Banes Motor České Budějovice
01.11.2008,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Vítkovice 4:5sn

Motor České Budějovice

Střetnutí třetího týmu tabulky s vedoucím celkem slibovalo už před utkáním zajímavou podívanou. A zápas očekávání také bohatě naplnil.

V první třetině se oba týmy viditelně nechtěly pouštět do větších akcí, hrálo se ze zajištěných obran s rychlými protiútoky. Ve 3. minutě střílel přes obránce šikovně hostující Palát, Hrubec ale zasáhl betony. Na druhé straně zachytil Mrázek lapačkou zakončení Polodny.
První branku Vítkovic měl na svědomí Ondřej Palát, který obral před brankářem jednoho z budějovických obránců a zamířil přesně k tyči – 0:1.

V minutě číslo 15 střílel pohotově Ferebauer jen těsně nad.
České Budějovice vyrovnaly 15 sekund před první sirénou. Bohumil Jank zachytil v přesilové hře svého týmu ve výskoku vyhození Vítkovic a vyslal kotouč tahákem mimo dosah gólmana Mrázka - 1:1.


Ve 30. sekundě druhé třetiny šly České Budějovice do vedení. Perfektní práci Ferebauera přetavil v branku Josef Rezek, který už si věděl s ležícím Mrázkem rady - 2:1.
Jihočeši se po brance tlačili do útoku, šanci měli domácí dokonce i v oslabení - hostující obránce zaváhal na modré útočné čáře a o puk ho obral Rezek. V nájezdu nic složitého nevymýšlel, ale nastřelil jen tyč brány střežené Mrázkem.
Dobře hrající České Budějovice zmrazila vyrovnávací, trochu kuriozní branka hostů. Přihrávka Horáka adresáta nenašla, touš prošel přes celé kluziště, Vráblíka přebruslil Petr Slovák a prakticky z nulového úhlu plácl do puku. Ten se odrazil od brusle brankáře a skončil za brankovou čárou- 2:2.

Ve 28. minutě mohl strhnout vedení na vítkovickou stranu Kolouch. Střelu Kucsery vyrazil Hrubec jen před sebe, ale Petru Kolouchovi se nepodařilo zakončit ideálně. Dvě možnosti ke změně brankového stavu následovaly na českobudějovické straně. Nejprve Vráblík otřel svůj pokus od modré o tyč, následně předložil Heřman puk do jasné šance Horákovi, jenž Mrázka neprostřelil.
V čase 34:49 dostal Lukáš Vrána příliš mnoho prostoru v mezikruží, vymetl pravý růžek Hrubcovy brány a poslal Vítkovice do vedení 2:3.

Ve 39. minutě předvedli Jihočeši už poněkolikáté ukázkové řešení situace dva na jednoho, když agilní Rezek našel u druhé tyče volného Ježka, jenomže ten přestřelil. Vítkovice ještě stačily uskočit ve druhé třeině na rozdíl dvou branek. A pomohly si k tomu dalším neobvyklým gólem. Petr Seidler zakončoval zpoza brány nepřesně, ale kotouč se od brusle domácího obránce odrazil za záda bezmocného Hrubce - 2:4.


Do třetí třetiny nastoupil do českobudějovické brány Tomáš Klestil a brzy se mohl radovat z gólu spoluhráčů. Ve 42. minutě se prosadil domácí útočník Roman Horák. Usměrnil do sítě puk nahozený Polodnou a zařídil tak snížení na rozdíl jediné branky – 3:4.

Jihočeši poté zatlačili svého soupeře do obrany. Po přihrávce Rezka střílel těsně nad Ferebauer. Pro Vítkovice přišlo v pravý čas vyloučení domácího hráče, které na čas utlumilo tlak Budějovic. Od 50. minuty už ale Vítkovice opět čelily jednomu útoku za druhým. Horák ve dvou šancí nezakončil přesně, v ideální pozici pálil jen do hrudi Mrázka Jáchym. Obrovskou příležitost nevyužil v 57. minutě Rezek. Za podražení Heřmana nařídil rozhodčí trestné střílení, Mrázek ale zakončení Rezka vystihl.

České Budějovice se nakonec kýženého srovnání dočkaly za minutu dvanáct, respektive za 19 sekund konec zápasu. Jiří Ferebauer objel bránu a důrazně zakončil, kotouč prošel mezi betony vítkovického gólmana – 4:4. Ferebauer tak zápas poslal do prodloužení.


V něm předvedl skvělé zákroky proti zakončení Koloucha a hlavně stoprocentní příležitosti Bursíka českobudějovický brankář Klestil. Za Jihočechy střílel Jank do tyče. Na řadu tedy přišly samostatné nájezdy. V nich se v prvních třech sériích nikdo netrefil(za domácí Horák, Ferebauer, Ťoupal, za hosty Šedivý, Palát, Bursík). V sérii číslo 4 nejprve nedal Polodna a o vítězi tak rozhodl Petr Kolouch, jenž si položil Klestila a přehodil jeho beton. Jako jediný úspěšný střelec nájezdů zajistil bod navíc z nadprůměrně kvalitního utkání pro Vítkovice.

Nejlepší hráči:
České Budějovice: Josef Rezek, Jiří Ferebauer
Vítkovice: Petr Mrázek, Ondřej Palát

Ohlasy po zápasu
Jiří Šrámek (vedoucí a trenér HC České Budějovice):Nakonec panuje s bodem spokojenost. Můžeme litovat promarněných tutových šancí ve druhé třetině. Za stavu 2:4 jsme se zberchali a srovnali, nakonec je pro nás bod zlatý. Hokej byl na obou stranách velmi dobrý, bylo znát, že se utkaly týmy z horního patra tabulky.
Asistent hl. trenéra Motáka (HC Vítkovice): Myslím, že dělba bodů je spravedlivá, nájezdy už jsou poté jen loterie. Měli jsme utkání pod kontrolou, pak ale přišly dvě chybičky a soupeř nás potrestal. Včera jsme hráli těžké utkání s Plzní, kluci už toho měli hodně v nohách. Přesto byl zápas kvalitní.