Banes Motor České Budějovice
27.02.2015, Lukáš Patočka

Kapitáni pod drobnohledem

ČESKÉ BUDĚJOVICE — V pátém zápase série s Benátkami nad Jizerou jsme sledovali kapitány obou týmů. Úspěšnější nakonec byl domácí kapitán, a to nejen díky vítězství Motoru, ale Josef Straka měl podíl na páté domácí brance navíc si připsal i jeden plusový bod. Statistiky domácího kapitána mohly být i lepší, kdyby elitní útok domácích v poslední třetině neodpočíval.
Za nerozhodného stavu 2:2 na zápasy se čtvrtfinálová série mezi Motorem České Budějovice a Benátkami nad Jizerou vrátila zpět do Budvar arény. Po dramatickém čtvrtém utkání se hovořilo o zlomu a ten, zdá se, nastal. Domácí deklasovali Středočechy 7:0 a po famózním výkonu jim zbývá pouze jediný krůček do semifinále. V našem dalším dílu detailních rozborů jsme se zaměřili na centry druhých formací a zároveň kapitány obou mužstev, jmenovitě domácího lídra Josefa Straku a hostujícího Jana Víška. Oba jsou to zkušení harcovníci s bohatými zkušenostmi z extraligy a oba týmy na jejich schopnosti patřičně spoléhají.

Josef Straka

U Josefa Straky si domácí fanoušci během sezony zvykli, že jeho jméno se pravidelně objevuje v kolonce bodujících hráčů. Tento trend domácí kapitán dodržel i ve čtvrtečním utkání, kdy asistoval u druhé branky Martina Heřmana, celkem páté v zápase. Jinak ovšem Straka příliš vidět nebyl. Rozdal sice mnoho přesných přihrávek, ale nepřipsal si ani jednu přesnou střelu na branku. Neodehrál ani jedno oslabení a pouhé tři přesilové hry. Tyto zmíněné skutečnosti i Strakův poměrně krátký ice time lze přisoudit tomu, že ve třetí třetině, kdy byl zápas prakticky rozhodnutý, se trenér Petr Rosol rozhodl nechat své klíčové hráče odpočívat a neriskovat jejich případná zranění. Domácí kapitán s Tomášem Nouzou odešli do kabiny předčasně a do konečné fáze zápasu již nezasáhli.

Jan Víšek

Lídr hostí z Benátek byl velmi často nasazován na přesilové hry i na oslabení. Prezentoval se poměrně tvrdou obranou hrou a obětavostí. Rozdal čtyři hity a zblokoval dvě střely budějovických hráčů. Co se týče útočné hry, nebyl Víšek moc úspěšný, stejně jako zbytek jeho týmu. Připsal si jen 13 přesných přihrávek, a jeho jediná střela v zápase nenašla cestu mezi tři tyče Bláhovy branky. Naopak, hostující kapitán byl na ledě při čtyřech gólech Motoru, konkrétně při prvním, čtvrtém, pátém a sedmém. Jeho čas na ledě měl během zápasu spíše sestupnou tendenci. Zatímco v první třetině Víšek odehrál něco přes sedm minut, ve třetině závěrečné si zahrál jen čtyři minuty. V 51. minutě byl vyloučen zároveň s domácím Davidem Kuchejdou za vzájemné pošťuchování a v závěru zápasu již nenastupoval. Víšek a jeho tým se musí pokusit zastavit rozjetý Motor v neděli, kdy budou před domácím publikem čelit vyřazení z play-off a konci sezóny.


Statistiky

Porovnání útočníků
Josef Straka
vs
Jan Víšek
15:22
Čas strávený na ledě
17:14
+1
Statistika +/-
-4
0
Vstřelené branky
0
1
Asistence
0
0
Střely na branku
0
3
Střely mimo branku
1
25
Přesné přihrávky
13
4
Nepřesné přihrávky
3
0
Hity
4
3
Odehrané přesilové hry
4
0
Odehrané oslabení
5
0
Zblokované střely
2
2
Trestné minuty
2
8
Vyhraná vhazování
4

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....