Banes Motor České Budějovice
14.05.2003, Jan Čutka

Radek Bělohlav má za cíl semifinále

Po dvou sezónách se vrací z pražské Sparty do českobudějovického kádru mistr světa z Vídně a odchovanec soběslavského hokeje Radek Bělohlav, který by měl posílit a zkvalitnit útočné řady Jihočechů. Ten sice již s budějovickým A-týmem trénuje, ale smlouva mezi ním a HC ČB zatím podepsaná není. Podle jeho slov je už jen formální záležitostí, aby došlo k podpisu smlouvy. Sympatický útočník zklamal svým náhlým odchodem během sezóny 2000/2001 mnohého fandu Motoru, avšak do té doby byl jedním z hlavních pilířů mužstva působícího v jihočeské metropoli. Tento úděl by měl nést i v nadcházejícím ročníku extraligy. Jak to bylo s jeho odchodem a jak například viděl českobudějovický celek v minulé sezóně jsme si povídali se samotným hráčem.
Radku, mohl by jsi nám osvětlit důvody tvého odchodu z HC ČB? Spoustu budějovických fandů jsi tím zarmoutil a určitě by je zajímalo jak to všechno bylo.
Tak ty důvody jsou veřejně známé. Pochopitelně to byly velké dluhy vůči mně, které mi nebyl klub schopen vyplatit. Mimo to se Sparta nemohla dohodnout s Budějovicemi na mém odchodu a já jsem využil situace. Trenérům i hráčům jsem to již dříve říkal, takže o mém odchodu věděli a byli na to připraveni. Přestup do Sparty pro mě znamenal hrát o vyšší mety. Šlo především o to a tak vznikl i ten problém, že se kluby nedohodly a později se to řešilo tímto způsobem.

Ze Sparty jsi později zamířil do Ruska do Lady Toglliaty. Jak by jsi zhodnotil své působení na východu Evropy?
V Ladě jsem byl na hostování a bral jsem to tak, že změna je život. Bylo to pro mě něco úplně nového a hlavně jsem tam poznal náramně tvrdou přípravu.

V posledních letech se stěhuješ z místa na místo. Kde je zakotvena tvoje rodina?
Moje rodina je tam, kde jsem já.

Nemohu se nezeptat na tvůj dřívější “populární “ výrok, že Budějovice hrají tou dobou antihokej.
Je to výrok starý již několik let, z dob, kdy jsem hrál za Vsetín. Podával jsem rozhovor mezi třetinami a odpovídal v přímém přenosu což je celkem těžké. Ale hlavně jsem to myslel tak, že Vsetín v těch letech hrál výborný hokej a pokud chtěl nějaký tým proti němu uspět, nemohl otevřít hru a musel hrát defenzivní “antihokej“.

Jak hrály podle tebe České Budějovice v nedávno skončeném ročníku extraligy?
Budějice hrály perfektní hokej. Po dvou letech se dostaly do play-off a to si myslím byl pro ně úspěch.

Ve čtvrtfinále vyřazovacích bojů narazila Sparta, za kterou jsi hrál na jihočeské mužstvo. Co to pro tebe znamenalo?
Většina týmu byla ráda, že se potkáme s Budějovicemi, já jsem si ale jako jediný motor nepřál. A v celé sérii se mi hrálo velice špatně.

Na jaké mety chceš dosáhnout s novým celkem a novými spoluhráči?
Naším cílem je semifinále.

Přejeme hodně štěstí a naplnění tvých cílů.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....