Banes Motor České Budějovice
08.12.2007,

Reportáž ze zápasu: Sparta Praha – České Budějovice 6:1

Motor České Budějovice
V první třetině zápasu viděli diváci po jedné brance na obou stranách. Lépe se vstup do utkání vydařil hostům, kteří otevřeli skóre již ve druhé minutě. Marek Vaniš hledal napříč brankovištěm Sparty svého spoluhráče u druhé tyče, ale kotouč se odrazil od brusle jednoho z bránících hráčů do sítě – 0:1. Sparta mohla vyrovnat v přesilové hře. Domácí v ní kombinovali podél mantinelů, jenže nebyli schopni dostat se ke kloudnému zakončení. Brankář hostí si prožil horkou chvilku v šesté minutě. Krpata ostře vystřelil a trefil gólmana Hrubce přímo do masky, ale naštěstí to nebylo tak vážné, aby nemohl pokračovat ve hře. Sparta se začala dostávat do tempa a soupeře přehrávala, za aktivitu byla následně odměněna další přesilovou hrou. Tu zahrála daleko lépe, ale gólu se dočkala až po jejím skončení. Tůma svou střelu umístil pěkně k tyčce branky a vyrovnal. Následně mohla jít Sparta dokonce do vedení, nicméně Hrubec protentokrát ještě Žovince vychytal. Hosté se připomněli v závěru první dvacetiminutovky, když zahrávali přesilovou hru a Jáchym schoval svou střelu do chumlu hráčů před domácí klecí. Gól však nepadl a do kabin se šlo za nerozhodného stavu.

Do druhé třetiny měla raketový nástup pro změnu Sparta a položila základní kámen ke konečnému vítězství. Nejprve Kejdana prolétl podél mantinelu do útočného pásma, hosté si pomohli faulem a v následném oslabení kapitulovali. Stalo se tak přesně v čase 21:06. O vedoucí gól domácího celku se postaral Jiří Chára, který se nádherně uvolnil kolem brankové konstrukce a přízemní střelou prostřelil strážce budějovické svatyně. To nebylo zdaleka vše. Sparta byla při chuti a neustále zaměstnávala obranu hostů útočnými výpady. Po jednom z nich se efektivním zákrokem lapačkou proti Hybnerově střele blýskl brankář Hrubec. Na druhé straně zahrozil Javůrek, ale ve skórování mu ramenem zabránil strážce sparťanské branky. Poté byl vyloučen Koranda, Budějovice mohly vyrovnat, jenže jejich snaha vždy ztroskotala na chráničích pozorného Knapa. Ten si poradil i s únikem dravého Korena. Další gól Sparta přidala opět v přesilové hře. Postaral se o něj Žovinec. Ještě si na střídačce ani nevychutnal gratulace od svých spoluhráčů a domácí vedli o tři branky. Hanták se výborně zorientoval ve zmatku před brankovištěm a dostal touš za bezmocného gólmana. V samotném závěru druhého dějství mohl stav korigovat Marek, ale v rozhodující okamžik zaváhal.

Poslední část už přinesla spíše řadu osobních soubojů, než pohledný hokej, jaký byl k vidění v prvních čtyřiceti minutách hry. Hosté se rozhodli zvýšit důraz, ale často to s ním přeháněli a po hříchu museli pykat na trestné lavici. Sparťanští mladíci zkušeně kontrolovali výsledek a svého soka do žádných velkých šancí nepouštěli. Naopak to byli oni, kdo naplnil tradici rychlých gólů, když ve třiačtyřicáté minutě procedil Tomáš Rubeš puk mezi betony nešťastného brankáře Hrubce, který sice svůj tým v mnoha momentech podržel, ale nemohl stačit na všechno. Nemohl stačit ani na střelu, kterou po překrásné Hantákově přihrávce poslal do sítě Jihočechů Valerij Kniazev. Stalo se tak minutu a čtvrt před konečným hvizdem hlavního rozhodčího. Pro České Budějovice je tento výsledek asi krutý, protože minimálně v první polovině zápasu dokázaly se svým soupeřem držet krok, ale nakonec rozhodla potence střelců Sparty.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....