Banes Motor České Budějovice
28.05.2003, David Lukeš

Štrbu pustit prostě nemůžu, tvrdí Pařízek

V tomto týdnu pronikla na veřejnost zpráva, že HC ČB nepustil křídelního útočníka Martina Štrbu do ruského Magnitogorsku. Pro 27-tiletého hokejistu by to bylo první zahraniční angažmá, kterého by ho obohatilo nejen herně, ale i finančně. Pro GM ing. Jaroslava Pařízka je ale Štrba v současné době nenahraditelný a proto dodrží platný kontrakt, který ho pod Černou věž váže ještě na rok. "Po sezóně ale v Budějovicích končím," tvrdí odhodlaně Martin Štrba.
V Budějovicích patří i přes svůj relativně nízký věk ke stálicím. První zápas za A-tým odehrál v sezóně 1994/95. Po celou kariéru ho ale pronásledují zranění a tak až v předloňské sezóně zakusil, jak chutná odehrát celou porci všech 52 utkání. V uplynulém ročníku hokejové extraligy ho zranění pustila na led jen v 35-ti případech, přesto si dokázal na své konto připsat 32 bodů, což ho zařadilo na páté místo v bodování týmu. Hráče samotného na ledě zdobí houževnatost a dravost, soupeři ho těžko odstavují od puku. Štrbovi k tomu pomáhá pořádný silový fond. Při pouhých 180 centimetrech váží 90 kilogramů.

"Po skončené sezóně jsem oznámil mému agentovi, že bych rád změnil působiště. V Budějovicích jsem strávil téměř deset let a cítím, že potřebuju změnu," vysvětluje zaječí úmysly usměvavý hráč. "Před mistrovstvím světa se ozval Magnitogorsk. Na rok jsem to chtěl zkusit. Bylo by to něco nového, navíc tam bude trénovat Marek Sýkora, což je jeden z hlavních důvodů, proč jsem tam chtěl jít. Budějovické vedení mě ale odmítlo pustit," vysvětluje zklamaný Štrba.

Budějovický celek má ale v současnosti problém na postu středního útočníka. Po odchodu Štrauba do Vsetína a pravděpodobném Michálka do zámoří zůstanou na jihu Čech pouze dva centři - Turek se Škodou. Volných kvalitních hráčů na trhu moc není a tak si budějovičtí trenéři pohrávají s myšlenkou alternovat na tomto postu univerzální útočníky. Hlavním kandidátem na uvolněný post je právě Štrba, když v záloze zůstavají Bělohlav se Šimánkem. Generální manažer HC ČB ing. Jaroslav Pařízek proto robustního forvarda nepustí. "Je pravdou, že Martinovo angažmá v Rusku by bylo lukrativní nejen pro něj, ale i pro klub. V jeho případě ale převažuje sportovní hledisko nad ekonomickým. Já ho v současné době jednoduše nemůžu uvolnit ani kdybych chtěl," zůstává Pařízek neoblomný. Pro Štrbu, jehož už dříve od změny působiště "odradilo" těhotenství jeho manželky, tak nezbývá než na svojí šanci počkat další rok. "Po dohodě s rodinou jsem byl odhodlaný odejít. Bez souhlasu mých nejbližších bych se nikam nehrnul. Po sezóně ale určitě v Budějovicích skončím," ví už dnes hráč, u fanoušků velmi oblíbený. Ti jeho rozhodnutí, jakkoli pochopitelné, asi ponesou těžko.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....