Banes Motor České Budějovice
24.01.2015, Pavel Mádl

CEB - BNJ 2:4 - Budějovičtí nestačili na hráče z Benátek nad Jizerou

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Na českobudějovický led přijel tým z Benátek nad Jizerou. Jihočeši se těsně před koncem prvního dějství dostali do vedení, ale zápas nedokázali dotáhnout do vítězného konce, prohráli v poměru 2:4. Domácí fanoušky zvedla ze sedadel bitka Michala Švihálka s Danielem Miškovským, kterou českobudějovický forvard ovládl na plné čáře.

Utkání nenabralo rychlé obrátky ze strany obou celků. Po padesáti vteřinách se Jihočeši dočkali první střely, se kterou si ovšem hostující gólman poradil. Oběma týmům dělal problém přechod přes střední a mnoho střeleckých příležitostí k vidění nebylo. V polovině prvního dějství se domácí mohli ujat vedení, když domácí Michal Švihálek nahazoval puk do útočného pásma, puk se šťastně odrazil k Danielu Boháčovi, jenž měl před sebou prázdnou bránu, ale jeho pokus mířil vysoko nad. O pár minut později už se Budějovičtí mohli radovat podruhé, jenže puk zůstal těsně před brankovou čárou. Patnáct vteřin před první sirénou se už Jihočeši dočkali, když kapitán Josef Straka nabil na hůl Romanu Vráblíkovi, který střelou golfovým úderem překonal benátského gólmana – 1:0. Hosté dostali branku v nejméně vhodnou dobu.

Motor začínal druhou třetinu přesilovou hrou, kterou se mu nepodařilo využít, poněvadž domácí Marek Vaniš se stihl provinit nedovoleným bráněním a hrálo se čtyři na čtyři. Ve dvacáté třetí minutě už bylo vyrovnáno. Petr Ulrych dalekonosnou střelou překonal Gábu a začínalo se od nuly – 1:1. Zanedlouho měli domácí možnost dvojnásobné přesilové hry, ale žádnou výraznou šanci si nevytvořili. Vystřelili jen dvakrát za celých 217 minut. Ve třicáté šesté minutě se hosté dostali do vedení při využití přesilové hry. Daniel Miškovský krásnou bekhendovou střelou nedal Gábovi sebemenší šanci – 1:2. Třicet osm sekund před zazněním druhé sirény ujela dvojice Heřman – Nouza. První jmenovaný vzal zodpovědnost na sebe, ale benátského strážce branky nepřekonal, a tak Benátky si nesli do závěrečné části jednobrankový náskok.

Po necelé minutě posledního dějství se Jihočechům podařilo vyrovnat, když Michal Švihálek našel zpoza brány Jána Muchu, jenž prostřelil hostujícího gólmana a vyrovnal na 2:2. Ihned po vyrovnávací brance si domácí vytvořili další střelecké příležitosti, které nevyužili. Pět minut před koncem se hosté radovali potřetí díky Danielu Skalickému, který po pravém křídle nabral rychlost, obráncům se ho nepodařilo zastavit a benátský útočník trefil malou mezírku mezi betony brankáře Gáby – 2:3. Ani po třetí inkasované brance se Jihočeši neprobrali z útlumu a ve čtyřicáté sedmé minutě přišla pro domácí další potupa. Po rychlé kombinaci dostal puk Jan Víšek, kterému se v pádu podařilo překonat Gábu – 2:4. Budějovičtí pak trochu přitvrdili, nýbrž benátského gólmana už do konce zápasu překonat nedokázali. Necelých osm minut před koncem se do sebe pustila dvojice Švihálek – Miškovský. Na body jednoznačně vyhrál českobudějovický forvard, který si bitku zopakoval přesně po týdnu, kdy přelstil jednoho z hráčů Kadaně. Oba obdrželi trest 2+2 minuty za hrubost. Budějovičtí se odhodlali k riskantnímu kroku. Ke hře bez brankáře. Vytvořili před Jelínkem velký závar, ale benátská obrana dokázala všechny hrozby odvrátit a dotáhla zápas do vítězného konce.

Ohlasy po zápasu

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): Soupeř přijel s dobrou taktikou a zápas odehrál přesně jako ten v Benátkách. V přesilovkách jsme sice nějaké góly dali, musíme jich ale proměnit víc, hosté byli produktivnější. Za vyrovnaného stavu byli trpělivější a potrestali naši fatální chybu. Kdybychom zvýšili na 2:0, mohlo utkání dopadnout jinak.

Filip Pešán (HC Benátky nad Jizerou): Přijeli jsme s přehnaným respektem a vědomím, že domácí mají velkou sílu. Snažili jsme se hrát z obrany, což se nám většinu utkání dařilo. Rozhodlo, že jsme ubránili dlouhé oslabení tři na pět, naopak sami jsme ve stejné početní výhodě skórovali.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....