Banes Motor České Budějovice
25.11.2016, Anežka Vacíková

SDO: CEB–PIS 6:5p – Poslední Písek dal v jihočeském derby Motoru zabrat

České Budějovice – 25. kolo NOEN extraligy staršího dorostu přineslo do Českých Budějovic zajímavý zápas a gólové hody. Dle posledních vzájemných zápasů v tomto roce se zdálo, že Budějovice nebudou mít moc práce, ale opak byl pravdou. Písek Budějovice potrápil víc, než se čekalo. Až v prodloužení dokázali domácí zápas ukončit a vyhrát.

Budějovice vedli už od první minuty díky střele Matěje Tomana. Vedení ale domácím vydrželo pouze do osmé minuty první třetiny, kdy po získání puku na buly a přetlačování s Budějovickým obráncem Adam Novák vystřelil nad Svobodovo pravé rameno a dorovnal náskok Budějovic. Po necelé minutě ale Motor odpověděl tvrdou střelou Marina Kašpery. Půl minuty na to se Budvar arénou roznesl zvuk odraženého puku od Svobodovy horní brankové tyče z hole Lukáše Vokouna. Dvě minuty na to Písečtí opět stáhli náskok druhou střelou Adama Nováka v tomto zápase. První třetina skončila možná trochu překvapivě nerozhodně v poměru 2:2. Převaha domácího týmu trvala skoro celou první třetinu. Když se ale hráči Písku dostali ke Svobodově brance, stálo to za to.

Neproměněnou přesilovku Písku, kterou začala druhá třetina, ztrestal Aleš Řezáč, který dostal přihrávku od Školy z druhé strany hřiště a puk umístil přesně do Křížovy brány. O půl minuty později na tuto střelu odpověděli hosté díky střele Seana Norrise, který ujel všem Budějovickým obráncům a přesnou střelou mezi betony prostřelil Svobodu. Poté nátlak domácích značně utichl a Píseckým se podařilo ztrestat špatné vyhození puku a gól si zapsal i Frederik Hakl. Až na konci druhé třetiny se domácí probrali, když dvěma góly potvrdili své umístění na 4. pozici v tabulce. První střela patřila Patriku Školovi, kterému se od modré čáry podařilo prostřelit Kříže netečovanou střelou už od modré čáry. Poslední gól druhé třetiny padl za asistence brankáře Motoru Daniela Svobody, který nahrál Lukášovi Matysovi a ten dostal puk až do Křížovy brány. Po druhé třetině tedy vedly domácí 5:4.

Třetí třetina přinesla zranění Michala Silného, kvůli kterému dostal Frederik Hakl trest 5 minut+do konce utkání za zranění do oblasti hlavy a krku a další dva dvouminutové tresty za hrubost po lehké strkanici. Silný se do zápasu vrátil, takže zranění pravděpodobně nebylo nijak vážné. Pětiminutová přesilovka díky vyloučení Hakla ale pro HC Motor nepřinesla žádnou změnu. Změnu přinesla až střela při oslabení Písku, kdy při vyhození z obranného pásma Sean Norris přihrál Joshuovi Wallerovi a tak se jim i ve vlastním oslabení podařilo Svobodu prostřelit. Na konci třetí třetiny měl Písek ještě přesilovku 3/5, kterou ale nevyužil a tak se hrálo prodloužení.

V prodloužení Motoru stačilo pouze 11 vteřin, aby prostřelili Kříže díky střele Daniela Hudáčka. Vyhrané vhazování, které vyhrál Dominik Kaisler pro České Budějovice a následný únik Lukáše Matyse po křídle zajistil gól, který si připsal Danil Dudáček.

HC Motor České Budějovice tedy zvítězil v poměru 6:5. Vítězství to ale nebylo vůbec tak jednoduché, jak se zprvu zdálo. Písek tedy Budějovice překvapivě dost potrápil a dokazuje to i vyjádření Radka Bělohlava.

Ohlasy po zápasu
Radek Bělohlav: No tak nám se zápas nepovedl. Po dlouhé době jsme nezvládli vůbec nic. Minimálně jsme to podcenili, byl to špatný výkon. Těžko se mi to hodnotí. Jsem z toho zklamaný. Snad to zítra bude lepší
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....