Banes Motor České Budějovice
25.01.2015, Miroslav Mayer

Martin Štrba: Musíme si to odehrát sami, nikdo nám nepomůže

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Neuspokojivé výsledky juniorky měly za následek, že ke konci roku 2014 došlo ke změně na trenérských postech. Nyní vládnou střídačce zkušený Milan Kupka a Martin Štrba, pro kterého je to první významnější trenérský úkol. Pod vedením nových trenérů se juniorce daří, ale její pozice je stále hodně složitá. Úkol je jasný, juniorka musí udržet extraligu.

Pod novým vedením odehrála juniorka HC Motor již deset zápasů a získala v nich celkem patnáct bodů. Do té doby to měla za třicet tři kol jen dvacet bodů. Je vidět, že noví trenéři týmu pomohli, ale ještě není vyhráno. Nyní mají junioři před sebou ještě jeden zápas ve skupině B a pak šest duelů ve skupině o baráž.

Situace je daná celkem jasně. O jediné místo, které posílá mužstvo do baráže, bojují jen Motor a Jihlava. Ve skupině budou ještě Litvínov a Olomouc, jejichž současný náskok je hodně velký a prakticky nemají o co hrát. Olomouc má náskok již patnácti bodů na Motor a dvacet na Duklu, Litvínov pak dvanáct na Motor a sedmnáct na Duklu.

Je tedy jasné, že vše se odehraje mezi Duklou a Motorem, a proto jsou vzájemné zápasy pro oba týmy tak důležité. Zatím vždy vyhrál Motor, a pokud vyhraje i poslední dva vzájemné souboje, bude mít k záchraně blízko. Po sobotním vyhraném utkání s Duklou se nad zápasem a dalším vývojem zamýšlí Martin Štrba.


Zápas s Duklou nebyl jednoduchý, ale to jste určitě ani nečekali.
To určitě ne. Měli jsme informace o tom, jak Jihlava hraje, a ty se potvrdily. Dukla důrazně napadala, jednoduše se střelou na bránu a měla velký tlak do branky. Naše rozehrávka vcelku fungovala, ale chyběl nám důraz před naším brankovištěm, to musíme zlepšit. Každopádně v zápase jsme měli více vyložených šancí. Zbytečně jsme si zápas zdramatizovali, když jsme si nechali dát vteřinu před koncem druhé části branku na 5:4. To je náš nešvar, že vypadáme z koncentrace v zápase. Poslední třetinu jsme odehráli výborně, takže zasloužené vítězství a děkuji klukům za výkon.

I přes vítězství se utkání nevyvíjelo ideálně, protože Dukla dvakrát vedla a vy jste museli utkání otáčet.
To není příjemné, ale potvrdila se síla týmu. Po měsíci a něco, co jsme s Milanem Kupkou u týmu, můžu říci, že kluci tu sílu mají. Je to jen o tom, aby se udrželi koncentrovaní a zodpovědní šedesát minut. Pokud to dodrží, tak jsou schopni porazit kohokoliv.

Po zápase se Slavií jste kritizoval obrannou hru týmu. Dnes se zdálo, že ve druhé třetině bylo vidět dost okének v obraně.
Dneska to bylo mnohem lepší. Bohužel nám zase vázla hra jeden na jednoho. Ty souboje jsme neuhrávali, ale rozehrávka z větší části fungovala. Pořád je co zlepšovat a pořád je na čem pracovat.

Nyní máte pět bodů náskok na Duklu. Myslíte, že už je to rozhodující trhák?
Ten náskok je lepší než na dva body, ale není nic hotovo. Ještě máme před sebou sedm zápasů a bodů ve hře je ještě hodně. Musíme jít zápas od zápasu a v každém se snažit bodovat.

V sestavě objevila nová posila do útoku Tomáš Guman. Jak se vám v zápase ukázal?
V pátek hrál Tomáš za starší dorost a dnes naskočil do utkání s námi. Myslím, že odehrál velice dobrý zápas, ale vím, že to umí zahrát i lépe. Byl to jeho první zápas, takže jsem spokojen.

V zápase byla nařízena dokonce dvě trestná střílení a ani jedno nebylo proměněno. Jak jste ty situace viděl vy?
Jsem zklamaný, že jsme ho nedali my, ale jsem rád, že ho neproměnila Jihlava. Ty fauly tam byly a trestná střílení byla nařízena správně na obě strany. Tak jsem to alespoň viděl já.

Přesto se dá říct, že tam bylo několik zbytečných faulů. Nezlobil jste se na hráče, že oslabují mužstvo?
Je to tak. Ale je faul a faul. Pokud je to faul před naším brankovištěm, když je soupeř ve vyložené šanci, tak neřeknu půl slova. Ovšem pokud je to v útočném pásmu a je to kvůli tomu, že nebruslíte a hrajete hokejkou, tak to je „na zabití“. Zbytečně nás to dostalo pod tlak a Jihlava hrála přesilovky výborně.

Dnes toho hodně odehráli hráči z A-týmu. Nebojíte se, že ostatní hráči vypadnou z tempa, když se nedostanou na led?
Myslím, že už jsme na to zvyklí. Když ty hráče z áčka nemáme, tak kluci zápasy odehrají výborně. My podle toho děláme trénink. Dáváme jim větší zátěž, aby byli stále v tempu. Máme schopné hráče, kteří sice hráče z áčka úplně nenahradí, ale odehrají to taky výborně.

Není škoda, že se souboj o černého Petra zúžil jen na Duklu a na Motor?
O to horší to bude. Litvínov a Olomouc už nemají o co hrát. Doufám, že ty zápasy budou v pořádku. My se hlavně musíme o to poprat sami, nikdo nám nepomůže, musíme si to odehrát sami.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....