Banes Motor České Budějovice
16.02.2017, Miroslav Mayer

Základní část z pohledu čísel: Motor použil hned 41 hráčů

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Základní část WSM ligy právě skončila. Pro Motor dopadla hodně příznivě. Jihočeši vyhráli základní část o čtyři body, dali nejvíce branek, nejméně inkasovali a nikdy neprohráli více než dva zápasy po sobě. Pojďme se podívat, co říkají čísla a jak si tým od soutoku Malše a Vltavy vlastně vedl.

Nejlepší výsledek od vzniku obrozeného Motoru

Z hlediska zisku bodů a postavení v tabulce dosáhli Jihočeši nejvýše. Může se sice zdát, že hra ani výsledky nebyly tak suverénní, jak by asi fanoušci čekali, ale čísla hovoří jasně. Motor vyhrál základní část se ziskem 111 bodů a udržel si čtyřbodový náskok na druhou Jihlavu. V základní hrací době vyhrál nejvíce zápasů – 34 a jasně předčil Kladno (27) i Jihlavu (26). Nastřílel nejvyšší počet branek – 171 a inkasoval spolu s Jihlavou nejméně – 101.

V přesilových hrách zaznamenali Jihočeši druhý nejvyšší počet branek, naopak v oslabení inkasovali druhý nejnižší počet gólů. Navíc při vlastním oslabení dokázali Budějovičtí hned sedmkrát skórovat, a to nedokázal žádný jiný tým. Motor jasně kraluje tabulce domácích zápasů a patří mu i třetí místo v tabulce venkovních duelů. A to hlavně kvůli pomalejšímu začátku.

Při pohledu na výsledky zápasů je jasné, že Jihočeši neřešili během sezony žádnou větší výsledkovou krizi. Prohráli maximálně dva zápasy za sebou a mají na svém kontě i šňůru osmi vítězství v řadě. Od 12. listopadu, kdy Motor porazil Litoměřice, byl v čele tabulky až do konce soutěže. Od té doby jej nikdo jiný na čele WSM ligy nepřeskočil.

Můžeme ovšem shrnout i negativa. Druhý nejvyšší počet trestných minut v celé soutěži určitě není dobrou vizitkou. Martin Heřman se stal zlým mužem soutěže, byť jen i jedinou minutu před Martinem Bačou ze Slavie, a jen tito hráči nasbírali více než sto trestných minut. Šestý v této statistice skončil Martin Mazanec. Zatímco doma inkasovali Budějovičtí v oslabení jen sedmkrát, venku dokonce hned ve 22 případech – horší bilanci měly už jen tři týmy. Další slabinou bylo prodloužení a samostatné nájezdy. Pouze dvakrát dokázali Jihočeši v prodloužení či nájezdech připsat druhý bod, což je spolu s Kadaní nejhorší bilance.

Mezi negativa je nutno započíst i vzájemnou bilanci s možnými soupeři o baráž. Tam si Motor nestojí vůbec dobře. S druhým týmem soutěže Jihlavou prohrál všechny čtyři zápasy a získal jen dva body. Se třetím Kladnem první dva zápasy vyhrál a další dva prohrál. Lepší bilanci tak mají Jihočeši jen se Slavií, kde sice v prvním kole podlehli, ale další tři zápasy vyhráli.

Motor vyzkoušel 41 hráčů

O tom, že ideální složení kádru se těžko hledá, nasvědčuje i to, že alespoň jednou se na ledě v dresu s =M= na prsou objevilo hned 41 hráčů. Jen v první sezoně obnoveného Motoru bylo o jednoho více – 42. V sezoně 2014/15 se zapojilo 32 a loni jen 33 hokejistů. Nejvíce změn bylo v útoku, kde se objevilo hned 27 hráčů. Všechny zápasy odehráli jen dva hráči – Jakub Babka a Vladimír Škoda. Hned deset hráčů odehrálo méně než deset utkání.

Motor sice dosáhl nejvyššího počtu branek v celé soutěži, ale tentokrát to nebylo zásluhou jen dvou lídrů z prvního útoku. V sezoně 2014/15 dali Jihočeši více branek, ale jen šest hokejistů dalo deset gólů a více, a devět hráčů překonalo 20 kanadských bodů. Tentokrát dalo pět hráčů více než 10 branek, ale hned 11 nasbíralo více než 20 kanadských bodů. Pět hráčů nezaznamenalo žádný kanadský bod. V hodnocení +/- skončili všichni obránci v plusových číslech a jen čtyři útočníci skončili s minusovou bilancí.

V první desítce bodování skončil jen Tomáš Nouza na sedmém místě se ztrátou 10 bodů na vedoucího Tomáše Čachotského z Jihlavy. Ovšem v tabulce střelců Nouzovi patří druhé místo. V hodnocení obránců je to o něčem jiném. V první desítce jsou hned tři hráči Motoru, a tím se žádný jiný tým chlubit nemůže. Druhý skončil Žiga Pavlin, pátý Roman Vráblík a devátý pak Jakub Suchánek. V tabulce nejlepších nahrávačů celé soutěže patří sedmé obránci Pavlinovi. Ostudu neudělali ani brankáři. Petr Kváča skončil čtvrtý, Ondřej Bláha osmý a David Gába dvanáctý. Gába i Kváča dokázali hned třikrát udržet čisté konto. Oba brankáři si udrželi průměr branek pod 2,00, což jsou skvělá čísla.

Fenomén diváci pokračuje

Chválit fanoušky za podporu svého klubu nikdy neomrzí. Nadšeni jsou hráči, trenéři i vedení klubu. Na 26 zápasů základní části přišlo celkem 143 028 diváků. To je 5501 průměrně na zápas. Vyprodáno bylo "jen" pětkrát. Nejméně diváků přišlo 23. ledna na Kadaň – 4 218. Na vrchol sezony bude jistě zvědavo ještě více diváků a průměr na zápas se tak ještě zvýší.

Diváci při zápase v Budvar aréně

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice