Banes Motor České Budějovice
30.01.2016, Matěj Mayer

Účastníci Utkání hvězd NHL? Turek, Modrý či Michálek

Poslední lednový víkend je v zámoří spojen s velkolepou událostí. V americkém Nashvillu se koná tradiční Utkání hvězd NHL, prestižní událost, na níž se proti sobě každoročně střetnou ti nejlepší hokejisté z nejlepší hokejové ligy na světě. Dostat se mezi smetánku není vůbec jednoduché, v minulosti to však dokázali i někteří zástupci českobudějovického hokeje. O kom je řeč? Čtěte dál.
Milan Michálek je jediný odchovanec Českých Budějovic, který dal gól v Utkání hvězd NHL.

Vůbec první neoficiální Utkání hvězd NHL se datuje až do roku 1934. V prvních letech se vždy hrálo na počest nějakého zesnulého či zraněného hráče a v tehdejším formátu vítěz Stanleyova pohárů vždy vyzval výběr nejlepších hráčů té doby. Tradice zápasů All-Stars, zhruba tak jak ji známe dodnes, trvá od roku 1947. Od té doby se formát utkání různě měnil. V letech 1951 a 1952 proti sobě například nastoupila mužstva nejlepších hráčů z kanadských a amerických klubů.

Utkání hvězd NHL se však téměř od počátku potýkají s diváckým (ne)zájmem, a tak se formát tradičních setkání neustále mění. Asi nejběžnějším modelem byl duel mezi celky Západní a Východní konference. Později se hojně využíval typ utkání, kde proti sobě nastoupily Výběr světa a Výběr Severní Ameriky. Od roku 2011 jsou vždy určeni dva kapitáni, podle kterých se mužstvo jmenuje, a ti si vybírají hráče do svého týmu. Tento model funguje dodnes.

Do All-Star game v celé jeho historii zasáhli tři odchovanci Českých Budějovic. Brankář Roman Turek v roce 2000, obránce Jaroslav Modrý o dva roky později a vůbec posledním účastníkem Zápasu hvězd z českobudějovické líhně byl Milan Michálek v roce 2012. Pojďme si nyní přiblížit, jak se jim na těchto setkáních dařilo.

Roman Turek – 2000

Současný prezident Motoru se stal prvním Jihočechem, který si zahrál Utkání hvězd. Psal se rok 2000 a Turek původně mezi výběrem hráčů nefiguroval. Pyšnil se sice skvělými čísly, ale do branky Výběru světa byl nominován až dodatečně, jako záskok za legendárního Dominika Haška, jenž byl zraněn.

Roman Turek tak zaujal jeho místo startovního brankáře a představil se v první třetině, v níž si vedl znamenitě. Inkasoval pouze dvě branky z holí Joea Sakica a Jeremyho Roenicka a Výběr světa vyhrál první třetinu 3:2.

Zápas hraný v torontském Air Canada Centre ovládl Výběr světa především díky fenomenálnímu Pavlovi Buremu, který si v zápase připsal čtyři body (3+1) a byl zvolen jeho nejužitečnějším hráčem. Tehdejší gólman St. Louis Blues se mohl radovat z vítězství 9:4.

VIDEO: Romana Turka můžete vidět při představování zahajovacích formací v čase 6:20

Jaroslav Modrý – 2002

Rodák z Českých Budějovic odehrál v NHL třináct sezon a prosadit se mezi vybranou společnost se mu poštěstilo v jeho životním ročníku 2001–02. Tehdy hájil barvy Králů z Los Angeles a v základní části nakupil na obránce vynikajících 42 bodů (4+38) v 80 duelech.

Utkání hvězd v roce 2002 se hrálo právě ve městě andělů a Modrý byl nominován, aby hájil barvy Výběru světa. I na 52. All-Star game se vedlo lépe týmu, jenž byl složen z evropských hokejistů. Ty tehdy trénoval legendární Scotty Bowman, který v té době koučoval Detroit Red Wings. Tým pod jeho vedením zvítězil 8:5, ale zadák s číslem čtyři na zádech si nepřipsal žádný kanadský bod.

Velkou událostí tohoto ročníku Utkání hvězd byla branka Maria Lemieuxe, díky které stanovil počet svých gólů v All-Star Game na číslo třináct, čímž se dotáhl na Waynea Gretzkyho, nejlepšího hokejistu v historii této hry.

VIDEO: Jaroslav Modrý a jeho nájezd v čase 3:40

Milan Michálek – 2012

Přesně deset let trvalo, než si Zápas hvězd zahrál další hokejista s kořeny z jihu Čech. Michálkova účast byla poměrně nedávná, a tak toho o jeho působení víme mnohem více. V roce 2012 hostila tradiční setkání největších hvězd ligy Ottawa a místní fanoušci si zvolili do zahajovací formace hned čtveřici svých zástupců. Kromě největších hvězd Alfredssona, Spezzy a Karlssona to byl také Milan Michálek, který obdržel bezmála 744 000 hlasů.

Proti výběru Švéda Daniela Alfredssona se postavil tým pod vedením slovenského obra Zdena Cháry. Michálek se jako člen první formace asistencí podílel na první brance Červeného týmu, sám poté dal jeho sedmou trefu. Divoké utkání však skončilo 12:9 ve prospěch Chárova mužstva. Českobudějovický zástupce si v zápase kromě tří střel připsal nelichotivou bilanci -5, což byl vůbec nejhorší výsledek. Na ledě strávil necelých 17 minut.

Rodák z Jindřichova Hradce se účastnil také dovednostních soutěží, které jsou nedílnou součástí těchto víkendových setkání. Alfredssonovu týmu pomohl vyhrát tzv. „Challenge Relay“, kde bylo vybráno několik zástupců z každého mužstva na určitou činnost, kterou měli v co nejkratším čase dokončit. Michálek soutěžil v kontrole puku. V další soutěži zručnosti, samostatných nájezdech, však svůj jediný pokus neproměnil. Dovednostní soutěže i přesto jeho tým vyhrál.

VIDEO: Gól Milana Michálka


ČTĚTE TAKÉ: Po dvou letech má Motor odchovance na dvacítkách. Kdo reprezentoval v minulosti?
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....