Banes Motor České Budějovice
28.06.2014, Miroslav Mayer

Jsem jihočeský patriot, směje se Jiří Bárta

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Určitě všichni znáte pohádky a v nich se často objevují tři královští synové a většinou je každý jiný. V jedné jihočeské vísce blízko Českých Budějovic žije rodina, kde jsou také tři synové a všichni tři hráli hokej v jihočeské metropoli. Nejstarší z této trojice je Jiří Bárta, který je jedním z mladých hráčů, odchovanců, kteří se chystají na svoji druhou sezónu v Motoru.
I další příběh tří bratrů již není pohádkový. Nejstarší Jiří byl od žáků pilným zakončovatelem, ale jeho cesta nebyla vůbec jednoduchá. Velký krok dopředu udělal, když byl vybrán do týmu Tatranských vlků, kteří hráli MHL. Předloňskou sezónu odehrál v první lize v Berouně a loni již patřil do kádru Motoru. Prostřední Tomáš hrál hokej do páté třídy, pak dal přednost škole a dnes studuje na VŠ. Nejmladší František odehrál rok v Americe a nyní patří do kádru staršího dorostu.


Loni jste patřil v přípravě k velkému překvapení, ale v sezóně už to nebylo úplně ono. Jak jste loňskou sezónu viděl vy?
Sezóna byla celkově taková nervózní. Všichni čekali více a myslím, že i tým na to byl. Nevím, čím to bylo, ale moc se nedařilo všem a já jsem se s tím svezl. Možná nám chybělo srdíčko, Vašek Prospal má proto slovo „vášeň“.

Něco podobného jste zažil rok předtím v Berouně. Byl mezi tím nějaký rozdíl?
Byl v tom rozdíl, protože tam se čekalo, že budeme hrát dole, ale tady si to nikdo nepřipouštěl. Vlastně skoro do konce jsme nevěděli, jestli budeme hrát baráž, nebo ne. V Berouně to bylo v tomhle volnější, ale nebyly peníze a já sám jsem musel řešit i jiné věci, než jen hokej. Tady byl velký tlak od veřejnosti, ale měli jsme podmínky, že jsme se mohli soustředit jen na hokej a to bylo velké plus.

Nabídku na novu smlouvu na jednu sezónu jste dostal poměrně brzy. Měl jste po sezóně nějaké signály, že s vámi vedení počítá i pro další sezónu?
Byl vidět zájem vedení o mě a tak jsem se vůbec nerozmýšlel, protože hrát za takový klub je vlastně čest. Navíc já jsem jihočeský patriot, a tak vše bylo jasné. Trenér Rosol mi po sezóně řekl, že mám na sobě přes léto zapracovat a nabrat sílu. Hokejově, že to nebylo špatné, ale musím si více věřit a hrát více na puku, ustávat souboje, přibrat na váze a dobře se připravit na další sezónu. Budu hrát třetí sezónu za muže a už bych se měl víc prosadit.

Co jste tedy z trenérových pokynů již v přípravě splnil?
Zatím jsem neměl čas dělat něco pro sebe navíc, protože nebylo moc prostoru. Měli jsme dvoufázové tréninky, takže jsme měli neustále běhání, nebo kolo. Teď se chci v červenci zaměřit hlavně na sílu.

Co jste říkal na soustředění na Lipně?
Já mám dobré kolo a to jezdí samo (smích), takže mně to nevadilo. Upřímně raději mám kolo než běh. U někoho je to naopak. Já to zažil letos poprvé a je to příjemné a chci v tom pokračovat i dál.

Týden jste trávili jako tým spolu pohromadě. Podařilo se vytvořit dobrou partu?
Mělo to velké výhody, že tam nebyl internet ani televize. Po večerech jsme hráli stolní hry, tenis, kulečník. Všichni prostě trávili večery v kuchyni a bylo to pohodové.

Letos se nezvykle mužstvo ještě před dovolenou dostalo i na led. Už jste se s tím někdy předtím setkal?
Už jsem to zažil podruhé. Je to zpestření, nabourá to zažitý stereotyp přípravy. Člověka to více baví a lépe se donutí ještě na závěr přípravy ze sebe vydat, co se dá.

Jiří Bárta první zleva

Máte před sebou třítýdenní dovolenou. Co jste si na tuto dobu naplánoval?
Chci si odpočinout. U moře jsem ještě nikdy nebyl, ani mě to neláká. Hodně času budu trávit s přítelkyní. Týden úplně orazím, a pak se zase pustím do tréninku. Budu hodně času trávit v posilovně, abych vylepšil vršek těla, tam mám ještě rezervy.


Co čekáte od příští sezóny od sebe i od týmu?
Očekávání jsou stejná jako před loňskou sezónou. Letos máme tu výhodu, že už jsme spolu dva měsíce, zvykáme si na sebe a už jsme byli i na ledě. Hodně napoví první přípravné zápasy, a pak se uvidí.

V týmu patříte k nejlepším fotbalistům. Co říkáte na právě probíhající šampionát v Brazílii?
Je tam pár překvapení. Nečekal jsem vyřazení Anglie a Španělska. Teď se uvidí, jak to bude dál. Mými favority jsou Německo a Argentina. Jsem velký fanoušek Německa, takže přeji titul jim. Co se týká hvězd, tak jsem čekal více od Ronalda, ale Messi a Neymar jsou tahouni svých týmů a věřím, že dojdou daleko.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....