Banes Motor České Budějovice
06.01.2004, David Lukeš

Do HC ČB přichází Andrej Mezin!

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Fanoušci HC ČB se budou moci pokochat pohledem, který se jim po odchodu Kazachstánce Vladimira Antipina ve druhé polovině devadesátých let už dlouho nenaskytl. Pokud nepočítáme slovenské hokejisty za "úplně" cizí, pak pod Černou věží opět po letech uvidíme hokejistu z ciziny. Stává se jím Andrej Mezin, brankář národního týmu Běloruska. "Přichází nám pomoci do konce sezóny," potvrzuje pro oficiální stránky klubu generální manažer Jihočechů ing. Jaroslav Pařízek až pozdě večer informaci, která se na svět dostala v úterý na Tři krále už během dne.
Jakoby po nepříjemné příhodě s Romanem Kaděrou, který už byl na cestě do Budějovic, ale nakonec jeho příchodu zabránily zájmy jeho mateřského klubu, čekal až za běloruským brankářem zaklapnou dveře od auta na ruzyňském letišti. Ten okamžik nastal v úterý v půl desáté večer. "Na hráče v Praze na letišti čekal vedoucí mužstva Plánička a v současné době už oba nasedají do auta," prozrazuje J. Pařízek s úlevou, když ho potěšili i jeho svěřenci, kteří vyválčili na ledě prvních Pardubic dva body za výhru v prodloužení. Proč ale právě Mezin?

"Mezinův příchod zprostředkoval jeden můj blízký spolupracovník, hráčský agent. Od něj jsme se dozvěděli o možnosti jeho angažování," rozplétá nitky překvapivého posílení kádru Pařízek a vzápětí pokračuje: "K prvnímu kontaktu došlo na Silvestra v poledne. Vlastně kvůli tomu jsem se dostavil pozdě k oslavám vítání Nového roku," dokončuje už s úsměvem.

Posílení na postu brankáře bylo jednou z podmínek nového kouče A-týmu Radka Ťoupala, který už "darem" dostal obránce Romana Čecha a útočníka Robina Bacula. Mezin přichází jako poslední z trojlístku vysněných hráčů a po pravdě řečeno, hodně narychlo. Proč? Jihočeský klub se nyní nachází v nelichotivém postavení, když patnáct kol před koncem základní hrací části ztrácí na předposlední Plzeň sedm bodů. Přestože si to nikdo v Budějovicích před sezónou ani během ní nepřál, hrozba baráže je velice silná a klub se na možnost účastí v ní chtě nechtě musí připravovat... "Hokejista, který není kmenovým hráčem klubu - extraligového i prvoligového - a chce se zúčastnit baráže, musí za tento tým odehrát minimálně patnáct zápasů v základní části, případně být připraven k utkání a jeho jméno figurovat v zápise. To samé se týká brankářů, s tou výjimkou, že stačí, aby k utkání nastupoval jako dvojka. To je způsobené tím, že většina druhých gólmanů se patnáctkrát za sezónu na led nedostane a pokud by se první brankář v barážovém střetnutí zranil, nebylo by koho do branky postavit," vysvětluje obšírněji manažer HC ČB.

Z výše uvedeného důvodu je trochu jiná situace okolo Františka Mrázka, který je hráčem Budějovic a v Pardubicích je v současné době na hostování. "Přestupní termín končí 12. ledna a do té doby musí být otázka Franty Mrázka vyřešena. S manažerem Pardubic Kusým ale chceme mít jasno co nejdřív, takže zítra anebo ve čtvrtek bychom měli vědět víc," prozrazuje J. Pařízek.

Zpátky ale k Mezinovi. Bezesporu kvalitní brankář toho ale v posledních dvou sezónách příliš neodchytal. "Uvědomujeme si to riziko. Andrej Mezin měl problémy s kolenem. Od agenta, který pomáhal jeho přesun na jih Čech zrealizovat, jsem ale ujištěn, že už je zdravotně zcela v pořádku a podrobuje se plnému tréninkovému zatížení. Má velkou motivaci zúčastnit se mistrovství světa v Praze, takže i toto by ho mělo hnát dopředu," věří ve správnou volbu Pařízek. Aby mohl Mezin v případné baráži nastoupit, musí být alespoň na střídačce v "plné polní" už v pátečním střetnutí v Liberci. "Ano, pojede s námi do Liberce. Naše dohoda byla taková, že zatím zůstane na střídačce, neboť jeho přesun je velice rychlý. O tom, kdo v pátek nastoupí jako jednička, však rozhodnou trenéři. Já jsem tu jen od toho, abych jim sehnal do týmu hráče," nechce radit svým trenérům generální manažer HC ČB a na dotaz, koho Mezin vytěsní ze střídačky, odpovídá: "Souboj s Litvínovem i dnešní v Pardubicích ukázal, že psychicky je na tom v současné době lépe Chábera. Ale musím říci ještě jednou, že složení týmu je pouze v kompetencích trenérů."

První příležitostí, kdy mohou budějovičtí fandové na vlastní oči spatřit hvězdnou posilu, je nedělní domácí utkání se Slavií, které začíná v Budvar Aréně v 17:00. Předtím zajíždějí Jihočeši v pátek do Liberce, kde svedou nesmírně důležitou bitvu od 18 hodin!

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice