Banes Motor České Budějovice
19.02.2017, Filip Kortus

Lákala mě práce s mládeží, říká trenér staršího dorostu Radek Bělohlav

Čtyři sezony po sobě působil jako trenér u A-týmu Českých Budějovic, byl jedním z hlavních strůjců znovuzrození Motoru. Spolumajitel klubu Radek Bělohlav přesedlal od mužů k mládeži a od začátku sezony vede starší dorost Motoru. Nyní své svěřence připravuje na nejdůležitější část sezony, kterou je extraligové play off.

Před sezonou jste se rozhodl pro změnu a místo trénování A-týmu jste přesedlal ke staršímu dorostu. Co vás k tomu vedlo?
U áčka v Českých Budějovicích jsem působil čtyři sezony v kuse, prvním rokem jsem tu trénoval ještě za předchozího vedení. Za tři roky jsme se nedokázali probojovat zpět do extraligy, a tak jsme se domluvili, že by měla nastat nějaké změna také na trenérském postu. Nechtěl jsem nikam odcházet, tudíž jsem zůstal v klubu a vybral si k trénování starší dorost.

Možnost jít k juniorce a mít jakési propojení s áčkem nebyla jednou z variant?
To byla první varianta pro mě i pro vedení. Ale nakonec jsem si řekl, že to zkusím s mladší kategorií a půjdu ke staršímu dorostu. S tím, že v budoucnu bychom postupovali výš, klidně i s hráči, které budeme mít v týmu. Prvotní bylo, že já jsem si vybral tuto věkovou kategorii.

Za asistenta jste si zvolil Milana Dančišina. Měl jste s ním dobré zkušenosti?
Prvním, kdo měl být můj asistent, byl Filip Turek. Ten se na to ale nakonec necítil, tudíž jsem zkusil Milana a domluvil jsem se s ním na spolupráci. Znám se s ním už od dětských let. Vím, jakým způsobem pracuje. Už dlouho trénuje mládež, několik let vedl krajské výběry mládeže. Svěřence, které teď spolu máme, většinou připravoval a má o nich dobrý přehled.

Změnila se tím nějak vaše role ve vedení klubu? Nadále rozhodujete o chodu celého klubu?
Aktuálně se více starám o mládežnický hokej, přesto nadále zastávám funkce ve vedení celého klubu. Nestarám se přímo o A-tým, ale stále společně s radou ředitelů rozhoduji o chodu klubu.

Lákala vás práce s mládeží?
Rozhodně, proto jsem k ní šel. Radil jsem se o tom s kamarády, doporučovali mi to. Nadále se například scházím s bývalým českobudějovickým trenérem Jiřím Vrbou, se kterým vše konzultuji. Podařilo se nám přivést Jaroslava Lišku a i s ním jsem o tom debatoval. Shodli jsme se, že bude pro klub dobře, když přijmu pozici trenéra staršího dorostu.

Je to velká změna oproti trénování chlapů?
Někdy je to těžší, jindy zase příjemnější. Nedá se to přesně vyhodnotit, u těch mladých kluků je to hodně o výchově, učení. Mnozí na sobě chtějí pracovat a učit se novým věcem. U dospělých je to mnohem provázanější taktikou, někdy jsem u nich chuť zlepšovat se postrádal.

Praktikujete jiná cvičení na tréninku?
Malinko jsem musel tréninková cvičení změnit, ale kluci už by to dokázali vnímat a zvládat věci, které dělají dospělí. Jde nám ale především o techniku bruslení. Museli jsme lehce pozměnit systém a styl tréninků od doby, kdy jsme kluky převzali. Nelíbilo se nám, jakou mají techniku bruslení a zpracování puku, na čemž jsme museli zapracovat. Plynuly z toho nudné tréninky, kdy jsme se vraceli do žákovských let a zároveň jsme tomu obětovali začátek sezony. Zjednodušili jsme to a kladli jsme velký důraz na bruslení, protože jsme viděli, že tam byly velké nedostatky. I kvůli tomu jsme ze začátku sezony ztráceli vyrovnaná utkání, jelikož jsme dělali obrovské individuální chyby. Postupem času se to zlepšovalo a tím pádem jsme i měnili tréninky na jednodušší věci taktiky a souhry, kterou jsme postupně zapojovali. Komunikace nám vázla, ale to je problém u celého českého hokeje.

Po skvělé sérii sedmi výher v řadě jste se probojovali do nadstavby zaručující play off. Byl to základní předsezónní cíl?
Předsezónní cíl byl, abychom se dostali do play off. Neřešili jsme, jestli rovnou z nadstavby A nebo až z postupující čtyřky z nadstavby B. Opravdu jsme začátek sezony obětovali technice a trochu trpělivě jsme čekali, jestli dokážeme odstranit individuální chyby. V první čtvrtině jsme totiž byli rovnocennými soupeři všem, ale prohrávali jsme o jednu branku, jelikož jsme tu jednu individuální chybu navíc udělali my. K tomu se nám nedařilo střílet branky, s čímž se potýkáme i teď. Na druhou stranu musím pochválit brankáře, kteří se chytli, začalo je to mnohem více bavit a oba předváděli výborné výkony. Chyb časem ubylo a přišla série, u které bylo podle mě pouze otázkou času, než se dostaví. Mohli jsme si tedy v nadstavbě dovolit luxus v tom, že jsme hráli na čtyři lajny a mohli jsme si ohrávat maximální počet hráčů.

Nadstavba vám moc nevyšla, ale vše můžete napravit právě ve vyřazovacích bojích. Už na ně připravujete svěřence?
To je trochu něco jiného. Hráče na to připravujeme celou sezonu, každý zápas hrajeme v jiné sestavě, protože hráči zároveň nastupují buď za juniorku, nebo mladší dorost. Tým nám tvoří kolem třiceti hráčů, ale máme teď několik marodů. Hráči často chodí do zápasů z plných tréninků, jelikož ve starším dorostu jde zejména o trénink. Zápas samozřejmě je důležitý, ale že bychom se jako u dospělých soustředili od úterý na páteční duel, to ne. Myslím si, že potřebujeme, aby kluci měli šanci se dostat do juniorky a být dobří ve dvaceti, ne v šestnácti.

Budete mít k dispozici i hráče pendlující v juniorce?
Uvidíme, jak na tom juniorka bude. Jistě se bude chtít udržet v první čtyřce. Je to malinko ožehavé, budeme prostě hrát s tím, co budeme mít k dispozici. Postavíme hráče, kteří si to vybojovali. Budeme se rvát v jakékoliv sestavě.

Za necelé dva týdny začíná play off i mužskému týmu. Je podle vás mužstvo nachystáno ještě lépe než minulou sezonu?
Myslím si, že nemoci a zranění snad přišly dříve než loňský rok. Řekl bych, že i kádr je o něco širší než loni. Každým rokem je tým kvalitnější a zkušenější zároveň, letos je šance na postup zase o něco vyšší. Líbí se mi brankář, který by měl plnit roli jedničky, a právě gólman je základ celého úspěchu. Věřím, že by se letos postup mohl povést.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....