Banes Motor České Budějovice
01.04.2018, Denisa Józsová

SDO: SAL - CEB 4:5sn - Fantazie, Jihočeši jsou mistry!

Nejlepší tým staršího dorostu v ČR? Ten českobudějovický! Starší dorostenci letos odehráli skvělou sezónu, díky které se dostali až do finálového zápasu, kde se střetli se Salcburkem. Rakušané měli vstup do utkání lepší a dostali se do vedení. To se však poté přelévalo ze strany na stranu. Utkání nakonec rozhodly až samostatné nájezdy. V těch rozhodl Matěj Toman a Jihočeši jsou mistry České republiky!

Vstup do finálového utkání měl jednoznačně lepší Salcburk. Ten byl první tři minuty jasně lepším týmem, který svůj tlak dokázal zúročit. Odražený puk se odrazil přesně na hůl Maxmiliana Reberniga, a ten vstřelil úvodní branku dnešního zápasu. Poté se začaly osmělovat i České Budějovice. Střely Doktora, ani Silného v bráně neskončily, jenže poté měli Jihočeši k dispozici přesilovou hru, která jim letos vychází. Michal Silný vyhrál buly přesně na hůl Vojtěcha Doktora, na jehož pumelici neměl Kolarz nárok. Také rakouský tým měl možnost zahrát si přesilovou hru, avšak neuspěl. Posléze měl tento tým dobrou příležitost, když měl přečíslení čtyři na tři. Finální přihrávka šla přesně na hůl Peterky, jenž nedokázal poslat puk do odkryté části brány. Motoru se podařilo vstřelit ještě jednu branku, která padla devět vteřin před koncem první třetiny v přesilové hře. Novák dostal křižnou přihrávku na střelu z první, ovšem rozhodl se pro nahrávku. Ta sice trefila hráče Salcburku, jenže se odrazil přesně na hůl Matěje Tomana, na jehož střelu do horních pater branky rakouský brankář nedosáhl. Do kabin tak šly České Budějovice s jednobrankovým vedením.

Ihned zpočátku druhé periody fauloval Vaculík a Salcburk měl k dispozici početní výhodu. Rakušané se sice drželi v útočné třetině, ale nebezpečnou střelu nevyprodukovali. Navýšit náskok mohl Jakub Čížek poté, co Kolarz vyrazil puk jen před sebe, avšak zakončení šlo těsně vedle brány. Další šanci Jihočechů měl Novák, který pálil z mezikruží, ale přestřelil. Na druhé straně měl dvě dobré šance Peeters. Nejdříve pálil z vrcholku kruhu, ovšem jeho rána minula tyčku. Poté dorážel z hranice brankoviště, avšak mířil doprostřed brány. Přesto se Salcburk prosadil. John Jason Peterka vybojoval puk proti domácímu obránci a jel sám na Svobodu. Toho překonal rychlou střelou k tyči a srovnal stav utkání. Tato branka rakouský tým nakopla, a ten vstřelil vedoucí branku. Čermák dostal pas do středního pásma, najel do útočné třetiny a v ideální moment poslal kotouč na Luise Lindnera, jenž poslal puk nechytatelně pod horní tyčku.

Do poslední třetiny vstoupil Salcburk znovu hodně aktivně. Další dobrou příležitost měl Peterka, ovšem neuspěl. Poté se začal hrát hokej nahoru dolů a využít toho dokázali Jihočeši. Nejprve to byl rychlý protiútok, kdy finální přihrávku adresoval Beránek Jakubu Čížkovi, který našel mezírku mezi tyčkou a betonem. Uběhlo pár vteřin a Motor šel do vedení. Trochu z nouze napálil Michal Silný puk od modré a trefil hokejku soupeře, od které se kotouč odrazil až do branky. Nutno dodat, že Kolarz nemůže mít čisté svědomí. Moc dlouho si ovšem vedení neužili. John Jason Peterka ukázal, že má rychlé nohy, před Svobodou zamíchal puk a poslal ho za jeho záda. Všem divákům Motoru zatrnulo, když Aleš Řezáč zůstal ležet po tvrdém ataku na ledě, nicméně tento hráč duel dohrál. Velkou šanci na rozhodnutí utkání měl Dube, ovšem jeho střela skončila po zákroku Svobody těsně vedle tyče. Šedesát minut o vítězi nerozhodlo, a tak se šlo do prodloužení.

To začal lépe Salcburk, ovšem ani jedna ze střel Barinky si nenašla cestu až za brankovou čáru. Skvělou příležitost na vstřelení branky dostali Jihočeši v podobě přesilové hry. Obrovskou šanci měl Pavel Novák, avšak jeho rána trefila prostředek branky. Další skvělou šanci měl Jakub Čížek, jenž nakonec branku netrefil. Jihočeši měli opravdu velký tlak v přesilové hře, přesto branku nevstřelili. Krátce po přesilovce mohl rozhodnout Čížek, ale Kolarz svůj tým podržel. Poté naopak přebral zase iniciativu Salcburk, avšak Svoboda puk za svá záda nepustil. Českobudějovickému gólmanovi hodně pomáhala obrana, jež zblokovala několik střel. Ani prodloužení ovšem nerozhodlo o vítězi a šlo se do samostatných nájezdů. Do toho změnil rakouský tým gólmana a nastoupil Kristiansen. V těch se prosadili Jihočeši hned třikrát, zatímco Salcburk jen jednou. Rozhodující branku si připsal Matěj Toman.

Ohlasy po zápasu

Radek Bělohlav (České Budějovice): Jsem rád, že jsme stejně jako v sezoně dokázali Salcburk porazit. V dorostenecké kategorii se hraje hokej, kdy to létá nahoru – dolu. Přijeli jsme s cílem vyhrát oba zápasy a získat titul. A jsme moc rádi, že se nám to povedlo. Měli jsme i štěstí, ale to k tomu patří. Cením si i toho, že kluci vydrželi být kamarádi a kolektiv do poslední minuty.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice