Banes Motor České Budějovice
25.01.2016, Tomáš Kučera

10 000 gólů? Už brzy!

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Góly, góly a zase góly. Celá historie klubu čítající už více než 88 let je jimi prodchnuta. V sezoně 2015-16 ale padne cifra, která by neměla být opomenuta. ČEZ Motor České Budějovice oslaví mistrovskou branku číšlo 10 000! Kdo ji dá, to teprve uvidíme, pojďme si ale připomenout ty jubilejní z historie.

Kdo dal první mistrovský gól?

Klub AC Stadion České Budějovice, přímý předchůdce dnešního Motoru, byl založen 10. ledna 1928, o dvanáct dní později se hráči nového mužstva složeného z hokejistů bývalých českobudějovických týmů Viktorie a Slovanu sešli při prvních mistrovských zápasech o mistra jižních Čech, které se konaly na Blatském rybníku ve Strakonicích. Budějovičtí měli štěstí na los, ve skupině se totiž vyhnuli pražským favoritům turnaje z LTC a ČASK (tyto týmy turnaj hrály, ale mistrem jižních Čech se logicky stát nemohly), a tak Stadionu stačilo porazit ve skupině 1:0 SK České Budějovice, v semifinále 5:0 rezervu Písku a byli ve finále celého turnaje! Tam podlehli jednomu z nejlepších týmů Evropy LTC Praha po vynikajícím výkonu "jen" 0:4. Už jen díky tomu se o prvním získaném titulu nového klubu vůbec nepochybovalo a Jihočeské listy tehdy psaly: "Sám hráč Maleček byl hrou A. C. Stadion nadšen a daroval hráči Kotousovi kanadské rukavice. LTC slíbil, že v příští sezoně navštíví České Budějovice a utká se se Stadionem na jeho hřišti. A. C. Stadion může být hrdý nad tímto krásným úspěchem svých kanaďanů, kteří rozhodným způsobem ukázali, kdo jest držitelem primátu jižních Čech." A kdo že to dal onen první a vítězný gól v prvním zápase proti SK České Budějovice? Nevíme, v novinách se zachoval pouze souhrn všech střelců Stadionu v turnaji: Rudolf Houfek 3, Josef Zasadil 2 a Jiří Toufar 1. Tak si tipněte sami, kdo z těchto tří to asi tak mohl být.

První gól na nejvyšší úrovni - parádní "šibenice"

Už dva roky po založení klubu se Českobudějovičtí dostali do bojů o mistra celých Čech (liga se ještě nehrála, ale vyřazovacím způsobem se o mistra hrálo). A opět narazili ve finále soutěže na LTC Praha. Tehdy už byli Pražané a vesměs reprezentanti i vítězi Spengler Cupu a doma neměli konkurenci. V Českých Budějovicích ale ve finále před tisícovkou diváků i zrakem předsedy svazu Duška vyhráli pouze 3:1. A kdo dal onen památný gól do sítě legendárního Peky? Chviličku před koncem po nahrávce Vítězslava Aibla útočník Jiří Toufar. "V poslední minutě úsilí je korunováno krásnou, ba nejlepší brankou zápasu, střelenou Jirkou as ze vzdálenosti 15 m do pravého rohu goalu. Spontánní jásot diváků neznal mezí," psaly Jihočeské listy.

První ligový hned po dvou minutách!

O prvním ligovém zápase AC Stadion víme leccos, známe datum, známe kompletní sestavu, víme, že se hrálo na slepém rameni Malše, že Stadion porazil Mladou Boleslav 3:0, známe jména rozhodčích, čas utkání. Víme i kdo dal branky, Václav Špatný 2 a Vítězslav Aibl 1. Ale kdo z nich byl první? To jsme zjistili až zcela nedávno v jihočeských novinách zvaných Republikán: "První branka padla již ve 2. minutě hry ranou Špatného, který v 8. minutě II. třetiny scoroval podruhé." Trvalo hodně dlouho, než se tahle informace vynořila z historických pramenů, ve většině tehdejšího dobového tisku totiž chybí. Každopádně tahle trefa už byla 192. mistrovská v historii klubu.

Branka číslo 1000

Léta plynula a branky na kontě klubu přibývaly, v sezoně 1955-56 se klub už jmenoval oficiálně DSO Slavoj České Budějovice a hrál šestnáctou ligovou sezonu. Na kontě měli Jihočeši už lecjaké úspěchy, teprve 5 let předtím získali dokonce titul mistra celé země. Tenhle ročník se ale moc nevydařil, legendy klubu už měly to nejlepší za sebou a talenty chyběly. Jedním z mladších byl tehdy šestadvacetiletý Zdeněk Kaucký, který asi dodnes netušil, že dal tisící gól v historii klubu. Stalo se tak bez fanfár při ligovém zápase v Karlových Varech, který Slavoj navíc prohrál 3:5.

Caldr zaokrouhlil na 5000

Dál a dál stříleli českobudějovičtí střelci mistrovské branky, jak příbývalo zápasů v sezoně, tak samozřejmě přibývaly i přesné trefy a šlo to čím dál rychleji. Ke kótě 5000 branek se hráči Motoru přiblížili na dostřel před utkáním na Spartě v listopadu 1985. Zápas samotný se hodně povedl. Třetí trefu v utkání zaznamenal v čase 26:19 do sítě gólmana Šindela útočník Vladimír Caldr, trefil se v přesilové hře a branka byla bez asistence. Jihočeši se zaskakujícím koučem Jágram vyhráli tehdy v Praze celkově 5:1.

Kdo bude číslo 10 000?

Je někdy trochu sporné, které všechny góly zejména z hluboké historie brát za mistrovské, v celkovém součtu jsou i góly vlastní nebo četné kontumace, tudíž i branky, které vlastně nikdo nedal, jen byly českobudějovickému družstvu přiřknuty u "zeleného stolu". Každopádně před začátkem sezony se pomyslné počítadlo gólů zastavilo na čísle 9824. Gól číslo 176 v sezoně 2015-16 tak bude onen jubilejní s číslovkou 10 000! A už se blíží... Kdopak ho asi dá?

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....