Banes Motor České Budějovice
27.09.2014, Jakub Musil

CEB-MST 6:0 - Motor ustál tlak shora a rozstřílel Most

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Českobudějovičtí hráči se dokázali vyrovnat s tlakem, který byl na ně po předchozích nezdarech právem vyvíjen, a před domácími fanoušky rozstříleli Most. Ondřej Bláha udržel čisté konto a dvěma brankami se navíc blýskl Tomáš Nouza a Radek Prokeš.

„V případě, že by několik následujících zápasů skončilo nezdarem, nevylučuji, že bychom mohli sáhnout k trenérské či hráčské výměně,“ pohrozilo vedení českobudějovického klubu před zápasem s Mostem. Bylo tedy jisté, že toto utkání, bude mít pro domácí hokejisty přece jen trochu vyšší stupeň důležitosti. Do budějovické branky se opět postavil Ondřej Bláha a hned v úvodních minutách musel svůj klub podržet, když v přesilové hře zahrozil Tomáš Divíšek. To bylo však ze strany Mostu na dlouho dobu vše. Hosté totiž začali faulovat a Motor měl několik slibných přesilových her. První gólová radost přišla však až po skončení jedné z nich. Dan Růžička vyslal od modré čáry tak tvrdou střelu, že ji mostecký Jakub Soukup musel pouze vyrazit před sebe, kde však lačně čekal Luboš Rob a pohotově kotouč zavěsil pod horní tyč. Další branku mohli domácí přidal hned za dvě minuty. Celý první útok se totiž objevil osamocený před Soukupem, ale Tomáš Nouza chtěl celou situace vyšperkovat zadovkou na Josefa Straku, který ale jeho úmysl očividně nepřečetl a těžkou přihrávku využít nedokázal.

Podobně jako první třetinu i druhou začali hosté několika slibnými šancemi, po kterých se ale opět na delší dobu odmlčeli. Toho využil Dan Růžička, který na Soukupa poslal další dělovku a první gólová situace se prakticky opakovala. Soukup vyrazil, ke kotouči si nejrychleji sjel Martin Heřman a s přehledem zavěsil. Budějovičtí fandové si po gólové oslavě téměř ani nestihli sednout a mohli slavit znovu. Straka, Švihálek, Nouza. To už je osvědčená kvalita. Straka v početní výhodě vybojoval kotouč, Švihálek přihrál zpoza branky Nouzovi a ten už si v podobných situacích ví rady. Tomáš Nouza mohl za nedlouho přidat ještě další branku, a kdo ví, být přítomen videorozhodčí, možná by tam byla, ale jeho střelu zastavila spojnice. O další gólový zásah se tak musel postarat v polovině druhé třetiny Radek Prokeš. Ten mířil se svými spoluhráči na mostecké obránce v počtu tři na jednoho, na nic ale nečekal a sám poslal puk do pravého horního rohu branky. To už bylo na Jakuba Soukupa moc a místo v brance tak pro zbytek zápasu přenechal Lukáši Horákovi.

Ten druhou třetinu stačil odchytat ještě poměrně v pohodě, ale v té třetí už ho se vší parádou přivítal Tomáš Nouza. Krásnou akci rozjel Josef Straka a Roman Vráblík, který se se zakončením neukvapil a mezi rozhozenou obranou poslal přihrávku na Tomáše Nouzu, který přidal druhý zásah v zápase. Adeptů na dvougólové střelce tu ale bylo více. Skvěle se totiž prezentoval i útok Heřman, Rob, Prokeš. A právě Martin Heřman poslal povedenou žabku na Radka Prokeše, který si hbitě zamíchal s pukem a poslal svou druhou gólovou vizitku do mostecké branky. Na domácích pak už byl pochopitelně vidět velký klid a Tomáš Nouza dokonce nebyl daleko od hattricku. To už by ale domácí diváci chtěli příliš. Ne nadarmo se říká „nemusí pršet, jen když kape“. Přání jihočeských diváků je tedy patrně jasné – kéž by tohle nebyla jen přeháňka.

Ohlasy po zápasu

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): Do utkání jsme vstoupili dobře, pouze na začátku druhé třetiny jsme třikrát nebo čtyřikrát ztratili puk na obou modrých čarách a hosté mohli vyrovnat. Pak už jsme ale zápas kontrolovali. Teď se musíme dobře připravit na pondělní duel v Benátkách, abychom tam hráli stejně jako dnes.

Václav Baďouček (HC Most): Domácím gratuluji, vyhráli zaslouženě. My jsme jim nebyli moc velkou překážkou a už v půlce bylo rozhodnuto. I když jsme se nechali v první třetině zbytečně vyloučit, Motor skóroval pouze jednou. Začátek prostřední části hry nám však nevyšel, tam se utkání rozhodovalo. Kdybychom za stavu 1:0 skórovali, možná zápas dopadl jinak.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....