Banes Motor České Budějovice
12.05.2014, Matěj Mayer

Hráči Českých Budějovic v zahraničních ligách - 2. díl

Druhý díl našeho seriálu o bývalých hráčích Českých Budějovic v zahraničí se zaměřuje na slovenskou a německou nejvyšší ligu. Českobudějovičáci mají největší zastoupení ze všech zahraničních lig pochopitelně ve slovenské Extralize. V uplynulé sezoně jich tam nastoupilo celkem patnáct! V Německu to tak horké nebylo a evidujeme zde pouze dvě jména. Nejlepší sezonu prožil starý známý Peter Bartoš, jenž se jako kapitán Košic dostal do nejlepší desítky bodování po základní části a na konci sezony mohl pozvednout nad hlavu pohár pro mistra ligy.

Slovenská Extraliga

Na Slovensku už řadu let působí několik bývalých českobudějovických opor. Každého hned napadnou především tři jména - Peter Bartoš, Kamil Brabenec a Michal Hudec. Čtyřicetiletý křídelní útočník Bartoš strávil v Českých Budějovicích dlouhých šest sezon, díky kterým uvízl v paměti místním fanouškům. V sezoně 2004-05 se rozhodl pro návrat do vlasti, kde letos získal už svůj čtvrtý mistrovský titul! Jeho Košice si poradili ve finále s Nitrou po sedmizápasové bitvě. Bartoš tak korunoval velmi povedenou základní část, ve které získal na své konto 47 kanadských bodů (14+33).

Neméně známý je v Českých Budějovicích Kamil Brabenec. Ten prožil v barvách Zvolenu individuálně ještě o něco lepší sezonu než Bartoš a s 52 body (16+36) se stal čtvrtým nejproduktivnějším hráčem soutěže. Týmu brněnského rodáka se ale v play-off vůbec nezadařilo. Už po čtyřech zápasech totiž Zvolenu ukončila sezonu Nitra. Brabencovi spoluhráči v uplynulé sezoně byli Jan Platil a Ján Mucha, který se nyní do Českých Budějovic vrací. Prvně jmenovaný vydržel na Slovensku jen deset zápasů, to slovenský obránce si udělal ve své domácí lize lepší jméno. Mucha byl v sezoně 2012-13 nejproduktivnějším bekem soutěže a na jejím konci dokráčel se Zvolenem až na samotný vrchol. Poslední sezona už pro něj ale tak úspěšná nebyla.

Jihočeskou stopu jsme zaznamenali i v týmu z Banské Bystrici. Michal Hudec odehrál letos poměrně povedenou sezonu, když získal slušných 39 bodů (13+26). Jeho spoluhráčem byl českobudějovický odchovanec Petr Macháček, pro kterého to byla první sezona na Slovensku. Banská Bystrica se dostala do druhého kola vyřazovacích bojů, kde ale podlehla 1:4 na zápasy Nitře.

Hned tři zástupci hráli letos slovenskou Extraligu v dresu Popradu. Jaroslav Kasík zde sezonu začínal a poměrně se mu dařilo. Když odcházel v polovině sezony do Českých Budějovic, měl na kontě 13 asistencí. O něco méně produktivní byla dvojice Jakub Makovský - Miloslav Jáchym. Dva bývalí českobudějovičtí obránci si připsali čtyři, respektive tři body. Ani jeden z této trojice už ale poté nezasáhl do play-off, ze kterého se Poprad poroučel po pěti zápasech.

Katem Popradu se staly Piešťany, které měly ve svých řadách další dva hráče s minulostí z jihu Čech. Osmatřicetiletý Tibor Melichárek vyhrál produktivitu tohoto týmu po základní části se 32 body (12+20) a patřil k největším hvězdám mužstva. Druhé jméno zřejmě bude pro většinu fanoušků velkou neznámou. Slovenský obránce Antonín Hruška totiž odehrál pouze šest utkání za českobudějovickou juniorku v sezoně 2006-07. Nyní už hraje třetí sezonu v Piešťanech, kde patří k defenzivním zadákům. Tým z lázeňského města se probojoval až do semifinále, kde ho zastavil pozdější mistr z Košic.

Účastníkem play-off slovenské ligy byl i klub MHC Martin, za který krátce nastupoval slovenský útočník Jakub Suja, jenž hrál v Českách Budějovicích ještě poměrně nedávno. Pětadvacetiletý křídelník si v 10 zápasech připsal 5 bodů (1+4). Brankářskou jedničkou týmu byl Jakub Čech, který si na jihu Čech zachytal ve dvou utkáních sezony 2009-10. Martin se dostal do vyřazovacích bojů až z posledního postupového místa a od favorita z Košic dostal naloženo 4:0.

Už po základní části skončila sezona pro Žilinu, kde působil Jaroslav Kalla. I on má za České Budějovice ve statistikách pouze dva záznamy. Čtyřiatřicetiletý forvard zakončil sezonu s 31 body (9+22) a byl čtvrtým nejproduktivnějším hráčem týmu. Ze začátku sezony byl jeho spoluhráčem Radoslav Kropáč, jenž však po chvíli přesídlil do ambicióznější Skalice. S novým týmem se sice Kropáč dostal do play-off, ale po šesti zápasech mu ukončila sezonu Banská Bystrica.

DEL

Na řadu přichází Deutsche Eishockey Liga, tedy německá nejvyšší soutěž. Letošním vítězem ligy se stal Ingolstad, který porazil po napínavé sedmizápasové sérii Kolín nad Rýnem. V dresu poraženého finalisty jsme mohli sledovat obránce Aleše Kranjce, který v týmu plnil důležitou defenzivní roli. Druhým a zároveň posledním bývalým hráčem Českých Budějovic v lize byl Richard Jareš. Zkušený obránce si neudělal na jihu Čech příliš dobré jméno, ale v Německu se mu daří o něco více. V týmu Iserlohn Roosters si připsal 14 bodů (3+11) a pomohl mu probojovat se do play-off. Tam však cesta jeho týmu poměrně rychle skončila, když podlehl už ve čtvrtfinále Hamburku 2:4 na zápasy.


Slovinský obránce Aleš Kranjc v dresu Kolína nad Rýnem.


Dříve jsme uvedli: Hráči Českých Budějovic v zahraničních ligách - 1. díl


Foto: kosice.sk / bystricoviny.sk / hokejportal.net
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....