Banes Motor České Budějovice
02.05.2016, Michal Špírek

Antonín Stavjaňa vedl první trénink Motoru

Motoru v pondělí 2. května odstartovala letní příprava a to znamená jediné - svůj první den ve funkci trenéra hokejistů Českých Budějovicích prožil Antonín Stavjaňa. A právě s ním přinášíme rozhovor.

Máte za sebou první den v Motoru, tak jaké jsou vaše dojmy?
Byl to první trénink, seznamuji se s obličeji, ještě se Martina Štrby nebo Franty Bombice ptám, kdo je kdo. Polovičku hráčů už dokážu identifikovat, a ta druhá se brzy proflákne (úsměv). Do Budějovic jsme se nastěhovali s rodinou v sobotu.

Jaké jsou vaše vzpomínky na Budějovice? Je něco, co se vám okamžitě vybavilo?
Už jsem sám vzpomínal, a to na můj první zápas v Budějovicích tehdy ještě za Gottwaldov, když jsem v sedmnácti letech začínal, jsme prohráli 12:0. Ale jako staršímu hráči se mi tu vždy hrálo hrozně dobře, naposledy se Vsetínem jsme tu v play-off Budějovice vyřadili, vzpomínám si, že českobudějovický a vsetínský fanklub měl velice dobrý vztah, atmosféra byla vždy dobrá.

Jste ve městě piva, takže co vy – pivo, nebo víno?
Tak když už se tom bavíme, tak spíš víno (úsměv).

Jaký tedy byl začátek v Motoru?
V pondělí jsme měli společný meeting s vedením, kde jsme si pověděli takovou základní osnovu, co nás čeká, Standa Bednařík představil celý realizační tým. Tím jsme to nějak odstartovali, od devíti pak následoval v tělocvičně první trénink.

Jak jste dávali dohromady plány pro letní přípravu?
Dělali jsme to korespondenčně, byli jsme v kontaktu. Takový ten základ, gró, mám já, s tím, že jsem přípravu a její obsah konzultoval jednak s Martinem, jednak s kondičním trenérem Frantou Bombicem.

Můžete nastínit podobu letní přípravy?
Máme v plánu devět tréninkových týdnů, končíme prvního července, s tím, že první týden v červnu bychom měli mít soustředění na Lipně, kde by to měl být i takový teambuilding. Následovat bude dvoutýdenní červencová dovolená, poté náběhový týden na suchu a 24. července jdeme na led.

Jak se díváte na hlasy, které třeba v souvislosti s titulem Liberce a jeho novým přístupem mluví o nutnosti změně „tradiční“ české letní přípravy hokejistů k zaměření se především na dynamiku?
Já mám svojí přípravu.

A co tedy bude obsahovat?
V pondělí plyometrie, úterý a čtvrtek dynamická síla, ve středu takové běhání, člunkové běhy, tyto věci chceme dělat v písku, je to nakombinované s posilováním vlastní vahou. V pátek pak stanoviště crossfit.

Jak do přípravy zapojíte kondičního trenéra?
Věci spolu konzultujeme, aby vše mělo logickou vazbu, Franta nám hlídá zátěže, techniku provedení. Má na starosti přípravu před zahájením tréninku, předrozcvičení, takové naladění na tréninkovou dávku. Na konci tréninku si pak vezme hráče, kteří potřebují něco doplnit. S tím, že jsme domluvení, že když je někdo zraněný, či po zranění, tak mu Franta bude dělat speciální, vlastní přípravu.

Přišel jste jako mistr slovenské extraligy, tak jak jste si užil oslavy?
Bylo to pěkné. Nitra získala poprvé titul, takže město hokejem jednak žilo už v play-off, následně to bylo, jak oni říkají, ošiaľ. (úsměv) Opravdu týden oslavovali.

Jdete, alespoň označením soutěží, z extraligy do první ligy. Co ale očekáváte herně, bude hráčská síla také nižší?
Kdyby ti hráči neměli nějakou pihu na kráse, tak jsou v extralize. Nicméně tým má ambice postoupit a nebavíme se o ničem jiném, než že chceme hrát tak, aby to na postup bylo.

Když se podíváme na kádr a na jednotlivé posty, na kterých osobně vy cítíte prioritu posílit?
Tým byl pro mě neznámý, co jsem zhlédl na DVD, jména jsme pak konzultovali s trenéry a managementem a jsme domluvení, že kádr některými jmény doplníme. Budeme nové hráče určitě testovat, jak fyzicky, tak mentálně, takže když se osvědčí a bude to fungovat, tak jsme připraveni kádr doplnit.

V Nitře jste úspěšně vedl hráče ze zámoří. Můžeme někoho čekat i v Motoru? Nebo, přál byste si to vy osobně?
I o tom se bavíme. V Nitře jsem měl jednoho Američana a čtyři Kanaďany a musím říct, že v závěru soutěže to pro nás byli rozdíloví hráči. Byli mentálně odolní, a to už vůbec nemluvím o tom, jakým způsobem jsou schopní a ochotní hrát pod bolestí, překonávat problémy. Takticky byli také na skvělé úrovni, měli jsme šťastnou ruku.

Máte k dispozici mladé brankáře, jste s tím osobně spokojen, nebo byste chtěl mít v brankovišti větší zkušenost?
S Edou Turkem jsme se o tom bavili, Eda má v ty kluky důvěru, já mám důvěru v Edu, takže si myslím, že to bude fungovat. Když se podíváte na finskou ligu, tam nastupují mladí brankáři ve dvaceti do extraligy běžně. Pokud má gólman dobrou hlavu, je stylově a kondičně dobrý, nevidím důvod, proč by to zdejší kluci neměli zvládnout. Také to nejsou už žádní nováčci, chytají tu dvě sezóny. Chceme jít touto cestou.

Projevil jste přání mít asistenta ze zdejšího prostředí, proč?
Je to lepší, ten člověk vždycky zná zázemí a prostředí, třeba i kde trénovat. V tomto je to daleko jednodušší. Znám Martina navíc i jako hráče, byl vždycky takový buldok, myslím si, že je to dobré doplnění.

Nemáte strach z řekněme určité křehkosti mužstva, kdy loňskou sezónu zranění hodně poznamenala?
To bylo velké téma, když jsme se o kádru bavili. Je otázka, jestli zranění byla dána tím, že hráči na to nebyli připraveni, nemyslím kondičně, ale pojetím. A jsou tam určitě i nějaké somatické dispozice. Pokud chceme během sezóny uspět, je třeba mít široký kádr, ale do play-off už se to musí vykrystalizovat, tam už nemůžeme jet na šest formací.

Jak vnímáte význam základní části v první lize? Není lepší v této soutěži opravdu vše soustředit až na play-off?
Rozhodně to nechceme nechat tak, že do play-off půjdeme z pátého místa a že se potom ukážeme (úsměv). Tým buduje svou tvář a sebevědomí už v základní části. Když to rozvedu, v minulé sezóně měl Motor výborné zápasy doma, daleko horší venku. Tým, který pomýšlí na to, aby uspěl v baráži, musí vozit body i zvenku. Budeme tlačit na to, aby byl tým daleko kompaktnější a vyváženější.


Foto z prvního dne přípravy naleznete na ZDE!
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice