Banes Motor České Budějovice
24.02.2016, Aleš Skok

V sérii s Přerovem musíme diktovat tempo hry, ví Aleš Kotalík

Aleš Kotalík, hráč s několikaletými zkušenostmi z NHL a nově také konzultant týmu, se rozpovídal o jeho nové funkci, jak vyzrát na Přerov, ale také o marodce týmu, která byla letos hodně početná. "Kluci se postupně dávají do kupy," říká spokojeně Kotalík, který v blízké době očekává přírůstek do rodiny.
Byl jste nově jmenován jako konzultant týmu. Co to konkrétně znamená?
Prakticky je to to samé, co jsem vykonával do teď. Akorát s tím rozdílem, že budu chodit víc do kabiny. Budu hlavně konzultovat s trenéry nějaké taktické věci. Budeme se bavit o tréninkovém procesu. Tenhle týden chodím i na led, protože do konce týdne je pryč Roman Turek. Při utkáních budu mít roli pozorovatele. Trenéři mi řeknou, co budou chtít sledovat. Poté si naši práci vyhodnotíme a učiníme příslušné kroky.

Takže na střídačce s hráči nebudete?
Ne, budu vše sledovat z tribuny.

Budete radit trenérům i se sestavou, nebo je to vyloženě v jejich kompetenci?
Sestava vždycky vychází z debaty celého trenérského týmu. Ale reagovat na věci v zápase a měnit sestavu v průběhu utkání budou pouze trenéři na lavičce.

Jak je na tom marodka týmu? Kdo naskočí do play-off proti Přerovu?
Dlouhodobě chybí jenom Martin Heřman, který pravděpodobně na první kolo ještě nebude. Další kluci se postupně dávají do kupy. Jsou zapojeni do tréninku. Ať už je to Rok Pajič, Luka Bohunický nebo Láďa Marek. Všichni budou schopni do série zasáhnout. Nikdo nikdy neví, jak ta série bude dlouhá. Jen víme, že bude hodně náročná. Bude se hrát hodně fyzický hokej a můžou přijít další zranění. Chceme mít kádr co nejširší.

Ačkoliv konec základní části nevyšel podle vašich představ, tak předpokládám, že se cíle pro play-off nemění. Je to tak?
Cíle se nezměnily. Do týmu přišel nový impulz. Z mého pohledu se musíme hlavně soustředit na naši hru. Soupeř hraje hokej, který nám nevyhovuje, což ukázal v základní části. Moc se nám na ně nedaří. Ale jde jen o to, jak budeme hrát my. Jako mančaft bychom měli Přerov zvládnout. Nemyslím si, že má soupeř takovou kvalitu, aby nás v sérii čtyřikrát porazil. Kvalita hráčů je určitě na naší straně. Přerovu se musíme vyrovnat hlavně v intenzitě a agresivitě. Musíme nastoupit stejně odhodlaně jako oni. Potom, si myslím, že se ukáže kvalita jednotlivých kádrů. Kluci zatím pracují parádně a působí pozitivně. V sérii s Přerovem musíme diktovat tempo hry.

Čím si vysvětlujete, že v zápasech s papírově slabšími týmy chybí hráčů již zmíněná agresivita?
Je to tím, jaké máme k dispozici typy hráčů. Nemáme tu příliš agresivních hráčů, kteří by souboje vyhledávali. To bude ale v play-off důležité. Kluci musí trošku vystoupit ze svého charakteru. Máme tu výborně bruslící kluky, jako například Lukáše Žálčíka, Michala Chovana nebo Lukáše Květoně. Ti právě musí k té své výborné bruslařské technice přidat i tu agresivitu. Musejí tím protihráče dostat pod tlak. O to my se budeme snažit.

V blízké době čekáte přírůstek do rodiny. Jak to ovlivní vaši práci?
Ano, už malé očekáváme každým dnem. Uvidíme, jak to bude. Kolik bude času na hokej. Jsem přesvědčený o tom, že to skloubíme. Jsem domluvený s klukama, že tady třeba pár dní nebudu, že vynechám některé tréninky. Všichni s tím počítají a nemají s tím žádným problém. Doma už se na to moc těšíme.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....