Banes Motor České Budějovice
27.11.2017, Aleš Skok

První polovina WSM ligy řečí čísel

Šestadvacet utkání má za sebou českobudějovický Motor v základní části WSM ligy. Jaká má po úvodní polovině čísla? Jak se mu daří doma a venku? Kdo vládne individuálním statistikám? To vše v porovnání s celou soutěží a hodnocením hlavního kouče Mariana Jelínka.

Celkové statistiky

Motor okupuje po polovině sezony druhé místo s 50 body a má dva body ztrátu na první Karlovy Vary. Vstřelil 77 branek, což je společně s Kladnem čtvrtý nejlepší útok. Vůbec nejlepší jsou v tomto ohledu opět Karlovy Vary s 91 góly. Jihočeši inkasovali zatím 48krát, což je s Karlovými Vary nejméně z celé soutěže.

Pojďme se podívat, jak klub, který v letošní sezoně oslaví 90 let od svého vzniku, skóruje a inkasuje. V první třetině vsítil 23 branek a inkasoval 17, ve druhé části to dělá 31 ku 16 a v poslední dvacetiminutovce 20 vstřelených a 13 obdržených. K tomu Motor přidal tři branky v prodloužení, ve kterém také jednou inkasoval. Jedna obdržená branka je také započítána po samostatných nájezdech.

Rozebrali jsme také jednotlivé desetiminutovky. Mezi 1. až 10. minutou skóroval Motor 11x, inkasoval 8x. Od 11. do 20. minuty to dělá 12:9, mezi 21. až 30. je poměr 15:10 (nejvíce branek). Ve druhé polovině pak od 31. do 40. minuty 16:6, od 41. do 50. je to 8:5 (nejchudší gólové období) a v závěrečných minutách od 51. do 60. pak 12:8. Zbytek dělá prodloužení a samostatné nájezdy.

České Budějovice si prozatím připsaly 14 tříbodových výher. Stejným počet mají Karlovy Vary a lépe je na tom pouze pražská Slavia se 16 výhrami. Motor si navíc připsal tři úspěšná prodloužení, jednu porážku v nastaveném čase a v posledním duelu poprvé došlo na nájezdy, kdy na ledě Přerova padl 2:3.

Tým ze soutoku Malše a Vltavy si v zápasech připíše nejvíce střel z celé soutěže – průměrně 34,15. Proti gólmanům jihočeského celku lítá průměrně 23,46, což je třetí nejmenší počet. Nejméně lítá proti brankářům Karlových Varů – 21,69.

V této sezoně sehrál Motor 117 přesilových her. To ho řadí na desáté místo WSM ligy. Nejvíce jich sehrály Karlovy Vary a Litoměřice – 137. Ale přesilovky nejsou zrovna situace, ve kterých českobudějovičtí hokejisté dominují. Vstřelili v nich pouze 16 branek, což je společně s Kadaní čtvrtý nejnižší počet. Pro porovnání, nejvíce jich nastřílel Prostějov, konkrétně 31. V procentech to dělá na jihočeské straně 13,68%, tedy čtvrtá nejhorší přesilovka soutěže. Nejvíce má již zmíněný Prostějov 24,8%.

Oslabení už je o něčem jiném. Motor odehrál 121 početních nevýhod, což je ligový průměr, konkrétně sedmé místo. Stejně má například Ústí nad Labem. Nejvíce oslabení odehrály Benátky nad Jizerou (158) a nejméně Slavia (101). České Budějovice ale inkasovaly nejméně branek v oslabení - 9. To dělá také nejlepší procentuální úspěšnost 92,56%. Číslo 354 představuje počet trestných minut Českobudějovických, tedy šestý nejvyšší počet. Nejvylučovanější jsou Benátky s 578 minuty, nejméně Slavie s 253 minutami. V početní nevýhodě se Jihočeši prosadili dvakrát, stejně jako Slavia, Prostějov a Vsetín. Pětkrát se v oslabení trefilo Ústí nad Labem.

Co se vhazování týče, má Motor úspěšnost 50,14%. V této tabulce je osmý. Nejlepší v této statistice je Přerov s 57,37%.

Statistiky v Budvar aréně

I na domácím ledě patří Jihočechům druhé místo s 31 body. Nutno říct, že v Budvar aréně odehráli pouze 11 duelů s bilancí devíti výher v základní hrací době a dvou výhrách v prodloužení. Jako jediný tým z celé WSM ligy tak doma neprohrál. Nejvíce bodů na svém ledě ale posbíraly Karlovy Vary (38), ty však odehrály 15 zápasů.

Diváci v Budvar aréně mohli zvedat ruce již 47x. Opět druhý největší počet po Karlových Varech (68). Naopak českobudějovičtí gólmani museli lovit kotouč ze své sítě pouze 12x, což je suverénně nejmenší počet. Jihočeští střelci posílají průměrně 36,36 střel za zápas, nejvíc z celé ligy. Proti gólmanské dvojici Kváča-Gába lítá v průměru 19,45 střel, také nejnižší počet.

Doma Motor odehrál 51 přesilových her, což je spolu s Benátkami nejméně z celé soutěže. Nejvíce jich sehrály Litoměřice a Karlovy Vary (90). Českým Budějovicím se nedaří ani jejich proměňování. Deset vstřelených branek je řadí na osmou příčku společně s Benátkami a Kadaní. Nejvícekrát se na domácích kluzišti v přesilovce prosadil Prostějov, Slavia a karlovarská Energie (18). Procentuální úspěšnost je 19,61%, tedy šesté místo. Nejúspěšnější je v tomto směru Prostějov s 26,87%.

Čtyřicetkrát hráli českobudějovičtí hokejisté v početní nevýhodě. To je druhý nejnižší počet. Méněkrát hrálo v oslabení pouze Ústí (31). Motor má však skvostné oslabení, když inkasoval pouze jednou! Což je logicky nejméně ze všech. To dělá největší úspěšnost 97,5% ubráněných oslabení. Ani jednou se doma Motor v početní nevýhodě neprosadil. To samé Havířov, Přerov a Třebíč. Zato Kadaň a Karlovy Vary už třikrát. Trestných minut nasbíral 106, třetí nejmenší počet. Nejméně Ústí (76), nejvíce Havířov (268).

Na českobudějovickém kluzišti se domácím příliš nedaří na buly. Úspěšnost 50,7% je čtvrtá nejnižší. Této statistice vévodí opět Přerov s 60,66%.

Bilance na hostujících kluzištích

Kámenem úrazu týmu z Českých Budějovic jsou letos venkovní zápasy. Pojďme se podívat na konkrétní čísla. Motor odehrál venku 15 zápasů a uhrál 19 bodů. V tabulce je na dělené třetí příčce s Frýdkem-Místkem a Ústím. Nejlepším týmem na hřištích soupeřů je pražská Slavia s 22 body.

Skóre nemají Jihočeši nijak úchvatné. Třicet vstřelených branek je až sedmý nejvyšší počet. Ústí nastřílelo dokonce 49. Obdržených gólů má Motor 36 – páté nejnižší číslo. Nejlepší obranu mají Karlovy Vary (21). Střel ale České Budějovice posílají na své soupeře spoustu i na venkovních kluzištích. V průměru 32,53, druhý nejvyšší počet. Nejvíce Karlovy Vary (32,91). Proti lítá 26,4, tedy čtvrtý nejmenší počet. Nejméně opět proti Energii (23,18).

Venku odehrál Motor už 66 přesilovek, což je s Frýdkem-Místkem třetí nejvyšší číslo. Nejvíce jich odehrály, možná trochu překvapivě, Benátky (68). Ale jak už bylo několikrát psáno, přesilovky nepatří mezi silné stránky Českých Budějovic. Vstřelily pouze 6 branek, což dělá z Budějovic čtvrtý nejhorší celek společně s Kladnem a Vary. Nejvíce nastřílelo Ústí (19). V procentech to dělá z Jihočechů dokonce nejhorší celek – 9,09% využití přesilových her.

Oslabení mají za sebou Budějovičtí už 81, čtvrtí nejvíc. Úplně nejvíc jich mají za sebou Benátky (98) a nejméně Karlovy Vary (41). Jihočeši obdrželi osm gólů, třetí nejnižší počet. Nejméně Karlovy Vary (3). V procentech to dělá 90,12% na českobudějovické straně, tedy druhá nejvyšší úspěšnost. Nejlepší je karlovarská Energie (92,68%). Motor se dokonce venku prosadil dvakrát v oslabení, stejně jako Litoměřice. Dokonce třikrát se trefilo Ústí. Čtvrtý nejvyšší počet trestných minut inkasovali Jihočeši, konkrétně 248. Nejvíce Benátky (370) a nejméně Karlovy Vary (100).

Venku je Motor poměrně úspěšný na buly. Přesně má 50,2%, tedy třetí nejvyšší úspěšnost. Nejlepší je opět Přerov s 53,2%.

Individuální statistiky

Nejproduktivnějším hráčem Motoru je Václav Nedorost s 24 body (11+13), celkově dělené sedmé místo. Druhý je Luboš Rob s 19 body (7+12), celkově dělené sedmnácté místo. Třetí pak Miloslav Čermák s 18 body (5+13), celkově dělené jednadvacáté místo. Lídrem bodování je Jan Rudovský z Prostějova – 28 (10+18), za ním je jeho týmový kolega Tomáš Nouza – 27 (12+15) a třetí je obránce Karlových Varů Matic Podlipnik – 26 (9+17). Je to tak nejproduktivnější bek WSM ligy. Na českobudějovické straně jím je Zdeněk Kutlák s 12 body (5+7).

Nejlepšími střelci Jihočechů jsou Václav Nedorost (11), Filip Vlček (9) a Luboš Rob (7). V celkové tabulce jsou na děleném sedmém, čtrnáctém a třiatřicátém místě. Soutěži kralují David Březina ze Vsetína a David Merta z Ústí nad Labem se třinácti góly. O gól méně má pak například Tomáš Nouza.

Mezi nahrávači je v Českých Budějovicích opět nejlepší Václav Nedorost, tentokrát společně s Miloslavem Čermákem. Oba mají třináct asistencí. Třetí je Luboš Rob (12). V celkové tabulce zaujímají dělené desáté a devatenácté místo. Král této statistiky je Jan Rudovský (18). Na druhém místě je Daniel Vrdlovec z Ústí a Matic Podlipnik (17).

Nejvíce střeleckých pokusů vyslal za Motor Zdeněk Kutlák (71), který také nejvíce střel zblokoval (26). V soutěži pak nejvícekrát vypálil Matic Podlipnik (111) a nejvíce střel zblokoval Jiří Krisl z Havířova (50). Největší úspěšnost střelby má ale Petr Vampola, jenž ze sedmi střel přetavil v gól tři, což dělá 42,86%. V soutěži je nejlepší Marek Račuk ze Slavie s 62,5%. Vyslal osm střel a dal pět branek. Zdeněk Kutlák se také nejvícekrát prosadil v přesilových hrách (3). Co je to ale proti Tomáši Divíškovi z Prostějova a Davidu Klimšovi z Frýdku-Místku, kteří se trefili sedmkrát. Luboš Rob má v přesilových hrách nejvíce bodů – 7 (2+5). V soutěži pak Jan Rudovský – 17 (6+11).

Motor se také dvakrát prosadil v oslabení. Po jedné brance si připsal Martin Heřman a Petr Vampola. Jaroslav Roubík z Ústí už se trefil dokonce třikrát v početní nevýhodě. Vítězné góly si v budějovickém dresu rozdělilo hned několik hráčů. Po dvou má Václav Nedorost, Filip Vlček, Peter Galamboš, Martin Heřman a Petr Vampola. Pět jich má Ondřej Beránek z Karlových Varů.

V bilanci plus minus si nejlépe vede opět Václav Nedorost s +15. Nejhůře je na tom Patrik Marcel s -6. Soutěži vládne Jakub Flek z Energie (+17), opačný pól okupuje dvojice Adam Dlouhý z Benátek a Jiří Severa z Ústí (-16). Trestných minut nasbíral zatím nejvíce také Patrik Marcel (44). Ve WSM lize má nejvíce Marek Kalus z Havířova (102).

Co se času na ledě týče, průměrně nejdelší čas stráví na ledě Zdeněk Kutlák (23:24). Celkově odehrál už 584:55. V soutěži pak má průměrně nejdelší čas Mislav Rosandič z Přerova (26:46). Dohromady byl na ledě nejvíce Jiří Krisl (643:04).

Na vhazování se nejčastěji staví Luboš Rob (420). Vyhrál jich 201, což dělá 47,86%. V soutěži pak Jaroslav Roubík (658 – 378 výher – 57,6%).

Samostatnou kapitolou jsou gólmani. Petr Kváča je druhý hned v několika statistikách. Procentuální úspěšnost má 92,89%, průměr obdržených branek má 1,61 a vychytal třináct vítězství. Zatím pochytal 405. Statistika, které vládne společně se slavistou Dominikem Frodlem, jsou čistá konta. Oba vychytali čtyři. Dominik Frodl má také lepší procenta (93,31%), průměr inkasovaných branek zase Filip Novotný z Karlových Varů (1,55) a počet výher Jakub Neužil z Prostějova (15). Ten také pochytal nejvíce střel (668).

Hodnocení trenéra Mariana Jelínka

"Co se týče pracovních podmínek, tak jsem zatím naprosto spokojený. Práce tady má obrovský potenciál. Podmínky pro hráče, trenéry a realizační tým jsou naprosto skvělé. To mě velice mile překvapilo. Máme tu s týmem opravdu skvělé podmínky. Bohužel ještě nejsem úplně spokojený se svojí prací. Zatím se nám nedaří zapracovat do systému všechny věci, které chceme. Mluvím třeba o venkovních zápasech. Chci kolikrát po hráčích ještě větší agresi. Chceme, aby před šesti tisíci diváky se nás každý bál. Chceme hrát tvrdý, agresivní a nátlakový hokej. Chceme, aby se rozkřiklo, že se z Budějovic body vozit nebudou. Na tomhle všem se musí stavět, ale samozřejmě to bude ještě chvíli trvat. Když si ale dáte venkovní tabulku, tak jsme druzí. Nedělal bych z toho takovou vědu. Na druhou stranu samozřejmě vnímám, že náš výkon je venku úplně jiný než doma. Musíte ale vnímat také soupeře. Kam přijede Motor, tam je to hokejový svátek. Což je na jednu stranu dobře. Oni chtějí Nedorosta, Vampolu, Kutláka nebo Nováka ubránit a vytáhnout se na ně. Jsme jak červený hadr na býka. Hrají tedy na nás jinak než na ostatní. Naší povinností je se s tím vypořádat, což se nám zatím úplně nedaří. Soupeři nás zpočátku přehrávají entuziasmem, touhou a vášní. Ani ne tak hokejem, jako bojovností a nadšením."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....