Banes Motor České Budějovice
16.10.2014, Michal Špírek

JUN: CEB-LIT 3:0 - Takhle ano! Junioři po poctivém výkonu přehráli Litvínov

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Junioři Motoru si připsali třetí výhru v sezóně a přerušili šňůru šesti porážek. Proti Litvínovu předvedli Jihočeši bojovný výkon, který podpořil vynikajícím výkonem brankář Mazúch. Ten udržel čisté konto, když lapil všech 45 střel soupeře a po gólech Bílka, Kachyni a Břečky se domácí mohli radovat z vítězství.

Domácí nastupovali do utkání s výpraskem 2:12 od Olomouce v zádech a s vědomím, že už sedm zápasů za sebou odcházeli z ledu se svěšenou hlavou. Proti Litvínovu ale Motor věřil v úspěch, přímo na trenérské lavici na utkání dohlížel Radek Bělohlav. Z áčka pak nastoupil Luboš Rob, nikdo jiný z dorazového ročníku bohužel kvůli zdravotním trablům nastoupit nemohl. První třetina branku nepřinesla, své představení načal domácí gólman Mazúch, když v oslabení vychytal Baránka i Čapka. Sroka tolik práce neměl, ale i on musel zachránit svůj tým proti výpadu Motoru v 19. minutě. Bílkově střele přes obránce scházely k úspěchu centimetry, takhle vše skončilo Srokovým zásahem, když puk vytlačil ramenem.

Ve druhém dějství se Motor dokázal prosadit. Ve 27. minutě byl vyloučen hostující Baránek a Břečka nastřelil horní tyč. Těsně po vypršení trestu pak právě Břečka výborně potáhl puk na střed a nahozením vyzval k teči Davida Bílka. Ten usměrnil puk ze vzduchu s velkou šikovnosti v čase 28:28 mimo Srokův dosah. Po vlažné desetiminutovce se pak Litvínov zmátořil a snažil se o vyrovnání. Mazúch v bráně ale odolával, lapačkou si vychutnal Kokešovu ránu a ve 39. minutě šel včas k ledu po zakončení Řezníčka.

V závěrečném dějství udělal Motor další kroky za tříbodovým ziskem. 45. minuta patřila šestnáctiletému Ondřeji Kachyňovi, který se dočkal premiérové trefy v juniorské kategorii. Jím vystřelený puk se odrazil od zadního mantinelu a Kachyňa si díky svému tahu na bránu dojel pro jednoduchý gól, když sklepl odražený puk do prázdné brány. Následně nevyužil svou šanci Rob a přišel čas pro litvínovské manévry. Hosté bojovali, létali po ledě, ale domácí obětavě bránili svůj náskok. Navíc Motor jistil Mazúch, který likvidoval jednu střelu za druhou. V 54. minutě dodal na domácí hokejky potřebný klid Milan Břečka. Ten dokázal skórovat při přesilovce - 3:0. Rozkouskovaný závěr střetnutí už nemohl na majiteli tří bodů nic změnit. Litvínov, což je vidět i na poměru střel 26:45, měl mnoho šancí ke skórování, ale nevyužil je, v čemž měl prsty, betony a vše ostatní hlavně Mazúch. Hosté místy dokázali diktovat tempo, ale domácí vše doháněli bojovností. Motor své šance v branky proměnil a vyspělým výkonem uhrál potřebné tři body. Ty bude chtít co nejdříve rozmnožit, proti Litvínovu si dokázal, že tým na to bezesporu má.

Ohlasy po zápasu
Jan Trummer (HC Motor České Budějovice): "Po delší době jsme se utkali s mužstvem ze spodku tabulky, bylo pro nás tak důležité, abychom utkání zvládli a Litvínov se nám nevzdálil. Musím kluky pochválit, hráli zodpovědně, makali, i když pořád na nich bylo vidět, že jsou trochu zakřiknutí po minulých výsledcích. Dostali jsme se do vedení, které jsme si uhlídali. Mančafty, které se snaží o vítězství, jdou štěstí naproti a ono se k nám dnes přiklonilo třeba při šťastnějším druhém gólu. Brankář Mazúch nás podržel, stejně jako nás drží v každém zápase, tentokrát se nám povedlo dát první gól a vše se odvíjelo na správnou stranu. Po minulém utkání v Olomouci jsme byli hodně na dně, udělali jsme kroky k tomu, aby se do mančaftu dostala nová krev a zapojili čtyři mladší hráče ze staršího dorostu, kteří byli proti Litvínovu aktivní. Děkujeme áčku, že nám půjčilo Luboše Roba, který byl na ledě také znát. Doufám, že se vše pozitivně projeví do dalších zápasů."
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....