Banes Motor České Budějovice
04.02.2015, Miroslav Mayer

CEB - LTM 3:2 - Straka svým gólem jistil obrat v zápase

ČESKÉ BUDĚJOVICE — ČEZ Motor vstoupil do zápasu s Litoměřicemi laxně a brzo prohrával 0:2. Ve druhé části se Jihočeši zlepšili a dokázali vyrovnat hru i skóre. Nejlepší hokej se hrál ve třetí třetině, kdy se ukázali ve výborném světle oba brankáři. Vítězný gól vstřelil v přesilové hře pět na tři kapitán Josef Straka. Motor si tak nakonec zajistil díky ostatním výsledkům 2. místo v tabulce a ve čtvrtfinále ho čeke některý z tria Kadaň, Litoměřice nebo Benátky nad Jizerou.
Domácí diváci si ještě nestačili ani usadit a už mohli sledovat první gól v síti domácího brankáře Bláhy. Vítězslav Bílek se rozjel z vlastní třetiny, vzniklo přečíslení dva na jednoho. Bílek však nehodlal přihrát a přesně trefil k tyči. Jihočeši se vzpamatovávali pomalu a první šanci měl navrátilec do sestavy Martin Heřman, který trefil tyč. Na vyšší rychlost přeřadil Motor při přesilové hře, ale klasický zámek elitní domácí řady gólem neskončil. Litoměřičtí také zahrozili z přesilové hry a tvrdá střela Šafáře trefila ruku Bláhy. Vzrušení přinesla situace, kdy na útočné modré chyboval Vráblík a na branku se řítil David Dvořáček. Na poslední chvíli ho fauloval Punčochář a rozhodčí nařídil trestné střílení. To David Dvořáček proměnil blafákem do bekhendu. Po zbytek třetiny hráli hosté ve větší pohodě a Motor se spíše jen trápil.

Na úvod druhé části nabídli hosté Jihočechům přesilovou hru, ale Motor ohrozil Krále jen střelou Muchy. Litoměřičtí hráli lépe a efektivněji a výsledkem byla horní tyčka po střele Martina Procházky. Diváky zvedla ze sedadel i střela Luboše Roba, kterou Král vyrazil jen náhodou. Vypadalo to, že domácí se branky nedočkají a uhodilo. Petr Punčochář jel pomalu s pukem z vlastního pásma až k brance a tam se opřel do puku Tomáš Nouza a snížil. Hosté chtěli zpět své dvoubrankové vedení, když ze skrumáže vystřelil Zdeněk Doležal a Bláha v sedě puk chytil. Nájezd si vyzkoušeli i domácí. Jan Mucha byl v nájezdu na branku faulován. Sám se rozjel na nájezd a prostřelil Krále mezi betony. Třetí branku mohl dát Ladislav Marek, který byl při přesilovce sám před brankou, ale Král jeho střelu vyrazil. Po druhé části bylo skóre vyrovnané.

Do závěrečné části vstoupila obě mužstva aktivně a snažila se o vstřelení vedoucí branky. Leč jejich snaha většinou končila na brankářích. Velká šance domácím svitla při přesilovce pět na tři. Tu nakonec využil Josef Straka, který z brankové čáry odrazil puk od brankáře Krále do branky. Pět na tři si mohly zahrát i Litoměřice. Největší příležitost měl Vítězslav Bílek, který byl sám u tyčky, ale Bláha se stačil přemístit a puk vyrazit. Na druhé straně se blýskl Král, který vyrazil bombu Josefa Straky. Další skvělý zákrok musel vytasit Bláha, který vyrážel tvrdou střelu Bílka. V další přesilovce Motoru předváděli hosté velkou obětavost, když dva se vrhli do střel Budějovických a museli být z ledu odvedeni lékařem. V závěru si vzali hosté oddechový čas a pokusili se o hru bez brankáře. Jenže sami se vystavili do zakázaného uvolnění a navíc Jakub Šulc fauloval a byl poslán do šaten. Poslední půlminuta se odehrála před brankou Motoru, ale Budějovičtí těsné vítězství uhájili. Domácí fanoušci tak mohli Motoru poděkovat za povedou sezónu a těšit se na play-off.

Ohlasy po zápasu

Petr Rosol (ČEZ Motor České Budějovice): Připravovali jsme se na Kallu s Bílkem, hned na začátku jsme však propadli a hosté akci dva na jednoho vyřešili parádně. Docela jsme se hledali, třetí branka ale naštěstí nepadla a povedlo se nám vyrovnat. Ve třetí třetině bylo štěstí, že nám to tam spadlo. Byl to hezký zápas, který se musel divákům líbit. Jsme rádi, že jsme uvařili vítězství. O víkendu si jedeme vyčistit hlavy do Frymburku, žádný přátelák před play-off nebude.

Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): Rozhodla druhá třetina, kdy jsme vedli 2:0, byli aktivnější než domácí, ale zahodili jsme dvě nebo tři gólovky, nastřelili tyčky, ale Budějovice naše chyby potrestaly a vrátily se do zápasu. Potom navíc využily přesilovku pět na tři. Bod, který jsme potřebovali k uhájení šestého místa, nemáme. Je to velké zklamání.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....