Banes Motor České Budějovice
14.07.2015, Matěj Mayer

Junioři znají rozpis soutěže. Na úvod vyzvou Hradec

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Do startu DHL extraligy juniorů zbývají necelé dva měsíce a na čase tak je představit si rozpis utkání a systém soutěže, který oproti loňsku doznal poměrně výrazných změn. Nejpřekvapivějším krokem je rozšíření počtu účastníků na osmnáct a nemožnost sestupu. V soutěži bude nadále působit původně sestupující Jihlava, zpět se vracejí Karlovy Vary. Z první ligy si účast v extralize vybojoval Hradec Králové, se kterým se Motor během základní části utká hned čtyřikrát!

Zuby nehty uhájili na konci uplynulé sezony českobudějovičtí junioři extraligovou účast. Ve skupině o udržení předčili Jihlavu, která byla kvůli barážovému neúspěchu odsouzena k pádu do první ligy.

Nakonec je ale vše jinak. Karlovy Vary už dále nebudou působit v ruské MHL, kam se naopak podle původních plánů měl přesunout Chomutov. I ten však nakonec v extralize juniorů zůstává. Český svaz ledního hokeje tak rozhodl o nesestupu Jihlavy a počet účastníků stanovil na osmnáct.

Nově se navíc soutěž uzavře a z DHL extraligy juniorů se tedy nebude padat. „Nesestupový model soutěže vychází vstříc návrhům klubů, aby se mohly věnovat více koncepční práci s juniorskými hráči či zapracování nejlepších z nich v týmech dospělých,“ píše se v tiskové zprávě.

Zajímavé také je, že od další sezony získá právo účasti v extralize klub, který zvítězí v lize juniorů a jehož dospělé mužstvo bude účastníkem nejvyšší soutěže. Možné tak je dokonce další rozšíření soutěže, které rozvoji českého hokeje rozhodně nenahrává.

Nesestupový model však může být pro českobudějovický hokej pozitivem. Vždyť o účast mezi elitou se České Budějovice perou nepřetržitě již od roku 2011. Nyní tedy bude možnost pro koncepční práci bez hrozby pádu o soutěž níž.

Od nové sezony se fanoušci mohou těšit na pikantní souboje s juniory Hradce Králové, na jejichž ledě Motor soutěž 5. září odstartuje. Odveta se bude konat hned o čtrnáct dní později, kdy se klub aktuálně sídlící v Hradci Králové poprvé představí v Budvar aréně. V základní části na sebe narazí obě mužstva hned čtyřikrát! Stejně jako na další čtyři celky, které mají Štrbovi svěřenci ve skupině. Jedná se o Spartu, Mladou Boleslav, Liberec a Pardubice.

ROZPIS ZÁPASŮ V ZÁKLADNÍ ČÁSTI

Systém soutěže

Základní část:

Mužstva jsou rozdělena do tří skupin po šesti týmech. V rámci své skupiny spolu změří síly čtyřikrát systémem každý s každým, mezi skupinami se pak družstva utkají každý s každým dvakrát (44 utkání).

Play-off:

Týmy umístěné po základní části na 1. - 16. místě sehrají dvě kola (osmifinále a čtvrtfinále) play-off vždy na tři vítězná utkání s tím, že pro sestavování dvojic pro všechna kola této části soutěže platí, že nejlépe umístěné družstvo po základní části hraje s týmem umístěným nejhůře po základní části, druhé nejlepší s druhým nejhorším atd.

Pro potřeby této části soutěže se za nejlépe umístěné družstvo považuje to družstvo, které získalo nejvyšší pořadí z družstev umístěných v jednotlivých skupinách na 1. místě, za druhé nejlépe umístěné družstvo se považuje to družstvo, které získalo druhé pořadí z družstev umístěných v jednotlivých skupinách na 1. místě a za třetí nejlépe umístěné družstvo považuje to družstvo, které získalo nejnižší pořadí z družstev umístěných v jednotlivých skupinách na 1. místě.

V obou kolech této části soutěže se první, druhé a případně páté utkání hraje u lépe umístěného družstva po 1. části - základní a třetí, případně čtvrté utkání u družstva umístěného hůře.

Závěrečný turnaj:

Vítězné celky ze čtvrtfinále play-off se utkají jednokolově každý s každým (3 utkání) s tím, že v této části soutěže se výsledky utkání z předchozích částí soutěže nezapočítávají.

Mužstva umístěná po této části soutěže na prvních dvou místech sehrají finále na jedno vítězné utkání do rozhodnutí s tím, že hrací doba prodloužení je 20 minut, před prodloužením družstva mění strany a přestávka mezi 3. třetinou a prodloužením je 15 minut, přičemž během této přestávky dojde k úpravě ledové plochy. Vítěz tohoto utkání obdrží titul „Mistr České republiky v kategorii juniorů“. Družstva umístěná po této části soutěže na 3. a 4. místě svedou stejným systémem zápas o třetí místo.


Hlasujte pro nejlepšího mládežníka uplynulé sezony!

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....