Banes Motor České Budějovice
14.06.2017, Redakce

Máme papírově silnější tým než loni, je přesvědčen generální manažer Bednařík

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Před sezonou 2017-18 nastalo v Motoru vícero změn. Fanoušky ale samozřejmě nejvíc zajímá skladba kádru, který by měl zaútočit na extraligovou budoucnost. Generální manažer ČEZ Motor České Budějovice Stanislav Bednařík přiznává, že hledá ještě prvního centra, a intenzivně jedná s bývalými hráči NHL a medailisty z mistrovství světa Filipem Novákem a Zdeňkem Kutlákem. I tak ale GM současnému kádru věří: "Za odcházející hráče přišla podle mého názoru ještě vyšší kvalita."
Jak vlastně v letošní sezoně probíhá skládání kádru, je při samotném výběru hráčů nějaká změna oproti předchozím rokům?
Při podpisu nové smlouvy s trenérem Stavjaňou jsme se dohodli na tom, že on bude nově vůdčí osobností při stavbě kádru. Nicméně jeho rozhodnutí nejsou absolutní a neměnná. Stejně tak, jak to fungovalo v předchozích sezonách, i teď je hráčská otázka diskutovaná v širším spektru lidí ve vedení klubu. Ale pokud jsme u některých hráčů na vážkách, tak tehdy má rozhodující slovo Tonda Stavjaňa. První ukázkou toho, jak to po novu funguje, bylo, když Tonda Stavjaňa vypracoval po sezoně seznam hráčů, kterým by neměla být nabídnuta smlouva. A my jsme ho, až na jednu výjimku, akceptovali.

Změny v kádru před sezonou vzbudily velké diskuse mezi fanoušky, proč k nim vlastně došlo v takovém měřítku?
Na základě návrhu trenéra jsme si stanovili strategii skládání kádru. A rozhodli jsme se, že přivedeme novou první formaci, která by měla mít na WSM ligu opravdu nadstandardní kvalitu. A podle mého názoru už dva hráče do prvního útoku máme. Na levé křídlo nebo na centra nejúdernější formace počítáme s Vaškem Nedorostem a na pravém křídle by měl hrát produktivní Kanaďan Tim Crowder.

Znamená to, že k nim hledáte ještě jednoho nadstandardního hráče?
Ano. Ostatně, dá se říct, že už od odchodu Pepy Straky hledáme prvního centra. V průběhu těch asi devíti měsíců se objevily zajímavé hráčské nabídky, ale zpravidla to poté ztroskotalo na tom, že oslovení hráči, se kterými se třeba už nějaký čas jednalo, dali přednost nabídce z nejvyšší soutěže. Ať už české extraligy, nebo jiných evropských soutěží. A my nejsme schopni a ani ochotni takového hráče přeplatit. Neupínáme se přitom k žádné národnosti. Může to být Kanaďan, Američan, Čech, Slovák nebo jiný Evropan. Ale upřímně řečeno, v českého hokejistu příliš nevěřím. Takový hráč k nám musí jít proto, že věří tomu, o co se tady snažíme, že chce být součástí toho, co v Českých Budějovicích budujeme, a že s námi chce jít společně za tím velkým snem, abych parafrázoval pokřik našeho kotle.

A není počet příchozích hráčů pořád malý? Odešlo jich přece mnohem víc.
V podstatě se dá říct, že jen pět z patnácti odcházejících hráčů patřilo do základu, zbytek byl na hraně základní sestavy. Pak se ještě v sestavě objevovali hráči jako Vak a Hřebejk, ale o těch se víceméně dopředu vědělo, že jsou tady, aby pomohli v závěru sezony. A už v době, kdy jsme si je k nám brali, jsme příliš neuvažovali o tom, že by jejich perspektiva v klubu byla delší, pokud by si samozřejmě svými výbornými výkony neřekli o to, aby tady byli i nadále. To se ale úplně nestalo.

A těch pět hráčů základní sestavy se podaří nahradit?
Odešli Nouza, Rob, Škoda a Babka. Následně ještě Chovan, ale tam, jak známo, nebylo důvodem, že bychom s ním nechtěli podepsat, respektive dodržet smlouvu. Podle mého názoru ale za tyto hráče přišla ještě vyšší kvalita. Když si vedle odcházejících postavím nově příchozí hráče, tak Vašek Nedorost je bez diskuse vynikající hráč, dále přišel kanadský hokejista, který několik let opakovaně sbíral body ve francouzské nejvyšší soutěži, pak tu máme druhého nejproduktivnějšího hráče WSM ligy Martina Nováka a nedávno ještě člena širšího kádru slovenské reprezentace Petra Galamboše. Když k nim přičteme uvažovaného top centra, o kterém jsem mluvil, tak čistě na papíře máme podle mě jednoznačně silnější tým než loni.

Dostanou šanci i talentovaní odchovanci?
Samozřejmě. Mluvil jsem o tom, že odešlo několik hráčů na hraně sestavy, a právě ty by určitě měli nahradit naši mladí odchovanci, kteří jsou v přípravě, jako Šulek, Prokeš, Bárta, Doktor nebo Káník a ti by se měli poprat o své místo v sestavě. Když zahrneme i tyto hráče na soupisku, tak jsme rázem na velmi podobných počtech jako v uplynulé sezoně, přičemž ale letos smí po většinu sezony nastupovat jen 17 hráčů nejuniorského věku. Každoročně u nás dostávají smlouvu hráči, kteří prošli naším výchovným procesem. Loni to byli také například Žáček, Točík, Marek nebo Spáčil, kteří se ale do A týmu neprosadili. Je pochopitelně na samotných hráčích, aby na sebe upozornili trenéry. Loni se to podařilo třeba Šulkovi, který bude muset letos svoji výkonnost potvrdil.

Zatím jsme mluvili o útočnících, jaká je situace v obraně?
Z obránců definitivně odešli Suchánek a Žovinec. A i vzhledem k pravidlu, o němž jsem mluvil, počítáme s tím, že by mělo hrát jen šest nebo sedm obránců, včetně jedno povinného mladíka, kterým by měl být Kachyňa. Šest obránců momentálně máme pod smlouvou, na zkoušce jsou v týmu navíc Jáchym a Gřegořek, který mimochodem přišel do přípravy ve skvělé fyzické kondici. A k tomu je potřeba ještě přičíst fakt, že jednáme s bývalými reprezentanty a odchovanci klubu Filipem Novákem a Zdeňkem Kutlákem, o které máme zájem a kteří se s námi zapojili do přípravy. To je dohromady deset obránců. V tomto směru bude velmi zajímavé vybrat ty, kteří nakonec budou nastupovat za Motor. Každopádně i v obraně by měla jít kvalita našeho týmu nahoru.

Současný kádr Motoru pro přípravu:

Bláha, Gába, Kváča, Patera - Fillman, Gřegořek (zkouška), Jáchym (zkouška), Kachyňa, Kutlák (zatím bez smlouvy), Mucha, F. Novák (zatím bez smlouvy), Pavlin, Pýcha, Vráblík - Bárta, Crowder, Čermák, Doktor, Dostálek, Galamboš, Heřman, Káník, Květoň, Nedorost, M. Novák, Pajič, Prokeš (zkouška), Šulek, Vlček.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice