Banes Motor České Budějovice
12.04.2018, Filip Kortus

Starší dorost byl dobrý kolektiv už v osmé třídě, vzpomíná Lukáš Chaloupka

Za mistrovským titulem staršího dorostu se ohlédl i mládežnický trenér Motoru Lukáš Chaloupka, který společně s Františkem Čechem dovedl tento ročník k prvnímu pořádnému úspěchu. V osmé třídě po napínavé cestě na finálový turnaj dokázali mladí hokejisté urvat bronzové medaile, čímž už tehdy jasně ukázali, jaký potenciál v nich dřímá.

Sledoval jste počínání staršího dorostu v průběhu celé sezony?
Každý trenér sleduje výsledky všech našich kategorií. S ostatními trenéry jsme v kontaktu, do skupiny na sociální síti si posíláme výsledky a koukáme na to. Starší dorostence jsem pozoroval celý ročník.

Napadlo vás v průběhu ročníku, že by tým mohl dokráčet až k mistrovskému titulu?
Jak správně vystihl Radek Bělohlav, cítil jsem z mužstva, že má v sobě sílu. Ze začátku sezony nikdo neví, jak se komu bude dařit a jak to na ledě bude vypadat. Platilo to už za nás v osmé třídě a potvrdilo se to i letos. Kluci jsou skvělá parta, která táhla za jeden provaz a šli si za tím. S Františkem Čechem jsme koukali na to, kolik hráčů v týmu z osmičky zůstalo a bylo jich hned jedenáct, což je skvělé číslo.

Už v osmé třídě hráči prokazovali, že jsou dobrý kolektiv a dokážou zahrát výborně týmově?
Ano, samozřejmě. Jádro týmu se nezměnilo, tahouny zůstali Vojta Krcho, Michal Silný, Vojtěch Doktor, Dan Svoboda a plno dalších. Vždy měli týmového ducha a to jim vydrželo.

Byl jste na tým pyšný, když jste ho mohl sledovat ve finále v České televizi?
Myslím si, že málokdo finále nesledoval a hrozně rád jsem přihlížel tomu, jak kluci slaví titul. Potěšilo mne to a rozhodně jsem nebyl jediný. Všichni trenéři, kterým hráči prošli rukama, měli svůj podíl. Zároveň to byla pro Motor skvělá reklama.

Mládežnický titul jste zažil i vy osobně se svým ročníkem před devatenácti lety. Pamatujete si cestu na vrchol?
Matně si vše vybavuji, bylo to tehdy krásné. S radostí se zpětně ohlížím, když vidím, co bylo v týmu za hráče. Ať už to byl Michálek, Nedorost, Vondrka nebo Novotný. To je co hráč, to pojem. Pamatuji si, že jsme měli tým, který patřil k favoritům soutěže, což se nám podařilo naplnit. I v juniorce se nám dařilo, vypadli jsme až ve finále s Pardubicemi. Byl to pro mne jeden z vrcholů kariéry.

V semifinále narazil starší dorost na západočeskou Plzeň, což byl pro vás už od osmé třídy úhlavní rival. Vzpomněl jste si na bitvy proti Škodovce?
Na to si vzpomenu naprosto přesně. Neustále se učím a stále mám před sebou, jak jsme hráli důležitý zápas v Plzni. Prohrávali jsme o jednu branku a můj zkušený asistent Franta Čech mi říká, ať brankáře neodvolávám, že každý gól nakonec může rozhodovat. Stejně jsem ho nakonec odvolal, protože jsem chtěl vyrovnat, ale neinkasovali jsme a o jedinou branku jsme se kvalifikovali na finálový turnaj do Zlína. (úsměv) Je to historka, na kterou zřejmě nikdy nezapomenu.

Jistě jste si vzpomínky spojil i s následným finálovým turnajem ve Zlíně.
Hrálo se odlišným systémem než je tomu dnes. Měli jsme na programu každý den jedno utkání, takže turnaj trval pět dnů. Byl to pro nás velký turnaj a dokázali jsme tehdy urvat bronzovou pozici.

Z ročníku 2000 se do užší nominace na mistrovství světa do Ruska probojoval obránce Vojtěch Doktor. Je to dříč, který si šanci zaslouží?
Má ohromný fyzický fond, což je v jeho případě velké plus. Je to dříč se vším všudy, který nevypustí žádné střídání. Jede jak v zápase, tak na tréninku naplno a pevně doufám, že na mistrovství bude nastupovat a předvede, že se nám daří na jihu Čech vychovávat kvalitní hokejisty.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice