Banes Motor České Budějovice
17.10.2014, Michal Špírek

Kandidát na smolaře sezóny? V nominaci nebude chybět Emil Švec

ČESKÉ BUDĚJOVICE — V aktuálním hokejovém ročníku se chtěl dvacetiletý útočník Emil Švec ukázat. V minulém roce bodoval v juniorské kategorii, letos měl nastupovat už i v seniorském týmu. V prvním přípravném utkání dokonce rozhodl v nájezdech o výhře ČEZ Motoru. Pak se ale zranil. Jen co se uzdravil a nastoupil k jednomu mistrovskému zápasu, přišla další stopka. "Asi to tak mělo být," krčí rameny statný forvard.

Zatím jste tak trochu smolařem sezóny…
No myslím, že už by se to tak dalo nazvat, ale už se stalo. Asi to tak mělo být.

Když zavzpomínáte na první zranění z přípravy, o co šlo?
Zranil jsem si koleno, přesněji jsem měl uštípnutý kus menisku a musel jsem podstoupit operaci. Dostal jsem se z toho ale poměrně rychle, po pěti týdnech od zákroku jsem začal trénovat a asi po deseti dnech přípravy jsem skočil i do zápasu.

Jen jste se vylízal z jednoho zranění, přišlo další.
A to se mi stalo při tréninku. Na začátku tréninku jezdíme dokola, já přejížděl na druhou stranu na půlce hřiště. A najednou rána.

Trefil vás puk vystřelený Martinem Semrádem, to jste mu asi pěkně poděkoval, že?
Jo jo, byl to Shrek (Semrádova přezdívka, pozn. autora). Nejdřív jsem na něj řval, ať jde víte kam (směje se), ale hned druhý den bylo mezi námi zase vše v pohodě. Byla to taková nešťastná náhoda.

Následkem byla zlomená čelist. Jaké byly první okamžiky po zranění?
Hned jsem věděl, že je něco špatně, protože jsem měl podobné pocity jako minulý rok, kdy jsem měl čelist také zlomenou. Jen kousek vedle místa, kde to mám nyní. Začal jsem plivat krev a bolely mě zuby. Šel jsem na vyšetření a ukázalo se, že mám nadvakrát zlomenou čelist.

Takže jste si asi užíval pestré stravy – kaše… A kaše. Je to tak?
Chvíli jsem jedl jogurty, ale pak povolily gumičky, tak si teď můžu dát i nějaké nudle nebo rýži s omáčkou. Čelist mám zdrátovanou.

Můžete popsat, jak se aktuálně připravujete?
Každý den jezdím na kole a vždycky po tréninku si nás zraněné Radek Bělohlav vezme a jdeme bruslit. Není to nic příjemného, ale udržuje nás to v kondici, což je nezbytné. Už se ale těším na kompletní tréninky s týmem.

Kdy vás uvidíme v zápase?
To nevím, zatím to k tomu ještě není. Šel bych hrát hned, ale prostě to nejde, nemůžu do soubojů, abych do čelisti neschytal nějakou ránu.

Neochránila by vás helma s mřížkou?
S košíkem by to bylo možná ještě horší, protože když dostanu blbou ránu na obličej, tak mi právě ta mřížka dá ránu sama přímo do čelisti. Ale určitě, až bude čelist stabilnější a skočím do zápasu, tak půjdu na led s mřížkou.

Jeden pohled na statistiky. Motor má tři hráče, kteří dokázali v sezoně nasbírat bod a více na zápas . Straku, Nouzu a vás. Sice jste odehrál jen jeden zápas, ale ocitl jste se v dobré společnosti…
Je to sice hezké, ale musím přiznat, že jsem tenkrát asistenci neměl mít já, ale Bohy (přezdívka Daniela Boháče, pozn. autora). Byla to chyba rozhodčích, kteří se důkladně nezeptali, něco tam plácli a zrovna jsem to byl já. (směje se)

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....