Banes Motor České Budějovice
16.05.2003, David Lukeš

Sailer by rád znovu do finále

Na pondělí 25. listopadu útočník Petr Sailer jen tak nezapomene. Po víkendu, kdy budějovičtí hokejisté nejprve zbytečně nechali body ve Vsetíně a vzápětí ostudně prohráli doma s Vítkovicemi, se s ním jeho mateřský klub po devíti letech rozešel. Následoval trejd do Slavie, 28-letý křídelník ale díky tomu ochutnal pocit mistra české extraligy. Tři týdny po posledním finálovém zápase přichází comeback na jih Čech. "Jsem rád zpátky, zájem o návrat mě potěšil," kvituje Sailer s potěšením novou situaci.
Ahoj Petře, jaké je to vrátit se po všech těch událostech zpátky?
"Já jsem moc rád, že mě zástupci klubu oslovili. Já i moje rodina jsme tady doma, takže jsem se vrátil rád. Věřím, že pomůžu mužstvu co nejvýš."

Jak k tomu návratu vlastně došlo?
"Mně skončila sezóna 17. dubna, kdy se hrálo poslední finále v Pardubicích. Další týden jsme si sedli s manažerem Pařízkem a oba si všechno vyříkali. Shodli jsme se, že to celé je už za námi. Ve sportu se takové věci stávají, s tím se člověk musí smířit. Nicméně věřím, že v budoucnu už to bude klapat a taková situace nenastane."

Jak Tě přijala kabina?
"Tady nevidím problém. Ono to bylo na podzim médii nastíněno tak, že důvodem mého odchodu jsou špatné vztahy s hráči. V kabině problém ale nebyl. Jedním z hlavních důvodů proč jít zpátky pro mě osobně byla výměna trenérů a tak jsem to i prezentoval v tisku."

Výměna trenérů? Můžeš to nějak přiblížit?
"Tito trenéři mě oslovili a já vycítil zájem, což mě hodně potěšilo. Proto se rád vracím."

Z rozhovoru, který jsem nedávno dělal s panem Pařízkem, vyplynulo, že jsi dokonce ochotný prodloužit smlouvu, která Tě v současné době váže ke klubu ještě na rok...
"Pan Pařízek mi řekl, že by klub se mnou chtěl smlouvu prodloužit. Já zájem mám, což jsem také oznámil agentům, kteří mě zastupují. Ti v současné době řeší podmínky. Přičemž v nové smlouvě bude klauzule, že v případě možnosti kvalitního zahraničního angažmá mě klub uvolní na roční hostování. Podmínkou je, že by toto hostování muselo být výhodné pro mě i klub. Poté bych byl zase samozřejmě hráčem Budějovic. Podobná klauzule po nějaký čas platila i v mé současné smlouvě."

Vraťme se teď k Tvému působení ve Slavii. Jak těžké to je po dlouhé době tak narychlo změnit působiště?
"Byla to velká změna. Pro mě to po devíti letech v Budějovicích byla rána, ale to se ve sportu stává a člověk se s tím musí smířit. Stalo se to rychle, takže jsem ani neměl moc čas o tom přemýšlet. Hned poté totiž následoval víkendový dvojzápas. Na druhou stranu jsem byl rád, že se při rozhodování o mém novém působišti jednalo o tak kvalitní kluby jako Sparta a Slavia. Bylo určitě dobré, že jsem se tak rychle mohl vrátit do hry."

Je nějaký větší rozdíl mezi Budějovicemi a Slavií?
"Tak zázemí je ve všech klubech podobné. I když tady v Budějovicích je to přece jen novější. Rozdíly jsou v trénincích."

Se Slavií jsi se stal mistrem republiky. Povedlo se Vám to skoro zázračným způsobem, kdy nad Vámi už většina lidí zlomila hůl...
"Série se hrála na sedm zápasů a to bylo hodně náročné. Velkou zásluhu na tom posledním vítězství měl trenér Růžička. Dokázal tým vhodně motivovat. Řekl nám, že půjde o poslední zápas, po kterém už žádný nebude a že do toho musíme dát všechno, což se nám pak také povedlo."

Jaké byly ohlasy na takový úspěch v našem klubu?
"Manažer Pařízek mi řekl, že bude dobré, když zkušenost z finálových bojů přenesu sem. Hrát finále je parádní pocit, jsou to úplně jiné zápasy. Byl bych moc rád, kdyby se v budoucnu hrálo i v Budějovicích, ta hala by si to určitě zasloužila."

Ještě na chvilku zpátky ke Slavii. V televizi se zdálo, že jsi dostával docela dost důvěry.
"Ve Slavii je velká konkurence, v podstatě tam je pět kompletních útočných formací. Pro mě osobně bylo úspěchem, když jsem se dostal do základu. Na led jsem se dostával docela často, na druhou stranu to bylo hodně vyčerpávající a fyzička šla pryč. Ke konci jsem toho měl už plné zuby."

Jedním z Tvých vrcholů při působení ve Slavii byla proměněná penalta v semifinálové sérii se Spartou. (Slavia ve třetím zápase zvítězila 3:2sn, a ujala se vedení 2:1 v sérii. Petr Sailer proměnil nájezd ve třetí sérii, pozn. red.) Byl jsi hodně nervózní?
"Při tom samotném nájezdu mi to nějak nepřišlo. Pokud bych nad tím v té chvíli nějak moc přemýšlel, byl bych hodně nervózní. Jednoduše jsem dostal důvěru a na tu penaltu šel. Bříza je kvalitní gólman a já ho prostě musel překonat. Nic jsem na něj ale připraveného neměl."

Teď máš za sebou týden přípravy. Ostatní mají před Tebou čtrnáctidenní náskok. Jak se cítíš?
"Po posledním zápase sezóny jsem měl tři týdny dovolené. Po takové době jsem byl rád, že už můžu něco dělat. S trenéry jsem se domluvil na individuálním programu, než si tělo na zátěž opět zvykne. Jedná se o klasiku - atletika, posilovna, výběhy do terénu. Kritická pro mě byla středa, to jsem sotva vyšlapal schody. Už se z té únavy ale dostávám."

Příští týden pojedete na Lipno, kde absolvujete soustředění. Tam už půjde do tuhého, ne?
"Na Lipno se tady v Budějovicích jezdí pravidelně. Jedná se o vrchol suché fáze přípravy. Vyjížďky na kolech do tamních kopců známe dobře. Panuje tam ale dobrá atmosféra, takže se veškerá zátěž zvládá líp."

Díky za rozhovor, ať Ti to uteče!

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....