Banes Motor České Budějovice
04.07.2014, Michal Špírek

Loni ho přibrzdilo zranění. Nyní se chce Martin Semrád naplno prosadit

Obránce ČEZ Motor Martin Semrád měl v loňské sezóně smůlu, v listopadu se zranil a na kontě tak měl v dresu Motoru po skončeném ročníku jen 10 zápasů. Tahle sezóna by ale měla být jiná káva. Svůj čas ale nevěnuje Semrád jen hokeji - jako jeden z mála hokejistů studuje vysokou školu.

Fanoušci loni neměli moc šancí zapsat si jméno Martina Semráda do paměti. V úvodu ročníku do utkání převážně nastupoval, ale brzy přišla stopka. Semrád si zranil rameno a musel podstoupit operační zákrok. "Stalo se to na začátku listopadu. Byl to pro mě šok, ale hned jsem šel na operaci. A pak už jsem jen čekal, jak to bude vypadat. Pro jakéhokoliv sportovce je takové zranění samozřejmě nepříjemné," krčí rameny třiadvacetiletý obránce. "Rameno se naštěstí dalo dohromady. Musím to zaklepat, ale je to dobré," pochvaluje si Semrád s úsměvem. "Já říkám, že je to lepší než před zraněním."

Tým Motoru si teď užívá dovolené. Stejně jako další ale má Semrád nejen v nohách tvrdou dřinu z letní přípravy. "Byla z těch nejnáročnějších, co jsem kdy zažil. Myslím si, že jsme kondičně dobře připravení. Soustředění bylo super, stmelili jsme kolektiv. To ale platí obecně pro celou letní přípravu, utužili jsme partu a pokud to tomu loni chybělo, tak teď jsme tuto mezeru zaplnili," vyzdvihuje odchovanec píseckého a budějovického hokeje. "Nyní máme každý připravený individuální plán, běhání, posilování. Myslím, že nikdo z týmu by na zadku stejně neseděl, všichni rádi sportujeme, minimálně na tenis, zaplavat si dojde každý. Individuální příprava by ale měla být vždy, flákat se nikdo nemůže. Je to taková normální udržovačka," usmívá se Semrád. "Po volnu bychom měli začít trénovat hlavně na ledě a dotvoří se kádr, který už se bude připravovat na sezónu."

Obranné řady Motoru vypadají našlapaně, o svou šanci se popere hned devět hladových vlčáků. Semrád se ale konkurence nebojí. "Je to jedině dobře, pokud je veliký základ a je odkud brát. Nikdy nevíte, jaká budou zranění, komu se bude dařit. Musíme se na to dívat tak, že jsou veliká očekávání, takže je třeba mít možnost nasazovat ty hráče, kterým se aktuálně daří. Tuhle možnost mít budeme, zdravá konkurence jenom prospěje."

Co si Martin Semrád přeje od následujícího ročníku? „Hlavně odehrát ty počáteční zápasy, pokud dostanu šanci. Ty chci odehrát tak, abych získal důvěru trenéra. Snad nepřijde žádné zranění. No a hlavně to chce nějaký týmový dobrý výsledek. Když se bude dařit týmu, bude se dařit i jednotlivcům. To je nejdůležitější. A lidi si to v Budějovicích zaslouží, tak snad to bude vypadat tak, aby byli všichni spokojení."

Hokejista a zároveň student vysoké školy, takové spojení se často nevidí. Martin Semrád jedním z takových ale je (v budoucnu vám nabídneme samostatný článek redaktora Jakuba Musila o studentech v řadách Motoru). Tréninky či účast na reklamních akcích tak Semrád může brát i jako odreagování od učení se ve zkouškovém období. "Na vejšku od nás chodí jen pár lidí. Marek Vaniš, Chmelda (Lukáš Chmelíř, pozn. aut.), který už má hotového bakaláře, ale teď udělal přijímačky a hned navazuje. Já studuji psychologii, jsem v prvním ročníku," přibližuje Semrád. Skloubit vrcholový sport a studium se mu zatím daří. "Díky tomu, že se dokážu domluvit s lidmi, jak s trenéry v klubu, tak vyučujícími na škole, tak se to zvládat dá. Díky jim, mám štěstí, že narážím na rozumné lidi. Je to vždycky o domluvě, myslím, že když člověk chce komunikovat, tak ho málokdo odmítne," říká sympaticky obránce, který se v sezóně 2011/2012 stal nejlepším střelcem ze všech obránců juniorské extraligy. V červenci ho čeká ještě jedna zkouška. "Každý den na to chvilku kouknu, jinak už mám všechno z krku, takže poslední zkouška už snad bude sranda!"


Foto: Petr Kraus
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....