Banes Motor České Budějovice
25.11.2016, Redakce

Vychází nová kniha o historické sezoně Motoru „Stříbrní mistři“

Po šesti letech se mohou příznivci českobudějovického klubu těšit na nový knižní titul. Právě byl zahájen prodej knihy „Stříbrní mistři“, jejímž autorem je dlouholetý šéfredaktor webu Motoru Miroslav Mayer. Tato publikace podrobně mapuje sezonu 1980/81, kdy se Motor až do posledního kola rval o mistrovský titul, ale nakonec skončil druhý. Tento ročník si stojí za to připomenout, protože je dodnes druhým nejúspěšnějším, a dost možná úplně nejzajímavějším, v dějinách českobudějovického hokeje. Kniha je k dostání ve fanshopu Motoru a lze ji i objednat přes internet.

Lední hokej je v Českých Budějovicích sportem číslo jedna. Je nesmírně populární a do Budvar arény chodí návštěvy, které mohou metropoli jižních Čech závidět i extraligové kluby. Od znovuzrození Motoru roste i poptávka po všem se symbolem =M=, které připomíná slavnou minulost a tradici. A právě nejnovější publikace by neměla uniknout pozornosti příznivců klubu nejslavnějšího jihočeského celku.

Tradice a historie každého klubu je důležitá, stejně jako znalost nejen současných hráčů, ale i těch, kteří hráli v době, kdy většina dnešních fanoušků ještě nebyla na světě. Připomenutí slavné historie, která Motor provází, je podstatné také pro uvědomění si současnosti a toho, že klub od soutoku Vltavy a Malše vždy sázel na místní odchovance. Na hráče, kteří by nemohli žít někde, odkud by neviděli Černou věž. Celá řada tehdejších hokejistů odehrála za budějovický klub celou kariéru, nechala na ledě hektolitry potu a přiváděla diváky nejen na stadionu v Českých Budějovicích do extáze.

První várka nové publikace Stříbrní mistři právě dorazila do fanshopu 😊✌🏼

Fotka zveřejněná uživatelem @motorcb,


Vůči hráčům, kteří byli vynikající na klubové úrovni, ale nedotáhli to až do reprezentace, máme určitý dluh. Není v našich silách oslavit všechny a poděkovat jim za to, že posouvali klub kupředu a dělali radost fanouškům Českých Budějovic. Kniha „Stříbrní mistři“ podrobně přibližuje veleúspěšnou sezonu 1980/81. Začíná od budování týmu, letní přípravy a kolo po kole mapuje zajímavé momenty sezony, v níž nakonec po hektickém a kontroverzním závěru chyběly k vysněnému titulu dva body. U každého kola je také výběr zajímavostí, hodnocení trenérů či dobového tisku.

Druhá polovina knihy je věnována hráčům Motoru, kteří nastoupili v soutěžním zápase ročníku 1980/81 na led. Jedná se o výjimečnou generaci hokejistů, z nichž každý vypráví svůj životní příběh od prvních hokejových krůčků až do konce kariéry. Každý přidal svůj pohled právě na stříbrnou sezonu a názor na to, proč tým nakonec skončil druhý. Na konci knihy čtenáři najdou příběhy trenérů Motoru a dvou hráčů Vítkovic, které nakonec slavily titul. Nechybí ani pohled do novinářské branže – své příběhy vypráví novinářská legenda Petr Turek, fotograf Petr Vitoň a rozhlasový komentátor Pavel Kroneisl. V každé publikaci je navíc jako bonus vložen originální plakát mužstva z této sezony.

Na knize dlouholetého „motoráka“ a současného šéfa oficiálních stránek Motoru Miroslava Mayera se podíleli také bývalí či současní redaktoři webu – Tomáš Zetek, Matěj Mayer, Tomáš Kučera a David Lukeš. Kniha se pyšní hezkým grafickým zpracováním a je samozřejmě plná dobových fotografií, které jsou vesměs ze soukromých archivů hráčů, a autorem většiny z nich je právě Petr Vitoň. Tato kniha oslavuje hokej, hokejový klub Motor a několik z mnoha legend, které v klubu působily. Má za cíl oslovit nejen pamětníky, ale i současné fandy, udělat jim radost a zároveň v nich probudit ještě větší hrdost na klub, kterému drží palce.

Křest a autogramiáda na sobotním zápase s Jihlavou

Slavnostní křest díla „Stříbrní mistři“ proběhne o první přestávce sobotního zápasu Motoru s Duklou Jihlava. Popřát knize úspěch přijdou přímo na led tři sudičky a slavní borci, kterým je i v knize věnováno hodně prostoru – Norbert Král, Vladimír Caldr a Václav Mařík. Na zápas budou pozváni všichni hráči ze stříbrného týmu, kteří budou připraveni o druhé přestávce a po skončení zápasu podepsat knihu všem zájemcům v bufetu pod VIP tribunou, kde bude také možno knihu za 350 Kč zakoupit.

Publikaci „Stříbrní mistři“ můžete objednávat na oficiálních stránkách knihy
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....