Banes Motor České Budějovice
06.04.2018, Karel Svoboda

Zlatí hoši očima trenérů

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Trenéři letošního staršího dorostu celku Radek Bělohlav a Milan Dančišin se pokusili stručně charakterizovat každého hráče mistrovské party.

Brankáři

Daniel Svoboda: Základ úspěchu. Celou sezónu měl výborné statistiky. Oceňujeme, že u něj ani nebyl problém, když šel do branky Marek Dvořák. Skousnul to, odpočinul si a vrátil se v plné síle. Po Markově onemocnění dokončil sezónu famózně jako brankář číslo 1. Po zásluze vyhlášen nejlepším brankářem na Mistrovství republiky.

Marek Dvořák: Měl velmi těžkou sezónu. Onemocněl v srpnu a těžko se do toho vracel. Nicméně to dokázal, vychytal dokonce i pár nul. Když nastoupil do branky, tak problém nebyl. Pak bohužel znovu onemocněl a sezónu nedokončil. Takže si přejeme, aby se nám v létě zase zdravý vrátil.

Jakub Baloun: Do přípravných zápasů se zapojili všichni tři brankáři rovným dílem, dostali stejný počet minut. Porvali se o pozici jedničky a dvojky. Na Jakuba tak zbyla nevděčná role trojky. Dostal se pouze do jednoho zápasu.

Martin Lidák: Ačkoliv je to věkově hráč mladšího dorostu, tak letos odchytal dokonce pár zápasů za juniorku a nepočínal si v brankovišti nijak špatně. Při Markově nemoci jsme se nakonec rozhodli vzít jej na Mistrovství jako dvojku.

Obránci

Matěj Šafář: Udělal ohromný výkonnostní posun. Když si vzpomeneme na jeho nedůvěru v nás, v tento klub, tak jsme mu nabídli, aby to s námi zkusil a on zůstal. Nastupoval v první obranné dvojici a dostával příležitosti i v přesilových hrách. Je to hráč, který se nebojí odpovědnosti.

Šimon Kubíček: Má všechno před sebou. Od léta jsme se společně s rodiči a doktory intenzivně věnovali jeho zdravotním problémům se zády. Prochází obdobím, kdy je zapotřebí připravit jeho tělo na to, co jej jednou čeká. Myslíme si, že toho má před sebou hodně, protože je to prototyp moderního beka s výbornou střelou.

Jan Vávra: Poctivý kluk. V loňské sezóně si prošel částečně hostováním v Táboře. Dlouho marodil se zlomenou rukou, ale vybojoval si pozici v základní sestavě. Parádní přístup, odmakal to a bavilo ho to.

Patrik Škola: To je zčásti podobné jako Honza Vávra. Pozitivní kluk, má vynikající fyzické parametry. Kluk do party. Spíše defenzivněji laděný bek. V průběhu sezóny chodil i na přesilovky, z kterých pár branek vstřelil. Má dobrou střelu.

Tomáš Hubata: Udělal obrovský pokrok. To je rváč, kterému sedí budějovické hřiště. Nemá rád větší hřiště, kde musí protihráče nahánět. Libuje si v kontaktním hokeji, i když postavu nemá nejvyšší. Zkrátka je to rváč, kterého tým potřebuje.

Vojtěch Doktor: Obětavec, blázen v dobrém slova smyslu. Kluk, který bude dřít a dřít, až někdy dře moc (úsměv). Většinu sezóny absolvoval v juniorce, po návratu k nám patřil do první obranné dvojice. Vše má před sebou. Držíme mu palce, aby se probojoval do konečné nominace na MS U18. Jeho jediným mínusem je to, že někdy chce hrát až moc, že to přehrává.

Adam Čížek: Podobně jako Tomáš Hubata. Rovněž udělal pokrok, on se nám doslova během sezóny vyvíjel před očima. Přišlo k nám dítě a za rok je z něj v podstatě chlap. Tím pádem se i vyvíjel jeho výkon na ledě. Talentovaný, občas situaci podceňuje. Šikovný obránce.

Vojtěch Pánek: Kluk, který přišel z Tábora, podobně jako Jakub Čížek, Tomáš Hubata a Milan Petřík. To jsou hráči, kteří loni v extralize mladšího dorostu nevyhráli jediný zápas a letos jsou mistři. To je neuvěřitelný skok. Museli se srovnat s náročností a objemem tréninku, na každého z nich to doléhalo jinak. K tomu se pro tyto táborské kluky přidávala i pochopitelná únava z cestování, protože studují mimo ČB a na tréninky dojížděli. Vojta je poctivý bek, který nám odehrál spoustu zápasů v základní části a kdyby tu nebyl, měli bychom problémy.

Jan Stárek: V průběhu celé sezóny laboroval se zraněními a nemocemi, takže toho odehrál velice málo.

Václav Svach: Celou sezónu odehrál v mladším dorostu. Poctivec. Má neuvěřitelnou fyzičku. Když někdo něco na ledě zkazí, tak on to dokáže svou silou a rychlostí dohnat a napravit. Dostal se po zásluze do reprezentace U16.

Několik zápasů v obraně staršího dorostu odehráli ještě Lukáš Pavlát a Pavel Pojar.

Útočníci

Jakub Čížek: Jeden z neuvěřitelně talentovaných hráčů. Má výborný čich na góly, vynikající v ofenzívě, cit pro kotouč. Má před sebou i růst, takže tělesně se bude vyvíjet. Pouze jej musíme naučit bránit.

Pavel Novák.: Společně s litvínovským Myšákem nejtalentovanější hráč ročníku 2002 v republice. Má všechno, co by moderní hokejista měl mít a podobně jako Jakuba ho bránit naučíme.

Michal Silný: Projevil se jako správný kapitán. Je nesmírně obětavý a jeho způsob hry jej musí nesmírně bolet. V play-off navíc k tomu začal střílet velice důležité branky. Malý velký muž.

Aleš Řezáč: Za vše hovoří jeho přezdívka, jak mu kluci říkají. Běžec. Jeden z mála sportovců, kteří mají neuvěřitelných prvních tři až pět kroků. Pouze jej to musíme naučit využívat. Loni jsme mu vytýkali, že byl málo produktivní, tak letos se v tomto ohledu zlepšil. Nicméně i tady jsou pořád rezervy. Ale má dynamit v nohách. I on jako táborský kluk musel navíc celou sezónu složitě na tréninky dojíždět.

Vojtěch Krcho: Hráč, kterému vyčítáme jednu věc. Měl by to být nejlepší bulař klubu, kterého by klidně od loňska mohl využívat i A tým. Chlap jak hora. Doufáme, že jsme ho naučili a našli u něj chuť trénovat, protože ten by mohl rovněž mít před sebou slibnou budoucnost. Správný lump.

Šimon Masopust: Je to v podstatě 2000ka, která měla hrát za 2001ky. Musel udělat během sezóny velký posun. Na trénincích musel trpět. Bylo nádherné jej pozorovat, jak s tím bojuje a trápí se. A stal se z něj hráč první lajny. Hráč, který má myšlení. Odehraje výborně přesilovku, má cit pro hru cit. Fyzicky se neuvěřitelně zvednul.

Jiří Egert: Měl své problémy zdravotního charakteru, které jej brzdily. Byl by to střelec, je to síla, když se rozjede. Několikrát jsme mu to ukazovali na videu, jeho situace, kdy si dokázal ze soupeře udělat kuželky. Je zapotřebí, aby dokázal své skvělé výkony opakovat častěji. Jeho opakující se angíny jej bohužel srážely dolů.

Martin Beránek: To je dříč. Jiný typ než ostatní šikovné 2001ky. Již dnes je to kluk do dospělého hokeje. Rvavé křídlo s tahem na branku. Očekáváme od něj větší produktivitu, asi i on sám od sebe to očekává. Dostával se do šancí. Nesmírně platný v oslabení, v herních situacích jeden na jednoho. Fyzicky vyvinutý, má obrovskou sílu, má to před sebou.

Ondřej Vaculík: Obrovsky silný kluk, kterého nutíme, aby více hrál s pukem. Často se jej zbrkle zbavuje. Je to hráč, který má rád těžké zápasy a jeho výkon v nich roste. Začátek sezóny měl velice dobrý, byl produktivní. Pak se mu malinko přestalo dařit asi i jeho sebevědomí kleslo níž. Ale v závěru sezóny jsme se o něj znovu mohli opřít.

Matěj Toman: Lídr kabiny. Velkou část sezóny absolvoval v A týmu nebo v juniorce. Ceníme si nejenom u něj, ale i u Beryho a Dokyho, že chtěli hrát s námi. Pokaždé když k nám přišli, tak bylo až neuvěřitelné, že všechny zápasy odehráli parádně. Třeba někdy nedal branku, ale jeho přínos do hry byl obrovský. Hráč, který chce vyhrávat. Jeho výkony gradovaly na finálovém turnaji.

Matouš Hrubec: Jeden z našich nejtalentovanějších hráčů. Hračička. Musíme jej donutit pracovat tvrdě a nepodceňovat herní situace. Ležérnost dokáže srazit jeho výkon. Podobně jako Adam Čížek během uplynulé sezóny neuvěřitelně fyzicky narostl. Je zapotřebí, aby se herně našel, aby si vzal něco od svých spoluhráčů, protože talent on má.

Matyáš Grossmann: Bojovník. Platný hráč do oslabení. Když se na konci sezóny zranil, tak byl hodně nešťastný z toho, že nebude moct hrát play-off. Naštěstí se dokázal včas vrátit a my jsme za to rádi. Celou sezónu mu trošku vyčítáme, že by si kotouč měl ponechat déle, občas se zbrkle zbavuje kotouče. Věříme, že získá klid na hokejce.

Milan Petřík: Patří do zmíněné skupinky táborských hráčů, kteří se potýkali se všemi komplikacemi kolem adaptace, jak již bylo řečeno. Prokousával se do sestavy. Rval se. Bohužel v období, kdy se do toho dostal, stal se členem základní sestavy a byla radost na něj koukat, jej vyřadilo zranění kotníku. Je důležité, aby si herně více věřil.

Josef Melichar: Pepíčka jsme si vyhlédli v KDPM. Viděli jsme v něm potenciál, který mu zde v minulosti asi nikdo nedopřál. Chtěli jsme mu dát šanci, aby se o to porval. Snažíme se odstranit jeho zlozvyky v bruslení, v koordinaci. Ačkoliv vypadá, že je to chlap jako hora, tak se stále ještě hodně tělesně vyvíjí. Jeho velkou předností je, že se nezbavuje puku. Dokáže o kotouč neuvěřitelně zabojovat.

Martin Tisoň: Byl loni v dubnu na try-outu a uspěl. Chtěli jsme mu dát šanci, aby se o to porval. Věděli jsme, že některé útočníky budeme posouvat do juniorky a že bude v útoku prostor. V přípravných zápasech hrál parádně. Zahrál si a my doufáme, že je spokojený se svou rolí v týmu. Možná v to ani nedoufal.

Matyáš Holý: Bojovník, rváč, blázen v dobrém slova smyslu. Bohužel velmi často zraněný, to měl zkrátka smůlu. V průběhu sezóny se rozhodnul se pro školu, ale přesto s námi i chodil na zápasy poté, co od nás odešel. Za nás jednoznačně kloubouk dolů, že učinil toto rozhodnutí a dal přednost škole.

Několik zápasů v útoku staršího dorostu ještě František Schwartz, Jaroslav Pouzar, Tomáš Hanák, Adam Ryba, Matouš Masopust, Jiří Michal, Jakub Anderle, David Kašpar a Jan Janoch. Někteří se opravdu neztratili a odehráli opravdu zajímavé zápasy.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....