Banes Motor České Budějovice
11.10.2014, Michal Špírek

Náš Míša Granlund svým neuvěřitelným gólem tým nakopl, smeká klobouk kapitán

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Kapitán Josef Straka je ve skvělé formě. I on se ale musel sklonit v sobotním zápase před uměním spoluhráče Michala Švihálka, alias Granlunda, jak ho motorácký kapitán hbitě přejmenoval. V ohlasech ze zápasu naleznete i pochvalu českobudějovickému publiku od odchovance Vladimíra Stejskala, který nyní válčí v prostějovských barvách.

Josef Straka: Vítězství jsme si zasloužili za bojovnost

"Pepa Straka, héja héja hej," neslo se po skončení zápasu Budvar arénou. Českobudějovický kapitán zažívá povedený start sezóny a nejen svými výkony, ale i přístupem ke klubu si rychle získal oblibu fanoušků. Proti Prostějovu se ale ani on dlouho nemohl prosadit. "Byl to hodně těžký zápas. Začali jsme špatně, Prostějov lépe bruslil, lépe se pohyboval a přestřílel nás," uvědomuje si Straka. "Tu první třetinu jsme pak hodili za hlavu a trochu se zvedli, sice jsme prohrávali, ale náš Míša Granlund zavelel k obratu a neskutečným gólem nás nakopl. V následující euforii jsme to dotáhli k vítěznému konci," vykládal spokojeně.

Do Budvar arény dorazila opět nejvyšší návštěva prvoligového kola. "Diváci byli jako vždy fantastičtí, hnali nás celý zápas, i když jsme hráli prostě hrozně. Já se jim divím, že v hledišti vydrželi, protože se na to dlouho pomalu nedalo koukat. Ale oni nám moc pomohli a vítězství jsme si zasloužili za svou bojovnost," posílá Straka poděkování všem motorákům, kteří na stadion dorazili.

Vítězství se rodilo těžko. "Diváci nejspíše po našich vítězstvích dorazili natěšení, mysleli si, že když je Prostějov předposlední, že se porazí sám. My jsme počítali s tím, že to bude těžký zápas, určitě jsme Prostějov nepodcenili. Hrál prostě dobře. Špatně jsme se pohybovali a za první třetinu jsme toho měli plný brejle. Ale my bojovali, našli jsme v sobě tu sílu a tenhle mančaft prostě má šest vítězství po sobě a je to parádní!," je Straka spokojený. A navíc: "Takovýhle urvaný, vybojovaný zápas je pro tým lepší, než soupeře smést třeba 7:0. Ale příště by to chtělo přece jen radši nějaké jednodušší utkání," dodal se smíchem Josef Straka a neopomněl pochválit brankáře. "Bláhič byl zase neskutečný, předvedl parádní výkon."

Straka byl na ledě při momentě zápasu - překrásné brance Michala Švihálka. "Naživo jsem při takovém gólu ještě nebyl, byla to premiéra. Viděl jsem to jen v televizi od pana Granlunda a teď tady ještě od pana Švihálka (pomrkává se smíchem na kolemjdoucího hrdinu zápasu)." Sám měl v zápase šancí více než dost, ale ze soubojů s Kociánem ani jednou nevyšel jako vítěz. "Mohl jsem to uklidnit gólem na 4:2, ale v nájezdu mi to trochu sjelo a nepovedlo se mi zakončit do víka (kolem prochází Tomáš Nouza: "Tomu Švihálkovi že to sjelo, že jo?"). Pak mi to v další šanci Nouzík předložil tak, že se to musí dávat. Zaplaťpánbůh, že jsme to pak ubojovali v powerplay ve čtyřech proti šesti." Motor dlouho narážel na odpor prostějovského brankáře Kociána. "Chytal dobře, měl i štěstí, trefovalo ho to do masky. Ale nakonec jsme mu ty branky prostě dali," oddechl si kapitán.

Jak Straka sám zmínil, měli toho hráči Motoru po fyzické stránce tak akorát, opět museli nastupovat v sestavě pouze o třech formacích. "Bohužel máme zraněné hráče a čtvrtou lajnu prostě momentálně nemůžeme složit. Snad budou marodi co nejdříve připravení, někteří už trénují," vyhlíží Josef Straka chybějící spoluhráče.

Vladimír Stejskal: V Budějovicích bych chtěl hrát více zápasů

Znalí českobudějovičtí fanoušci u jména Vladimíra Stejskala zpozorní. Tento pětadvacetiletý útočník totiž pochází z jihočeské líhně a v juniorském věku patřil k nejvýraznějším postavám českobudějovického týmu v této kategorii. V dospělé kategorii zde ale šanci nedostal a tak přes Písek, Třebíč či Hodonín doputoval až do Prostějova. Po letech si tak zahrál v domovské Budvar aréně. "Byl to krásný pocit, být zase v této hale. A určitě bych zde chtěl hrát častěji, protože jsou tady prostě výborní diváci a je tu skvělá hokejová atmosféra." I Prostějov se hlavně v minulé postupové sezóně mohl opřít o podporující fanoušky, s nezdary v premiérové prvoligové sezóně ale atmosféra při prostějovských domácích zápasech opadá. "Poslední dobou to není moc veselé. Diváci by si představovali jiné výsledky. Takže podpora není taková jako loni, ale samozřejmě, kdybychom předváděli lepší hokej, chodilo by v Prostějově fanoušků více," je Stejskalovi jasné.

Jestřábi jsou v tabulce předposlední, proti Motoru se jejich bodový zisk nedal moc očekávat, ale nakonec k němu měl Prostějov blízko. "Bojovali jsme. Bohužel nás stály hodně sil zbytečné fauly. Budějovice mají šikovné útočníky, kteří to v poslední třetině otočili," smutně rekapituloval útočník. "Ve třetí třetině na to kluci z Budějc šlápli, my naopak zaspali její začátek, nebruslili jsme. Škoda, po dvou třetinách jsme vedli. Nějaký bod jsme si odvézt mohli."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....