Banes Motor České Budějovice
12.12.2017, Filip Kortus

Poslední zápasy vypadaly velmi dobře, chválí si trenér mladšího dorostu Kampf

Strhující finiš a postup do nadstavby s jistotou play off. Mladšímu dorostu se extrémně vydařil konec základní části, když ve třech posledních zápasech neztratil ani bod. Cestu základní části rozebral trenér Radek Kampf, jehož celek hned v prvním zápase nadstavby dokázal přehrát suverénní Plzeň.

Jak se zpětně ohlížíte za základní části ELIOD extraligy mladšího dorostu?
Do sezony jsme šli s tím, že chceme, aby byl tým tvořen z poloviny hráči ročníku 2002 a z poloviny hráči 2003. Úvod sezony se nám výsledkově nepodařil, tudíž jsme sáhli ke změnám v sestavě. Kádr jsme posílili o hráče z B-týmu. Měli jsme problém se střílením branek, celkově jsme se dostávali málo do koncovky. S tím nám hodně pomohl Pavel Novák a ostatním hráčům trvalo, než se do toho dostali. Vše to začíná od tréninku, kde je třeba na tom pracovat, chtít a posouvat se dál. Dále je třeba dokázat přenést věci z tréninku do zápasu, s čímž jsme chvilku bojovali.

Postupem do play off jste splnili základní cíl?
Rozhodně. Chtěli jsme se dostat do první čtyřky naší skupiny, která zajišťuje zápasy v play off. Dlouho jsme se pohybovali ve spodní polovině, ještě čtrnáct dní před koncem základní části jsme měli poměrně velkou ztrátu. Ztratili jsme plno dobře rozehraných utkání, ve kterých rozhodly individuální chyby. Hráčům trvalo, než začali dodržovat instrukce, které jsme po nich chtěli. Několik pokynů mají vyvěšených i v šatně, nejvíce se to týká situacích v zápasech. Chceme, aby automaticky věděli, co mají správně udělat. Nadále pracujeme s rozehrávkou z obranného pásma, což je v dnešní době jedna ze základních hracích prvků.

Čím podle vás bylo, že jste se dokázali postupem času zvednout a v posledních kolech si zajistit postup do nadstavby zaručující play off?
V úvodu se nám často stávalo, že jsme odehráli dobrou první třetinu, ale bez gólového efektu. Ve druhé jsme dostali dvě slepené branky a přestali jsme si věřit. Začali jsme dělat individuální chyby a zápasy se nám nedařily dovést do vítězného konce. V posledních zápasech se naše herní disciplína rapidně zlepšila a odrazilo se to i na výsledcích. Snažíme se zejména v obranném pásmu nepředržovat kotouče, aby se v naší třetině hrálo co nejméně. Poslední zápasy už vypadaly velice dobře. Po hráčích chceme, aby byli schopni odehrát poctivě celých šedesát minut. Začínáme na čtyři formace, a kdo to nedodržuje, tak zápasy nedohrává.

Nyní se vám může hrát o něco klidněji? Čekají vás v nadstavbě kvalitnější zápasy?
Myslím si, že i utkání, která jsme odehráli v základní skupině, byly kvalitní. Potkáme se s jinými mužstvy, pro hráče to budou nové týmy. Nyní nás čeká další konfrontace se soupeři, které jsme si ještě neosahali.

Neuvěřitelnou bilanci měl v základní části Pavel Novák, který byl bezesporu největší tahounem mužstva. Dokázal podle vás svými výkony strhnout i spoluhráče?
Pavel byl už před sezonou přeřazen do staršího dorostu a s trenérem Radkem Bělohlavem jsme byli domluveni, že za nás několik zápasů odehraje. S ním v sestavě jsme byli o dost silnější a až na dva zápasy jsme v jeho přítomnosti vždy vyhráli. Byl pro nás obrovským přínosem. Pokud by s námi déle trénoval, tak jako trenéři bychom ho mohli využívat jako příklad, což možná u některých mládežnických týmů chybí. Na druhou stranu mají ostatní hokejisté šanci se prosadit v jeho nepřítomnosti, prostoru dostávají dost. Dávali jsme mu při zápasech maximální prostor. V posledním utkání nasázel sedm branek z osmi a snažil jsem se ho dávat obstřídání, abychom ukázali, že v Budějovicích máme takového hráče. Pozvedl celou formaci a jsme rádi, že nám mohl takhle pomoci.

Brankářskou dvojici jste se snažili pravidelně střídat?
Neustále jsme to konzultovali s trenérem brankářů Stanislavem Hrubcem, ale hlavní rozhodnutí jsme měli my. Snažili jsme se je točit, ale někdy jeden z nich onemocněl, takže to nešlo pravidelnou formou. Neměli jsme určenou jedničku a dvojku, protože oba brankáři pracují dobře. Vytíženost jsme případně kompenzovali v béčku, kde jeden z nich odchytal například půlku zápasu.

V nadstavbě se dá očekávat, že dostanou šanci někteří hráči z B-týmu a naopak další budou mít prostor ve starším dorostu?
Jsme s trenéry staršího dorostu domluveni, že si vyzkouší některé naše hráče. Budeme se snažit prostřídat širší kádr, jelikož početně je nás dost. Dáme šanci i hráčům převážně hrající za B-tým.

Nadstavbu jste začali velkolepě, když jste o všechny body obrali doposud neporaženou Plzeň. Vyhovovali vám Západočeši svou hrou?
Věděli jsme, co od Plzně čekat. Hráče jsme na to připravili a snažili se to dodržovat. Prvních deset minut byli domácí lepším týmem, nechali jsme se dvakrát vyloučit. Postupem zápasu jsme se dostali do větší aktivity, hrálo se dost svižně. Ve druhé třetině jsme hráli velice dobře, podpořili jsme to vstřelenými góly a dokázali vyhrát bez inkasované branky.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....