Banes Motor České Budějovice
08.09.2017, Michal Špírek

Nová sezóna startuje, Motor do ní vstoupí v Litoměřicích

Hokejový půst končí, sezóna 2017/2018 je před námi! První zápas ročníku sehrají hráči ČEZ Motor v Litoměřicích v sobotu od 17:00, přímým přenosem ho bude přenášet web tvcom.cz, chybět nebude ani klasický textový přenos na onlajny.cz.

O SOUPEŘI

Nový ročník WSM Ligy se ponese ve znamení velkých změn. Do play-off postoupí pouze osm týmů, pro kluby na dalších příčkách sezóna skončí, předkolo ani play-out se totiž hrát nebude. Všechna utkání druhé nejvyšší tuzemské soutěže budou řídit čtyři sudí. Z každého zápasu se povedou podrobné statistiky všech hráčů, výstupy budou moci fanoušci sledovat na hokej.cz. A co je možná hlavní novinka? Bylo rozhodnuto, že až do roku 2020 se z první ligy nebude sestupovat.

A snad právě i uzavření první ligy hrálo roli v osudu litoměřického klubu. Jeho vedení totiž v minulém ročníku, ve kterém tým nakonec skončil jedenáctý, zvažovalo další účast ve WSM Lize, tématem bylo působení až ve třetí nejvyšší soutěži. I vědomí, že se z první ligy nedá sestoupit, jistě přispělo k tomu, že se Stadion nakonec dohodl na spolupráci s ČSLH při novém projektu výchovy mládežnických reprezentantů a nadále bude hrát WSM Ligu. Co to pro litoměřický klub znamená v praxi? Projekt s pracovním názvem "Dukla" má zajistit, aby mladí nadějní hokejisté získali zkušenosti v dospělém hokeji. Vybraní reprezentanti mládežnických kategorií tak byli a budou zařazováni do seniorského mužstva Litoměřic a pod dohledem širokého realizačního týmu se bude dbát na jejich rozvoj.

S účastí na projektu ČSLH je spjata i obrovská předsezónní fluktuace v kádru Litoměřic, kde takřka nezůstal kámen na kameni. Na soupisce mají Litoměřičtí jen šest zkušených hráčů, zbytek kádru tvoří mladíci. Jedním z ostřílených plejerů je Vítězslav Bílek. Předloni nasázel v dresu Kladna v základní části 45 branek a stanovil tak nový prvoligový rekord. V minulém roce sehnal angažmá ve slovenské extralize, ale vinou zranění zde sehrál jen deset duelů. Teď se produktivní čtyřiatřicetiletý hráč vrací do Litoměřic, kde působil už v sezóně 2014/2015. Počítat může s asistencemi šikovného Jaroslava Kally.

Litoměřice sehrály před sezónou sedm přípravných utkání, všechny s týmy hrající WSM Ligu. Svěřenci trenérů Miloše Říhy ml. a Daniela Tvrzníka dvakrát vyhráli s Kadaní a jednou s Benátkami, se kterými ale i jednou prohráli. Nad síly Litoměřic pak bylo dvakrát Ústí nad Labem a dále Karlovy Vary. Nejlepším střelcem Stadionu v přípravě byl se třemi góly Filip Hanták, nejproduktivnějším hráčem pak Josef Stříbrný.

Sestava z posledního přípravného zápasu:

Klouček (Michajlov) – Pavlas, Jeřábek, Strejček, Smetana, Jandus, Jebavý, Málek, Šesták - Kalla, Helt, Bílek - Pilař, Miškář, Kantner - Jirásek, Šimeček, Stříbrný - Zajan, Hanták, Komárek.

1. kolo

HC Stadion Litoměřice - ČEZ Motor České Budějovice

sobota 9. září 17:00,  Kalich Arena

O MOTORU

O novinkách z klubu jsme na webu v průběhu letní pauzy hojně informovali. Na partu s hlavními hvězdami Zdeňkem Kutlákem, Filipem Novákem či Václavem Nedorostem čeká dlouhá cesta za hlavním cílem sezóny - postupem do extraligy. Nenastoupí Mucha s Květoněm, kteří se zotavují po zranění, brankář Petr Kváča je v zámoří na přípravném kempu Colorada. V minulé sezóně Motor litoměřický výběr třikrát porazil, při posledním měření odešel poražen po prodloužení. Jak si ve značně obměněné sestavě povedou Českobudějovičtí při prvním ostrém měření sil hokejového ročníku 2017/2018?

Předzápasové slovo trenéra Antonína Stavjani

"Na startu soutěže budeme v rámci možností kompletní, Vlček s Dostálkem celý týden trénovali a jsou připraveni k utkání. Nastoupí tři obranné dvojice, sedmým obráncem bude Patrik Marcel, který bude alternovat i na postu útočníka ve čtvrté formaci vedle Šulka a Káníka. První útočná formace bude hrát ve složení Nedorost - Vlček - Čermák. V bráně nastoupí David Gába, jako druhý brankář s námi pojede Martin Březina z juniorky.
Litoměřice avizují, že budou mít v kádru především mladé hráče. Na Slovensku už jsem zažil formát, kdy soutěž hrála jejich reprezentační dvacítka. Tým byl vždy kondičně výborně připraven, hrál s důrazem na defenzivu. Nicméně mladí hráči dělají poziční a taktické chyby, ale zápasy to nebyly nikdy jednoduché, hráči nesmí takové soupeře podcenit. Navíc Litoměřice mají v týmu i kvalitní zkušené hráče, takže standardní situace jako přesilovky či oslabení budou hrát právě tito hokejisté. Je to zatím neznámá a jsme zvědaví, jak litoměřický tým bude vypadat. Pokud by to v Litoměřicích nefungovalo, mají možnost tým postupně doplňovat třeba hráči z klubů extraligy, se kterými Litoměřice spolupracovaly již dříve."

ČTĚTE TAKÉ:
Cíle se nemění, Motor vyhlásil další útok na extraligu
Přípravu má Motor za sebou. Jak se mu dařilo?
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....