Banes Motor České Budějovice
23.05.2015, Matěj Mayer

Jihočeši letos za mořem nezářili, měli i smůlu na zranění

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Další ročník NHL se blíží do svého finiše a na čase je tak opět každoroční rekapitulace výkonů bývalých hráčů Českých Budějovic. Hrát v nejlepší lize světa je snem každého hokejisty a právě velkým počtem vlastních odchovanců v NHL se vždy mohl místní hokej pyšnit. Letos bohužel došlo k výraznému poklesu. Smlouvu totiž nedostali Radkové Dvořák s Martínkem a do KHL odešel Roman Horák. Motor má tedy v současné době za mořem tři zástupce a pouze dva jsou jeho odchovanci. Pojďme si podrobněji rozebrat jejich sezonu.

Milan Michálek – Ottawa Senators

Mladší z bratří Michálků podepsal před sezonou v Ottawě novou tříletou smlouvu s průměrným platem 4 miliony dolarů. I z toho je patrné, že si od něj Senátoři jistě slibovali více než pouhých 13 gólů a 21 asistencí v 66 zápasech, které vyprodukoval. Rodák z Jindřichova Hradce hrál na začátku ročníku dokonce tak špatně, že ho kouč Dave Cameron nechal zdravého na tribuně. Postupně se však dostával do tempa a byl pro svůj tým důležitým útočníkem.

Michálek byl v základní části až osmým nejlépe bodujícím hráčem týmu, na ledě přitom trávil průměrně 16:22 za zápas, což byla mezi útočníky Ottawy šestá nejvyšší porce. V přesilových hrách dostával důvěru v průměru přesně dvě minuty každý zápas a nasbírat v nich dokázal 10 bodů (5+5). Cameron Michálkovy služby využíval i při oslabeních, ve kterých hrál dokonce 1:43 v každém duelu, což byla třetí nejvyšší porce mezi forvardy Senátorů.

Českobudějovický odchovanec se sice nevyžívá ve fyzické hře, přesto mu statistici napočítali slušných 64 hitů, kterými vyvedl své soupeře z rovnováhy. K tomu navíc přidal 40 zblokovaných střel, což je na útočníka poměrně dost. Jednou se také nebál shodit rukavice a utkal se s kapitánem Toronta Dionem Phaneufem, který byl ovšem v bitce aktivnější.

Klub z hlavního města Kanady se po základní části vyhříval na sedmé příčce Východní konference a v play-off nastoupil proti druhému Montrealu. Ten ale nedal svému soupeři šanci a Ottawa se po šesti utkáních loučila se sezonou. Ani třicetiletému křídelníkovi se příliš nedařilo. Svému týmu přispěl pouze jedním gólem a postupně se propadl až do čtvrté pětky.


Martin Hanzal – Arizona Coyotes

Rodáka z Písku trápily po celou sezonu zdravotní komplikace. Zatímco v říjnu a listopadu vynechal velké množství zápasů kvůli zranění v dolní polovině těla, po Novém roce se pro změnu přihlásily problémy v jeho horní polovině. V půlce února nakonec došlo k radikálnímu kroku a Hanzal musel na operaci se zády, kvůli které vynechal zbývajících 34 utkání základní části a přišel také o mistrovství světa v Praze. „Má se zády opakovaně problémy. Je potřeba najít řešení, je to pořád mladý hráč. Potřebujeme, aby byl zdravý a pak nám zase pomáhal vyhrávat,“ uvedl tehdy generální manažer Coyotes Don Maloney na webových stránkách klubu.

Osmadvacetiletý centr ale hrál až do nuceného konce sezony výborně. Ve 37 duelech zaznamenal více než důstojných 24 bodů (8+16) a patřil mezi tradiční opory týmu. I přesto, že měl zdravotní problémy, trávil na ledě 17:44, což byla třetí nejvyšší porce mezi útočníky Arizony. Využívaný byl i při početních výhodách, kde hrál něco přes dvě minuty každý zápas a připsat si v nich stihl 4 body (1+3). Uplatnění našel samozřejmě i v oslabeních, kde měl ice-time 1:19 na zápas.

Hanzal vyloženě exceloval ve své silné disciplíně – vhazování. S úspěšností 56,5% byl nejen nejlepší v týmu Arizony, ale také jedním z nejlepších v celé NHL! Další velmi silnou stránkou českobudějovického odchovance je fyzická hra. Fantastických 105 hitů dává průměr téměř tři srážky na utkání, což je vynikající porce. I centr Kojotů se stihl během základní části poprat a to rovnou s pozdějším vítězem bodování NHL Jamie Bennem, který si ale v souboji vedl o něco lépe.

Asistent kapitána má v klubu smlouvu ještě na další dvě sezony, ve kterých si přijde shodně na 3,5 milionu dolarů. Arizona prožila tragický ročník, na jehož konci skončila s pouhými 56 body na samém chvostu Západní konference. Nechybělo mnoho a mohla být dokonce poslední z celé NHL, což by pro Coyotes paradoxně vzhledem k draftu bylo mnohem lepší.


Andrew Ference - Edmonton Oilers

Na rozdíl od výše zmiňovaných kolegů hraje na pozici obránce. Kapitán Edmonton Oilers, Andrew Ference, se už druhou sezonu v řadě snažil stmelit mladou partu ve slavném klubu, ale ani tentokrát neuspěl. O něco si pohoršil i individuálně, když nasbíral o čtyři body méně než loni. Letos se v rovných 70 duelech bodově prosadil 14krát (3+11) a v tabulce pravdy skončil s hrozivou bilancí -17. V jednom z nejhorších týmů NHL to však příliš v úvahu brát nelze. Významný milník překročil ve svém předposledním utkání sezony, které bylo jeho 900. v základní části NHL!

Šestatřicetiletý veterán už není tím nepostradatelným, o kterého se opírají obranné řady. S přibývajícím věkem plní čím dál více roli mentora a vychovatele talentovaných zadáků Oilers. Jasně to dokládá průměrný ice-time 18:52, který kanadskému obránci oproti minulému ročníku klesl o více než dvě minuty. V oslabeních byl s průměrným časem na ledě 1:52 druhým nejvytěžovanějším bekem týmu, ale v přesilových hrách si nezahrál téměř vůbec.

Andrew se čím dál více soustředí jen na defenzivní činnost, což je jasně viditelné i ze statistik střel na bránu. Zatímco loni vypálil 77 pokusů na branku soupeře, letos jich bylo už jen 58. Na druhou stranu se stal aktivnějším, co se týče hitování. Započítaných 156 srážek je druhým nejvyšším počinem z celého týmu! Navrch přidal 86 zblokovaných střel, které ho řadí na čtvrté místo v mužstvu Edmontonu. I on si na konto připsal jednu bitku, a to proti vancouverskému Kevinu Bieksovi.

Jak už bylo zmíněno – Ferencovi se ani ve druhé sezoně nepodařilo talentované mužstvo ukočírovat a Olejáři skončili po základní části jako třetí nejhorší celek v lize. Oblíbený kanadský obránce dostane ale ještě jednu šanci – kontrakt na 3,25 milionu dolarů mu vyprší až po další sezoně – pak by se však měl stát volným hráčem.


Odchovanci v NHL: Kompletní statistiky všech odchovanců českobudějovického hokeje v NHL
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice