Banes Motor České Budějovice
09.08.2014, Matěj Mayer

ANKETA: Zvolte nejlepšího mládežníka uplynulé sezony!

Nová sezona už pomalu klepe na dveře, ale my se ještě vraťme k té minulé a pojďme zvolit nejlepšího mládežníka ročníku 2013-14. Na výběr dáváme desítku pečlivě vybraných kandidátů, kteří byli hlavními oporami svých mužstev, ať už se jedná o juniory, starší nebo mladší dorost. U každého je pochopitelně důležité, jak dobře si vedl ve své kategorii, ale všichni níže uvedení hráči si zahrála i o stupínek výš. Do výběru byli zařazeni hráči, kteří odehráli v mládeži alespoň 20 utkání. Stejně jako loni, uděláme s vítězem ankety velký rozhovor o jeho kariéře. Loňským vítězem byl Radek Prokeš, který může své prvenství obhájit.

Radek Prokeš

A právě tento hráč bude první, kterého vám představím. Radek prožil skvělý předchozí ročník ve starším dorostu a na rozdíl od většiny ostatních se nepotýkal s žádnými problémy při přechodu o kategorii výš. Hráči obvykle prožívají průměrný první rok po přechodu do juniorky a sbírají bodů jen poskrovnu, to však nebyl Prokešův případ. Od začátku sezony byl pravidelným sběratelem kanadských bodů a patřil mezi nemnoho světlých článků juniorského týmu. Díky svým výkonům si dokonce vysloužil pozvánku do A-týmu, kde odehrál 7 utkání a připsal si slušné 2 asistence. Ke konci sezony mu forma bohužel odešla a při záchraně juniorské extraligy už mezi opory týmu nepatřil.


Statistiky v ZČ: 29z., 28b. (16+12), -14 / Play-out: 8z., 3b. (0+3), -1


Václav Pašek

Totožný popis jako u Radka Prokeše sedí i na Václava Paška. Ten sice dostával mezi juniory prostor už o rok dříve, ale první kompletní ročník v juniorce odehrál až v uplynulé sezoně. I on patřil od začátku k oporám mužstva a s jeho výkony panovala spokojenost. Byl to právě Pašek, kdo dostal jako první z juniorů příležitost v A-týmu a celkem za něj odehrál 3 zápasy. Talentovaný útočník se spolu s Prokešem dělil o prvenství v bodování juniorů po základní části, ale na kontě měl o tři utkání více. Také jemu povážlivě zvlhl střelný prach v utkáních play-out, ve kterých si připsal jen čtyři asistence.


Statistiky v ZČ: 32z., 28b. (13+15), -16 / Play-out: 8z., 4b. (0+4), +1


Emil Švec

Urostlý útočník měl na rozdíl od výše zmíněných náskok celého jednoho roku. Jako s oporou juniorského týmu se s ním počítalo od začátku sezony a on tuto roli po většinu času dokázal plnit. Bodových příspěvků se od něj možná čekalo o něco více, ale vzhledem k tabulkovému postavení týmu nejde o zklamání. I Emil Švec dostal příležitost v první lize dospělých, ale v pěti utkáních nedokázal bodovat. Na rozdíl od Prokeše s Paškem ale v důležitých bojích o extraligu juniorů nevyhořel a se ziskem 6 bodů byl třetím nejproduktivnějším hráčem týmu.


Statistiky v ZČ: 26z., 24b. (10+14), -1 / Play-out: 8z., 6b. (2+4), -4


Petr Kváča

Zařazení brankáře staršího dorostu do této ankety by mohlo kdekoho překvapit, vždyť v základní části jeho statistiky opravdu nijak dobře nevypadaly. Zajímavé na nich bylo snad jen to, že s 20 trestnými minutami se stal nejtrestanějším gólmanem extraligy staršího dorostu. Kváča si však nominaci na mládežníka roku zaslouží za famózně odchytané play-off. Ve vyřazovací části byl totiž téměř nepřekonatelný a měl velký podíl na spanilé jízdě starších dorostenců, která skončila až v semifinále. Za vše hovoří úspěšnost zákroků 94 procent, kterou se v play-off prezentoval.


Statistiky v ZČ: 3,26 prům., 90,5% / Play-off: 2,5 prům., 94%


Josef Matoušek

Prvním obráncem ve výběru se stává rodák ze Soběslavi. Josef působil ve starším dorostu už druhým rokem a podle očekávání měl mužstvo táhnout. Své role se zhostil velmi dobře a má v nohách velké množství odehraných minut. Dokázal také nasázet hned 9 gólů, čímž se řadil mezi nejlepší obránce v lize. Matoušek hrál dokonce tak dobře, že byl ke konci sezony povolán do juniorky, kde svými kvalitními výkony vytlačil ze sestavy i některé starší hráče. K tomu musel stíhat play-off se starším dorostem, ve kterém se sice bodově příliš neprosadil, ale i tak byl důležitým článkem úspěšného mužstva.


Statistiky v ZČ: 42z., 18b. (9+9), -7 / Play-off: 6z., 1b. (0+1), +1


Pavel Samohejl

Dalším nasazeným je kapitán staršího dorostu, Pavel Samohejl. Ten si nominaci zasloužil především kvůli svým četným bodovým příspěvkům, díky kterým se zařadil do Top 25 hráčů ligy. Na rozdíl od předchozích sezon se však stal nahrávačem a tvůrcem hry, což bylo poněkud překvapivé. Samohejl v uplynulé sezoně připravil 31 branek a druhý v pořadí týmu neměl ani polovinu. Jako přirozený vůdce působil i ve vyřazovacích bojích, kde měl velkou zásluhu na úspěchu svého týmu. Na 5 utkání si zahrál i juniorskou extraligu, kde opět ukázal střelecké kvality a vstřelil 2 góly.


Statistiky v ZČ: 37z., 45b. (14+31), +8 / Play-off: 9z., 11b. (5+6), +4


Jiří Smejkal

Od Smejkala se čekaly velké věci, jako teprve sedmnáctiletý začal sezonu v juniorce, kde se však hned v prvním zápase zranil a následovala nucená pauza. Po svém návratu pendloval mezi starším dorostem a juniorkou, kde si zahrál více. Právě v juniorské extralize mu nakonec nezbývalo až tak moc k průměru jednoho bodu na utkání, což nebyl vůbec špatný výsledek. Roli lídra pak splnil ve starším dorostu, kde si celkově připsal 20 bodů (10+10) ve 14 utkáních! I on pendloval na konci sezony mezi juniorským play-out a dorosteneckým play-off, kde táhl mužstvo společně se Samohejlem.


Statistiky v ZČ: 20z., 16b. (7+9), -10 / Play-out: 8z., 3b. (0+3), -3


Roman Tintěra

Teprve šestnáctiletý obránce odehrál většinu sezony v kategorii mladšího dorostu, kde patřil k nejlepším bekům svého týmu. Kromě slušné produktivity byla jeho doménou hlavně obranná hra, o čemž svědčí fakt, že v tabulce pravdy byl s +7 body nejlepším hráčem mladších dorostenců. Svými výkony si vysloužil pozvánku o kategorii výš, kde se postupně zabydlel v sestavě natolik, že odehrál v play-off staršího dorostu všech 9 utkání a vstřelil dokonce branku! Jeho výkony během ročníku neunikly ani trenérům národního týmu a Tintěra tak odehrál i 9 utkání za U16.


Statistiky v ZČ: 24z., 11b. (2+9), +7 / Play-off SDO: 9z., 2b. (1+1), 0


Ondřej Kachyňa

Podobným vývojem si prošel i další bek z kategorie mladších dorostenců. Ondřej Kachyňa byl dokonce ještě o něco produktivnější než Tintěra. Za starší dorost si zahrál v základní části 18 utkání a také vstřelil gól. I on se postupně usadil v sestavě staršího dorostu a spolehlivé výkony charakterizovali jeho hru i v play-off, kde nevynechal jediný duel. Není nic překvapivého ani na tom, že si zahrál za reprezentační „šestnáctku“. V jejím dresu odehrál dokonce 16 zápasů a připsal si 2 body (1+1).


Statistiky v ZČ: 28z., 14b. (5+9), -7 / Play-off SDO: 9z., 0b. (0+0), +3


Erik Bahula

Výčet kandidátů uzavírá Erik Bahula, spoluhráč dvou výše zmíněných zadáků. Erik vyhrál bodování svého týmu v kategorii mladšího dorostu a také on se i přes nízký věk začal prosazovat o level výš. Během základní části odehrál za starší dorost 9 utkání a bilance 4 bodů (2+2) byla hodně slušná na to, že nedostával příliš prostoru na ledě. Trenér Trummer si ho později dokonce vytáhl na play-off, kde spolehlivě plnil úlohu hráče čtvrté formace a na led se dostal v pěti případech.


Statistiky v ZČ: 28z., 22b. (13+9), -3 / Play-off SDO: 5z., 0b. (0+0), 0

Anketa

1. Radek Prokeš 117 hlasů - 12%
2. Václav Pašek 39 hlasů - 4%
3. Emil Švec 30 hlasů - 3%
4. Petr Kváča 84 hlasů - 9%
5. Josef Matoušek 134 hlasů - 14%
6. Pavel Samohejl 35 hlasů - 4%
7. Jiří Smejkal 273 hlasů - 29%
8. Roman Tintěra 12 hlasů - 1%
9. Ondřej Kachyňa 154 hlasů - 16%
10. Erik Bahula 60 hlasů - 6%
celkem hlasů 938

Hlasování bylo ukončeno

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....