Banes Motor České Budějovice
03.04.2018, Tomáš Kučera

Českobudějovičtí mladíci pošesté mistry země!

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Úspěch staršího dorostu českobudějovického Motoru je skutečně obrovský. Teprve pošesté v historii klubu se stalo, že by výběr dorostenců či juniorů byl nejlepší v celé zemi. Pojďme si připomenout úspěchy mladých českobudějovických nadějí a také to, kam až to někteří z mistrů mezi mládeží dotáhli.
Mládežnické soutěže se v Československu rozběhly až po druhé světové válce. Vůbec prvním mistrem kategorie dorostu se v roce 1947 stal dnes už neexistující, ale tehdy slavný klub I. ČLTK Praha. Nicméně tehdy ještě nešlo o soutěže na celostátní úrovni, ty se rozběhly až v sezoně 1958-59. V tehdejší kategorii do 19 let zvítězili jako první hokejisté Vítkovic. První českobudějovický titul pak přišel poměrně brzy. V sezoně 1963-64 se pod trenérem Františkem Vacovským zformovalo výborné mužstvo mladíků do 19 let, které vyhrálo svou skupinu a ve finálovém turnaji porazilo Poprad, Chomutov i Jihlavu. Velká část hráčů z tehdejšího týmu si pak zahrála i za áčko Motoru, nejdál to pak dotáhl Václav Mařík, který si zahrál i za reprezentaci a v sezoně 1970-71 byl jako první budějovický hokejista vůbec dokonce nejproduktivnějším hráčem seniorské nejvyšší soutěže!

Mistři U19 1963-64 (tučně zvýraznění si později zahráli za A tým)
Čejka, Dušek - Vápeník, Žlunka, Helmich, Douda, K. Maxa - Mařík, Horčička, Hlach, V. Zeman, Papoušek, Hovora, Ruprecht, Bartyzal, Beneš, S. Pícha.

Dlouhá léta pak českobudějovická mládež nedosáhla na nejvyšší metu, až v 80. letech po založení střediska mládeže se to začalo měnit. V ročníku 1982-83 mladší dorostenci do 16 let porazili v havířovském finále o českého mistra PZ Kladno a Zetor Brno, aby následně v Příbrami vyřídili i slovenského mistra z Banské Bystrice. Tým vedli trenéři Šrámek a Vožický a nejvíce se z něj prosadil pozdější mistr republiky a reprezentant Pavel Pýcha starší.

Mistři U16 1982-83 (tučně zvýraznění si později zahráli za A tým)
Laštovka, Vyskočil, Malík - Sobota, Stárek, M. Zeman, Šmrha, Kačírek, Píša, Kubíček - Beneš, Pýcha, Nevosad, Suk, Minář, Žlábek, Petr Bláha, Vožický, Strommer, Karafiát, Šojdel, Peška, Vítů.

O dva roky později si českobudějovický výběr do 18 let připsal český titul, o ten československý ho připravily ve finálovém turnaji pěti nejlepších týmů výsledky s Banskou Bystricou a Bratislavou. Na celostátní titul nedosáhl ani výběr do 16 let v roce 1991, který vyhrál českou část soutěže, ale neuspěl opět s Banskou Bystricou. Ovšem o dva roky později už v kategorii do 18 let podobný výběr přemožitele nenašel. O federální titul se totiž po rozpadu Československa už nehrálo. Ve výběru trenérů Františka Čech a Michala Vondrky staršího se tehdy našlo mnoho talentovaných hokejistů, největší hvězdou se později stal bezesporu Václav Prospal mladší, dvojnásobný mistr světa, v NHL si zahrál i Jan Němeček, v reprezentaci se pak představili i Václav Král, Jan Slavík či Martin Štrba. Dlouhá léta v nejvyšší soutěži strávili Petr Sailer, Aleš Krátoška i další tehdejší mistři.

Mistři U18 1992-93 (tučně zvýraznění si později zahráli za A tým)
Slávik, Špiler, Hoch, Jakub Dvořák - Němeček, M. Dvořák ml., Slavík, Masák, Vaněček, P. Bělohlav, Vachulka, Jaroslav Dvořák - Prospal, Vavroch, Krátoška, V. Král, Sailer, Štrba, Jan Pouzar, Hucek, Svobodný, Michalec, T. Bednařík, V. Dvořák, Bezpalec.

Na další tituly se nečekalo dlouho, na přelomu tisíciletí hned dvakrát v řadě ovládli českou dorosteneckou extraligu výběry z Českých Budějovic. A při pohledu na soupisky se není čemu divit. Najdeme tam mistry světa (F. Novák, J. Novotný), olympioniky (M. Barinka, M. Michálek, J. Novotný, M. Vondrka), juniorského mistra světa (V. Nedorost) a zástup později velmi dobrých extraligových hokejistů. Mistry tehdy vedla trenéršká dvojice Jan Tlačil - Jiří Šrámek. V roce 1999 porazili ve finále Vsetín, o rok později pražskou Spartu.

Mistři U17 1998-99 (tučně zvýraznění si později zahráli za A tým)
Chábera, Krásný, Rubeš - Chaloupka, Kolda, F. Novák, Punčochář, Svačina, Tupý, Balík, Cikán, Pelc, Raba, Žluva - Hřebejk, Kostourek, Lála ml., M. Michálek, Nedorost, J. Novotný, Řehoř, Škoda, Vondrka, Žákovský, Cízl, Komma, Lenc.

Mistři U17 1999-2000 (tučně zvýraznění si později zahráli za A tým)
Chábera, Jágr ml., Bílek - Barinka, Kolda ml., Macháček, Svačina, Tupý, Hanzl, Karvan, Mráz, Mušák, Smíšek, Žlůva - Kostourek, Lála ml., M. Michálek, Mrkvička, J. Novotný, Řehoř, Škoda, P. Šulčík, Žákovský, Brunner, Formánek, Korbela ml., Lazorišák, R. Novotný, Schejbal, Slípka.

Další mistrovskou kapitolu napsal až výběr do 18 let v sezoně 2017-18 po finálovém triumfu se Salcburkem. Doufejme, že i spousta těchto talentovaných mladíků rozjede velkou hokejovou kariéru.

Mistři U18 2017-18
Svoboda, Dvořák, Baloun - Šafář, Kubíček, Vávra, Škola, Hubata, Doktor, Čížek, Stárek, Svach, Pánek, Pojar, Pavlát - Čížek, Novák, Silný, Řezáč, Krcho, Masopust, Egert, Beránek, Vaculík, Toman, Hrubec, Grossmann, Petřík, Schwartz, Holý, Melichar, Pouzar, Hanák, Ryba, Masopust, Michal, Anderle, Kašpar, Janoch, Tisoň.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....