Banes Motor České Budějovice
17.09.2016, Miroslav Mayer

SDO: LIB–CEB 4:2 – Jihočeši vedli 2:0, ale domů jedou bez bodu

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Starší dorost se stále nemůže udržet na vítězné vlně. Tentokrát vedl v Liberci po osmi minutách už 2:0, ale nadějné vedení nedokázal udržet. Severočeši dokázali vyrovnat ještě v první části a každé třetině přidali ještě jednu branku.

Utkání začalo ve svižném tempu a obě mužstva si vytvořila několik šancí. Jako první mohli otevřít skóre už v úvodních vteřinách hosté, když se Slavík proháčkoval až před Nováka. Ten si ale s jeho přízemní střelou dokázal poradit. Následně svou dobrou příležitost nevyužil liberecký Čermák. Do vedení šli nakonec jako první hráči Českých Budějovic. Jiří Egert dostal od Kaislera přihrávku na modrou a v samostatném úniku střelou k pravé tyči propálil domácího brankáře – 0:1.

Přležitost vyrovnat měl poté Krejsa, jenže trefil pouze betony českobudějovického brankáře. A tak udeřil znovu Motor. Lukáš Matys obral na modré čáře Kunsta, ujel mu a blafákem do bekhendu překonal nešťastného Nováka. V tu chvíli to s Tygry nevypadalo nejlépe, ale vzápětí se jim podařilo snížit. A to dokonce ve vlastním oslabení. Potřetí v zápase navíc padla branka po samostatném úniku, tntokrát se do něj dostal Václav Mocek, jenž v početní nevýhodě zdrhnul hostující obraně a povednou kličkou nedal Ovsjannikovi šanci - 1:2.

Severočeši nakonec skóre srovnali. A to v 14. minutě, kdy Martin Maťátko šikovně sklepl do brány odražený puk po střele Šíra – 2:2. Do konce první části se už nic významného nestalo, k vidění byla převážně vyloučení na obou stranách. Do šaten se šlo za nerozhodného stavu.

Druhá perioda byla už převážně v režii Severočechů, kteří získali převahu na svou stranu a Budějovice v podstatě do ničeho nepouštěli. Nejdříve mohl v přesilové hře zvýšit dorážející Mocek, nicméně ani nadvakrát nedokázal přehodit puk přes ležícího brankáře. Tygři doslova zasypali Ovsjannikova střelami, jenže žádná z nich neskončila za jeho zády. V 37. minutě přeci jen svou převahu dokázali proměnit v gól. Po krásné kombinaci pálil z mezikruží Čermák. Jeho střelu ještě Ovsjannikov vyrazil, ale na dorážku Ondřeje Chrtka už nedosáhl – 3:2.

Na začátku závěrečného dějství se Jihočeši pokoušeli o vyrovnání, ale jejich snahu umlčel čtvrtý gól svěřenců Jiřího Kudrny. V početní výhodě našel od modré Vratislav Kunst křížným pasem Petra Hada, jenž z první naservíroval kotouč Ondřeji Chrtkovi, který z mezikruží překonal brankáře hostů - 4:2.

Po zbytek střetnutí se už spíše jen dohrávalo. Hosté sice ještě zkoušeli něco vymyslet, ale Tygři už si vynikající obranou vítězství pohlídali. Starším dorostencům se tedy povedl skvělý obrat z 0:2 na 4:2 a připsali si už druhý skalp během dvou dnů.

Ohlasy po zápasu

Radek Bělohlav, trenér HC Motor: Zápas jsme si prohráli tím, že jsme darovali soupeři tři branky ze čtyř a ztratili jsme vedení 2:0, protože naši tři zkušení obránci udělali osobní chyby. Liberec se díky tomu dostal do zápasu. Poté jsme bojovali, ale už jsme se nedostali ke kontaktnímu gólu. Je to škoda, mohli jsme tady získat nějaký bod."

Jiří Kudrna (Bílí tygři Liberec): "Byl to těžký zápas a jsem strašně rád, že jsme zopakovali náš včerejší dobrý výkon v Havlíčkově Brodu. Ty tři body jsou pro nás důležité. Za tento víkend musím kluky pochválit. Mám pocit, že se naše hra zlepšuje. Samozřejmě musíme dál na některých věcech pracovat, ale v zápasech se nám už některé prvky z tréninků objevují a za to jsme strašně rádi. Chceme aby to tak pokračovalo i dál."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....