Banes Motor České Budějovice
05.08.2014, Matěj Mayer

Na vytížení si nemůžu stěžovat, hlásí Radek Prokeš po turnaji U19

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Reprezentační „devatenáctka“ se v termínu od 1. do 3. srpna účastnila turnaje ve švýcarském Zuchwilu. Český výběr sice na turnaji propadl, to se však nedá říct o zástupcích českobudějovického hokeje. Hráč A-týmu, Radek Prokeš, dostával na ledě hodně prostoru a odvděčil se vstřelenou brankou. Podobně na tom byl obránce Pavel Pýcha, který hraje za rakouský Salzburk a na turnaji také skóroval. Bez brankového zápisu se turnaje účastnil také Jiří Smejkal.

Na tradičním reprezentačním klání se představila čtveřice účastníků, kromě České reprezentace přijely výběry Švýcarska, Slovenska a Německa. „Všechny ostatní týmy byly do dvaceti let a měly trošku starší hráče. Slovenská U20 přijela v úplně nejsilnějším možném složení, podobné to měli i Švýcaři a Němci,“ komentuje složení mužstev Radek Prokeš. České mužstvo hrálo pod hlavičkou U19, ale i jejich výběr disponoval staršími hráči, mezi které se řadí právě útočník českobudějovického Motoru. „V našem výběru jsme měli pár hráčů ročníku 1995, zbytek tvořili hráči narození v roce 1996 a mladší,“ dodává.

Mužstvo trenéra Filipa Pešána vstoupilo do turnaje soubojem s týmem Slovenska, který nadělal hned v první třetině našemu týmu spoustu problémů a nakonec zvítězil 6:3. O den později si Česká reprezentace mohla spravit chuť na Německu, ale ani tento pokus jí nevyšel. Pozitivem na porážce 2:3 byla branka českobudějovického odchovance Pavla Pýchy, který má však za sebou už tři sezony v dresu Salzburku.

Poslední den turnaje neznamenal pro české barvy zlepšení. Reprezentace Švýcarska ovládla turnaj bez ztráty bodu i díky výhře 6:3 nad Českou republikou. Právě na začátku třetí třetiny tohoto zápasu přišla chvíle pro Radka Prokeše. „Jeli jsme se do přečíslení tři na dva, dostal jsem puk na střed, protáhl si ho a vystřelil mezi betony,“ popisuje svou branku jeden z nemladších členů A-mužstva Motoru.

Pro české barvy tato reprezentační akce skončila zklamáním. Ani jeden vybojovaný bod za tří zápasů nemohl znamenat nic jiného, než poslední místo. „Uvědomujeme si, že přijet zpět bez jediné výhry, je ostuda,“ kaje se Prokeš. Právě na devatenáctiletého mladíka kouč hodně sázel, což je určitě dobrá zpráva vzhledem k možnému zařazení do reprezentační U20. „Na své herní vytížení si vůbec nemůžu stěžovat. Nastupoval jsem ve druhé formaci a chodil na všechny herní situace,“ uzavírá.

Konečné pořadí:

1. Švýcarsko - 9 bodů
2. Neměcko - 5
3. Slovensko - 4
4. Česko - 0

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....