Banes Motor České Budějovice
13.10.2007,

Reportáž ze zápasu: Vsetín – České Budějovice 2:1p

Motor České Budějovice
Když se již v 1. minutě dostali domácí do akce dva na jednoho a po efektní otočce a přihrávce Švaňhala budějovický brankář jen s vypětím všech sil zachránil hosty od bleskové pohromy, vypadalo to, že tým z jihočeské metropole nebude žádnou velkou překážkou v cestě Vsetínských juniorů za 4. vítězstvím v řadě. Zvláště pak, když budějovická obrana i nadále působila značně chaotickým dojmem. Vsetínští však nejenže nedokázali vytěžit ze soupeřových zmatků nic kloudného, ale navíc se jeho ospalé hře přizpůsobili, takže první minuty mohly diváky, povětšinou ještě trávící po předčasném obědě, dokonale uspávat. Až v 6. minutě akce hostů připomněla, že se na ledě vskutku hraje hokej, když rána Sekery z akce dva na jednoho jen těsně minula Kůdelovu klec. Tato akce možná probudila diváky, nikoliv však vsetínské hokejisty a ti tak dopřávali červeným hostům další prostor k jejich útočným hrátkám. V 7. minutě po zaváhání Kůdelově se Mountfield ještě ke kloudnému zakončení nedostal, o minutu později se ale po překvapivém odrazu kotouče od zadního mantinelu strhla v brankovišti domácích hotová trma-vrma, naštěstí pro domácí však tři Budějovičtí dokázali dorazit touš pouze do tyče valašské branky. Následně si mohli hosté zahrát hned dvakrát po sobě přesilovku pět na čtyři, jenže jediným ohrožením pro Kůdelu byl pouze šikovný Ferebauer, který se protáhl kolem mantinelu, střelou z úhlu však domácího gólmana nepřekvapil.

Hra v oslabení ale konečně nakopla Vsetínské ke zlepšenému výkonu, důsledkem čehož byl v čase 12:19 i gól v síti hostů. Při signalizované výhodě roztočila první řada domácích kolotoč v obraném pásmu hostí a pro Erika Hrňu už nebylo problémem poslat z mezikruží puk do odkryté brány Budějovic (1:0). Vsetínské tato branka povzbudila a i nadále pokračovali v dobývání hostující brány. V minutě 14. háčkoval s pukem v budějovickém obraném pásmu Ševčík, s jeho pokusem si však Klestil poradil a stejně úspěšný byl i proti bekhendovému pokusu Rachůnka o minutu později. V závěru třetiny se znovu připomněli hosté. V 17. minutě nejprve v akci dvou proti jednomu nepřesně přihrával českobudějovický Roman Horák, aby o pár vteřin tentýž hráč z blízka nebezpečně pálil na Kůdelu. V zápětí si domácí zahráli svou první přesilovou hru, během ní jim však ujel Ferebauer, tváří v tvář domácímu brankáři ale neuspěl. První třetinu pak zakončila dorážka Podešvy po Haschkově ráně, i hostující gólman byl však pozorný.

Zatímco ve větší části první třetiny působily oba celky poněkud ospale, vstup do druhé třetiny naznačil, že trenéři své ovečky během přestávky dokonale probrali. Hned v 21. minutě zkoušel zaskočit hostujícího Klestila Rachůnek, o chvíli později byl zase na druhé straně sám před Kůdelou Uhlíř, bekhendový blafák mu však vsetínský mág vyhmátl. Ve 24. minutě si mohli opět v početní výhodě zahrát červení, ale jenom potvrdili, že přesilovky nepatří v tomto utkáním k největším zbraním obou mužstev. O jediné vzrušení během této hostující výhody se tak postaral opět agilní Rachůnek, jehož pokus z blízka však Klestil skvělým zákrokem zneškodnil. Poté přišla na řadu přesilovka domácích, nadějné pokusy Hrňi, Podešvy i Rachůnka však cestu do jihočeské klece nenašly.

V polovině zápasu jeli nejprve ve třech proti jedinému obránci Budějovičtí, po jejich nepřesném zakončení a po rychlém přenesení hry se na druhé straně dostal do brejku Ševčík. Ač hákován, podařilo se mu zakončit, jeho střela však o pár centimetrů minula levý horní růžek hostující svatyně. Následná přesilovka Vsetína nepřinesla zhola nic, naopak při početní výhodě Mountfieldu, která plynule navázala na výhodu Valachů, napálil tyčku vsetínské klece Semrád. Ač zatím bez gólového efektu, začali v těchto chvílích Českobudějovičtí postupně přebírat otěže zápasu do svých rukou a Hynek Kůdela se musel hodně ohánět, aby za prostupnou obranou Valachů udržel čisté konto. To se mu dařilo až do 38. minuty, v ní ovšem přeci jen kapituloval. Hosté sevřeli Vsetínské v obraném pásmu a v čase 37:10 jejich tlak vyústil ve vyrovnání, když po přihrávce před bránu protlačil puk ve skrumáži za záda bezmocného Kůdely další z nositelů slavného jména Ťoupal (1:1). Kdo očekával, že inkasovaný gól přiměje domácí ke zvýšené aktivitě, šeredně se mýlil. I nadále to byli Budějovičtí, kteří diktovali tempo hry a po dalším závaru před vsetínskou bránou se mohli dostat i do vedení. Zeleno-žlutí sice odolali, do třetí třetiny ale vstupovali oslabeni o Holomka, který dostal trest 2+10 minut za vražení zezadu.

Desetiminutový trest udělený jednomu ze šestice obránců, nominovaných vsetínskými trenéry na dnešní utkání, zle zacvičil s již tak hodně průchozí defenzívou domácích. V rozmezí 41. až 43. minuty se po protáhnutí domácí obranou sami před Kůdelou zjevili postupně Horák, stejskal a Feferle, všichni tři si však vylámali zuby na výborně chytajícím brankáři domácích. Valaši se v těchto pasážích zápasu vůbec nedostávali na dostřel českobudějovické brány, všechna jejich útočná snaha totiž končila již ve středním pásmu na hokejkách hostů. V minutě 47. střílel z blízka na Kůdelu Formánek, ani on však neuspěl. Teprve krátce před polovinou poslední třetiny se k ohrožení Klestila dostali i domácí. Nejdříve vytvořil nebezpečný závar před brankou Mountfieldu třetí domácí útok, v 50. minutě to pak byl opět agilní Rachůnek, který s pukem projel celé kluziště, bekhendovým pokusem z mezikruží si však na výborného Klestila nepřišel. V následující minutě se do obrovské šance dostal vsetínský Varga, sám u levé tyče však jen promáchl letící přihrávku.

52. minuta přinesla další přesilovou hru domácích, mimo dvou nebezpečných střel beků však Valaši opět nic kloudného nevymysleli. V 55. minutě se naposledy v normální hrací době předvedli hostující útočníci, rána hbitého Ferebauera však jen olízla levou tyč branky Kůdelovy. V těchto pasážích zápasu se však již hosté očividně spoléhali spíše na defenzívu, čímž dávali jasně najevo, že jsou se stavem, svítícím na časomíře, spokojeni. Hodně přitížit se jim mohlo v minutě 56., ani Podešva si však z blízka na brankáře hostujícího celku nepřišel. Hůře se Budějovickým neudělalo ani při vsetínské přesilovce v samém závěru třetiny, mimo Haschkovy dělovky totiž Vsetín jejich branku ani zdaleka neohrozil. Po výsledku 1:1 v normální hrací době, tudíž přišlo na řadu prodloužení, na domácím ledě v letošní sezóně vůbec poprvé.

Nastavená pětiminutovka patřila od prvních okamžiků domácím hráčům. V 61. minutě ihned po buly v útočném pásmu nebezpečně pálil jeden z domácích hráčů, Klestil však kotouč zázračně, a se značnou dávkou štěstí, zastavil. V další akci obkroužil hostující obrané pásmo Ševčík, ani on svým bekhendovým pokusem neuspěl. V 63. minutě přineslo atraktivní prodloužení nejprve nebezpečný pokus Budějovic, z protiútoku putoval puk po ose Podešva, Hrňa až k Rachůnkovi, tomu však dnes nebylo z hůry dáno zapsat se do střelecké listiny. Rozhodnutí přišlo na začátku poslední minuty prodloužení. Jeden z Budějovických zbytečně přehnal důraz u hrazení a sudímu nezbylo nic jiného než jej vyloučit. Domácí si vzali oddechový čas a po následném buly si na modré dvakrát vyměnili puk Hrňa s Haschkou a druhý jmenovaný pak přesnou střelou zápěstím z kruhů rozhodl o v čase 64:25 o výhře Valachů v prodloužení.

V atraktivním a na rozdíl od pátku i férově hraném utkání si Vsetínští připsali dva body do tabulky ELJ, s nimiž musí být vzhledem k průběhu hry spokojeni. Díky nim se posunuli do první desítky tabulky jen s dvoubodovou ztrátou na druhé Karlovy Vary, Českobudějovičtí naopak klesli až na 22. místo. Příští zápas sehrají vsetínští „junci“ netradičně v úterý, kdy na domácím ledě přivítají od 17:00 Jihlavu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....