Banes Motor České Budějovice
18.03.2018, Michal Špírek

My to otočíme! Petr Kváča už se těší na úterní pokračování série

K l a d n o — Motor ukázal ve čtvrtém zápase série svou sílu. Na kladenském ledě si připsal zasloužené vítězství a získal v semifinálové sérii první bod. I s přispěním jistého výkonu brankáře Petra Kváči, který v utkání vytáhl několik výborných zákroků. A hned po zápase vyhlížel úterní pokračování na domácím ledě.

Jaké jsou vaše bezprostřední pocity po vítězství?
Ještě jsme nic nevyhráli. K vítězství nám v semifinále ještě tři další body chybí. Jde ale o první krůček k tomu pozitivnímu, k tomu, v co celou dobu věříme. Můžeme se od toho odpíchnout a bojovat dál. Teď nás čeká domácí zápas, vše je otevřené.

Do utkání jste šli za stavu 0:3 v sérii a začátek střetnutí moc optimismu fanouškům nedodal, když už po pár sekundách byl vyloučen do konce zápasu Filip Novák. Co jste si v tu chvíli řekl?
Šlo o úplný začátek, říkal jsem si tak, že před sebou máme ještě spoustu času a není čas o nás pochybovat. Zamrzelo to, ale sklopili jsme uši, pracovali poctivě dál a byl z toho výkon, na kterém se dá stavět.

Po první třetině Motor ale prohrával, navíc si v ní ještě nevytvořil žádnou větší šanci. Můžete popsat, jak po ní vypadalo dění v kabině?
Hra byla ovlivněna tím dlouhým brzkým vyloučením, člověk se pak snaží hlavně bránit. Směrem dopředu pak celá třetina nebyla optimální, ale vzadu jsme to až na tu jednu gólovou situaci odbránili. Věřili jsme, že máme na to to otočit, dodali jsme si odvahu.

Stav v sérii 0:3, po první třetině skóre ve čtvrtém duelu 0:1. Kdo je ten, kdo se za takto už krizového stavu v kabině postaví a vezme si slovo?
Já nechci nikoho vyzdvihovat, doplňujeme se, každý šlape za druhého a přidá svou práci k celkovému výkonu. To je to, co nás může posouvat dál a dál.

Druhá dvacetiminutovka už patřila Motoru. Gól jsme dali z přesilovky, v závěru otočili stav a měli i další šance. Co za tím stálo?
Dostali jsme se k útočení, mohli začít tlak a vynutili si i nějaké fauly. Na druhou stranu, já v té třetině nebyl v takové permanenci, což je pro brankáře vždy horší, a dostal druhou branku. Důležité ale bylo, že jsme se po první třetině oklepali, dostali se do tlaku a ve třetí třetině to vyvrcholilo.

Hodně gólů padá v semifinále po tečích, čtvrtý zápas v tomto nebyl výjimkou. S tím jako brankář asi těžko něco dělat, že?
Je to strašně těžké. Lámu si nad tím hlavu, protože to je co zápas, tak podobný gól. Kladno má důraz do brány a hráči tečovat umějí, snažíme se to nějak eliminovat, pracujeme na tom třeba i s videem a věřím, že už se to opakovat nebude.

Při vedení tým nezalezl do obranného pásma, hrál nadále aktivně a měl další šance. Byl to cíl, nenechat se zatlačit?
Musíme rozeznat a rozlišovat, kdy zatlačit a jít do tlaku, kdy naopak v útočném pásmu ubrat. Jak věříme, série ještě bude dlouhá a hrou jsme se tomu museli podřizovat. Občas si odpočinout, pak zase zabrat na plný plyn. Dnes nám to vyšlo super a opakuji, od tohoto výkonu se můžeme odpíchnout.

Zaujal mě okamžik, kdy jste se ve třetí třetině vztekal po buly v obranném pásmu a následné střele. O co tam šlo?
(úsměv) Tím jsem se trochu dostával do varu. Počítal jsem po buly s rychlou střelou, ale letěl na mě místo toho takový motýl, puk mi málem vypadl. Chtěl jsem si potom trochu zařvat, rozproudit se, byl to jeden z prvních zákroků ve třetině. A pomohlo mi to.

Čtvrtý zápas je minulostí. Jak se těšíte na páté pokračování série do Budějovic?
Moc! Bude super atmosféra, už teď se na tento zápas soustředíme, nic jiného nás nezajímá. Dáme do toho maximum.

Otočíme to?
Otočíme. Já tomu věřím, všichni tomu pevně věříme.



Petr Kváča ve čtvrtém zápase semifinále

Zákroky: 22
Úspěšnost zákroků: 91,67%

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....