Banes Motor České Budějovice
17.02.2016, Michal Špírek

CEB–BEN 1:4 – Motor nestačil na Benátky a končí třetí. Ve čtvrtfinále změří síly s Přerovem

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Motoru poslední zápas základní části vůbec nevyšel, když podlehl Benátkám na svém ledě 1:4. Jihočeši tak spadli na třetí příčku a ve čtvrtfinále play-off se utkají s Přerovem. Čtvrtfinálová série začne dvojutkáním na českobudějovickém stadionu (29. února a 1. března).

Úvodní buly utkání obstaral režisér Zdeněk Troška. Jihočeši do posledního utkání nasadili dva uzdravené obránce, Suchánka s Muchou, ale útočné řady zůstaly i nadále prořídlé a tak Rosolovi svěřenci hráli jen ve třech útočných formacích. Benátecký brankář Novotný v první třetině mnoho práce neměl, ale v začátku duelu přece jen musel být na pozoru více než jeho budějovický protějšek Bláha. Jihočeši se dostali do šance ve 2. minutě, po spolupráci se Strakou šikovnou tečí prověřil Novotného Nouza. Ještě větší příležitost měl Chovan po Kuchejdově akci, ale tísněný útočník mířil nepřesně. Benátky se pak osmělily a ve zbytku třetiny to byly ony, kdo měl na hokejkách nadějnější příležitosti. Bláha ve 13. minuta zasáhl proti domácí obranou pozapomenutému Špačkovi, s bekhendovým zakončením neuspěl ani Ďurač. Ten si alespoň vykoledoval faul, když na trestnou lavici putoval Žovinec, a Benátky tak dohrávaly první třetinu v přesilovce. Černoch v ní měl velmi dobrou pozici ke vstřelení branky, ale Bláha včas zakročil. První dvacetiminutovka tak nepřinesla žádný gól a ani nijak zábavnou podívanou pro fanoušky, kterých do Budvar arény dorazilo přes pět a půl tisíce.

Luboš Rob hodnotí 1. třetinu

Útočník LUBOŠ ROB hodnotí první periodu zápasu s Benátkami nad Jizerou.

Posted by HC Motor České Budějovice on Wednesday, 17 February 2016


V úvodu druhého dějství zaujal svým hitem Kuchejda, který poslal na nedobrovolnou prohlídku českobudějovické střídačky Havlína. Ve 23. minutě tvrdě vystřelil Straka, Novotný si nebyl zákrokem úplně jistý, ale kotouč ve výstroji udržel. Benátky hrály důrazně, ale čistě, Českobudějovičtí se jen těžko prosazovali do zakončení. Ve 28. minutě byl vyloučen Zíb a Benátky v následné přesilovce dělily od úvodní branky milimetry – Havlín totiž ránou od modré trefil tyč. Vyloženou šanci Černochovi pak při pokračování přesilovky vychytal Bláha. Ve 31. minutě se nechaly Benátky uzamknout v obranném pásmu, štěstí zkoušel svými střelami hlavně Suchánek, nakonec tento krátkodobý tlak Jihočeši využili alespoň k zisku první přesilovky. V ní střílel z dobré pozice Mikyska a Novotný puk vyrazil. Ve 39. minutě se Chovan dostal před Novotného a měl na holi největší příležitost Budějovic ve druhé třetině, brankář ale kotouč dokázal ramenem vytěsnit mimo tři tyče.

Michal Chovan po 2. třetině

Utkání s Benátkami nad Jizerou je po dvou třetinách bez branek. Druhou část zápasu hodnotí MICHAL CHOVAN.

Posted by HC Motor České Budějovice on Wednesday, 17 February 2016


O vítězi utkání tak rozhodovala až třetí třetina. Motor v ní nejprve neskóroval v početní výhodě, aby pak udeřili hosté. Při signalizovaném vyloučení využil v čase 45:02 nekoncentrovanosti domácího celku Jiří Říha a napálil puk skrz stínující hráče do sítě. A o 44 sekund později už to bylo o dvě branky ve prospěch Benátek. Černoch uhájil puk před Kolmannem a s hokejkou v jedné ruce dokázal nasměrovat přihrávku zpoza brány přímo na hůl Václava Pletky, který už jen prokázal, že v podobných situacích už párkrát v kariéře byl – 0:2. Domácí ani poté nedokázali zapnout a Novotný byl takřka bez práce. Zmar Budějovic korunovala 54. minuta, kdy domácí ztratili puk v obranném pásmu, Jiří Černoch se dostal před Bláhu a šťastným zakončením po ledě poslal puk mez betony budějovického brankáře do sítě - 0:3. Domácí se trefili až v čase 58:27, kdy Lukáš Zíb umístil svou střelu pod horní tyč - 1:3. Daniel Špaček se pak trefil do prázdné budějovické brány a stanovil tak konečný, překvapivý výsledek na 4:1 pro Benátky.

Ohlasy po zápasu

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): „Fanouškům se musím za tento výkon omluvit, bylo to špatné stejně jako v Jihlavě. Soupeř byl lepší, bodovat jsme si nezasloužili. Závěr jsme nezvládli a pokazili si dojem z celé sezony. Budeme to mít těžké. Za deset dnů se musíme připravit na play-off.“

Jiří Čelanský (HC Benátky nad Jizerou): „Vyhráli jsme zaslouženě, byli jsme po celý zápas aktivnější a bránili střední pásmo. Kromě přesilovek jsme domácí nepouštěli do většího tlaku. V této chvíli je pro nás každý bod zlatý. To, že odsud vezeme tři, je jedině dobře.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....