Banes Motor České Budějovice
07.05.2014, Miroslav Mayer

Máme za sebou dva měsíce tvrdé práce, říká Milan Janoušek

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Není to tak dávno, co se hokejová veřejnost živě zajímala o mládežnický hokej a o dění v občanském sdružení HC České Budějovice. Na velmi bouřlivé valné hromadě byla zvolena nová správní rada, která se hned druhý den pustila do práce. Téměř dva měsíce pracovala a vydávala k nahlédnutí zápisy ze svých zasedání. Nyní nastal čas shrnout, co již bylo uděláno a co je ještě potřeba udělat. Prezident spolku Mgr. Milan Janoušek poskytl velmi rozsáhlý rozhovor.

Proč jste se vůbec rozhodl kandidovat do správní rady HC České Budějovice?
K práci pro budějovický klub mě vlastně přivedl můj syn, který se v první třídě nečekaně rozhodl, že se bude věnovat hokeji. Já jsem se začal dívat na to, jak funguje klub a věci kolem něj, co se mi líbí a co ne. Z toho pak vyplynuly moje návrhy, které jsem přednášel v době, kdy tu působil Aleš Krátoška. Díky tomu vznikly projekty pro základny jako spolupráce a turnaj Hopsária nebo zahájení sezóny. Měl jsem pocit, že klub má být více pro děti a že má děti bavit a že vážného hokeje si užijí, až dojdou do dorostu a výše. Krátce před valnou hromadou jsem byl v Kanadě a tam jsem viděl, jak mohou věci fungovat. Můj hlavní impuls byl udělat něco pro ty kluky.

Nová správní rada začala pracovat před dvěma měsíci a dosud vydávala pouze zápisy ze svých zasedání. Proč se veřejnosti nedostávalo detailnějších informacích o dění v mládežnickém hokeji?
Hned na našem prvním zasedání jsme vedli dialog, jestli vydáme nějaké větší prohlášení o tom, co chceme změnit, udělat a jaké jsou naše plány. Nakonec převládl názor, že bude potřeba se nejprve s klubem pořádně seznámit. Dohodli jsme se, že nějaké větší prohlášení vydáme až poté, co již bude něco uděláno a budeme mít naprosto jasno v tom, co chceme udělat a jak to chceme udělat.

Pojďme tedy shrnout, co již uděláno bylo.
Celé dva měsíce jsme poměrně intenzivně pracovali. Proběhla celá řada jednání s Motorem, jednání ohledně organizačních změn v klubu i v trenérském týmu. Samozřejmě jsme provedli inventuru veškeré dokumentace a materiálu tak, aby byl celý klub řádně předán. Seznamovali jsme se s nálezy z auditů a připravovali jsme nové organizační pojetí klubu.

Nakonec jsou změny v organizaci klubu poměrně velké. Kdo přišel s myšlenkou takto velkých změn?
My jsme si uvědomovali, že budějovická mládež nemůže fungovat osamocená. Takže jsme se seznámili s představami Motoru o tom, jak si představuje svoji roli, svůj podíl na sportovním řízení klubu a jaké jsou jeho představy o směřování budějovického hokeje. Já sám jsem ještě před valnou hromadou navštívil vedení Motoru, seznámil jsem je se svou vizí a část těch věcí jsme spolu prodiskutovali.

Můžete nás tedy s těmi změnami seznámit?
Připravili jsme model, který je průsečíkem návrhu Motoru a možností mládežnického klubu. Zásadní změnou je rozdělení provozního a sportovního řízení klubu, tedy nahrazení jednoho sportovního manažera sekretářem klubu. Ten se bude zabývat čistě jen provozní a administrativní činností, byť v našem pojetí je to také trenér. Sportovní řízení s odpovídající agendou zajišťuje Vedoucí Sportovních tříd a Vedoucí Sportovního centra mládeže. Odborným garantem a odborným poradním orgánem ve věcech sportovních je trenérská rada v počtu sedmi členů. Jedná se o nejvyšší poradní orgán správní rady a jsou v ní zastoupeny trenérské kapacity, zástupce Motoru, tři členové, kteří zastupují management mládeže a jedna osobnost, kterou je Vladimír Caldr. Tím vyjadřujeme i to, že je pro nás důležité partnerství se základní školou Grünwaldova. Na jednáních Správní rady a Rady ředitelů (vrcholný orgán Motoru) byli navrženi kandidáti na vedoucího sportovního centra mládeže (Jan Trummer) a vedoucího sportovního střediska (Aleš Dvořák). Před nimi je zvládnutí nejen úkolů sportovních ale i manažerských, odpovídají za veškerou činnost v rámci SpS, SCM a jsou k tomuto vybavení odpovídajícími kompetencemi, včetně členství v trenérské radě.

V Čechách bývá zvykem, že co člověk, to jiný názor. Jak těžká byla ta jednání a kolik kompromisů muselo být uděláno?
I ta délka jednání svědčí o tom, že tam složité oblasti byly. Bylo to dané i tím, že oběma stranám na dobrém výsledku opravdu hodně záleželo. My jsme si uvědomovali svoji zodpovědnost, kterou máme ke členské základně a k valné hromadě a Motor měl zase svoje představy o tom, kam by se měla mládež ubírat a jakým způsobem by měl mít hlavní trenér Motoru vliv na dění v juniorce a v dorostu. Cíl je jasný, vychovat a připravit hráče tak, aby bylo možno budoucnost A-týmu postavit především na budějovických odchovancích. Občas to i jiskřilo, ale byl jsem mile překvapen, že přes rozpory a možná i nízká vzájemná očekávání, byla míra korektnosti a vzájemného respektu poměrně vysoká.

Smlouva s Motorem je podepsána a jedna část vaší práce je hotova. Co máte před sebou v nejbližší době?
Smlouva je pro nás důležitý odrazový bod. Teď je před námi nastartování příští sezóny. Proběhlo výběrové řízení na trenéry mládeže a proběhl dialog na úrovni trenérské rady, kteří trenéři pro jaké ročníky a rozhodování a hledání kvalitního řešení nebylo úplně jednoduché. Máme omezený rozpočet a tak bylo potřeba všechno finančně pokrýt a zároveň nabídnout odpovídající trenérskou kapacitu k potřebám jednotlivých ročníků. Vstupujeme do nové sezóny a přestože vše probíhá pod výrazným časovým tlakem, snažíme se sjednotit metodiku přístupu kondiční přípravy tak, abychom nabídli dětem pestrou letní sezónu. Chceme, aby se kluci dokázali nejen dobře připravit, ale aby dostali i chuť do nové sezóny.

Zmínil jste omezený rozpočet. Jak si tedy v současné době stojí mládežnický klub finančně?
Situace není vůbec jednoduchá. V současné době máme podanou žádost o dotaci na městě a věříme, že bude ze strany našeho partnera, kterým je Statutární město České Budějovice, schválena. Jsme budějovický klub, reprezentujeme město, naše logo vychází z loga města, chceme se zástupci jednat otevřeně o širší podpoře mládežnického klubu. To je pro nás klíčová záležitost. Zároveň probíhají jednání s dalšími partnery. Se zástupci Jihočeského kraje jednáme o podpoře naší činnosti a plánovaní našich aktivit. Uvědomujeme si, že náš klub má i svoji významnou roli v rámci jižních Čech. Měl by nabízet možnost doplňkových tréninků, aktivit a turnajů v kraji. Čeká nás jednání s ČEZem, což byl a doufáme že i bude tradiční sponzor mládeže. Zároveň si uvědomujeme, že musíme vytvořit marketingový prostor pro malé a střední podnikatele, aby mohli sponzorovat drobné aktivity. Například turnaje, tréninky, nákup konkrétních pomůcek a my jim zase na druhou stranu nabídneme odpovídající vizibilitu.

Mgr. Milan Janoušek
Vystudoval Jihočeskou
univerzitu a univerzitu
v Hradci Králové, kde
se věnoval hlavně
managementu, psychologii a řízení
firem. Posledních pět let zakládá
a řídí firmy pro velkou stavební
skupinu na Moravě. Věnuje se
strategickému obchodu i krizovému
managementu. Baví ho výzvy řešení
nových věcí a práce s lidmi.

Zástupci Motoru již dříve slíbili, že v případě spolupráce s mládeží ji zajistí nějaké sponzory. Už se tak stalo?
Poslední jednání na kraji jsme absolvovali společně se Standou Bednaříkem. Chceme spolu obejít stávající a tradiční sponzory a pohovoříme s nimi o možnostech a formách podpory mládeže. Pokud chceme skutečně pracovat na jednom budějovickém hokeji, tak bez pochopení, že problémy jednoho klubu mají nutně dopad na klub druhý, to opravdu nepůjde. Nejbližší budoucnost ukáže, jak moc jsme připraveni společně fungovat a navzájem se podporovat. Myslím si, že správní rada již prokázala velkou ochotu hledat společnou cestu, teď je ta chvíle začít naplňovat prohlášení o společné odpovědnosti za budějovický hokej.


Vrátil bych se ještě k tématu trenéři. Je možná překvapením, že při jejich výběru nedošlo k výrazným změnám. Zasahovala správní rada do výběru trenérů?
Správní rada do toho vůbec nezasahovala. Rozhodli jsme se, že pokud chceme dát vážnost trenérské radě, tak je musíme nechat pracovat. Při tom výběru vznikl také intenzivní dialog o kontinuitě v trenérském procesu. Jestli dvouleté nebo tříleté trenérské cykly. Trenérská rada rozhodla, že by se trenéři měli vyzkoušet v nových podmínkách a z tohoto pohledu by trenéři, se kterými nebyly zásadní problémy, měli mít možnost se předvést a ukázat se v co nejlepším světle. Jednou z hlavních rolí trenérské rady je kontrola kvality tréninkových jednotek, příprava a přístup trenérů k jednotlivým ročníkům. Trenér musí zohlednit ve svém přístupu, zda jde o hráče základen, žákovské kategorie, dorostu nebo juniorky. Další oblastí je vedení zápasů, vytváření motivujícího prostředí, pozitivních sportovních vzorů a návyků, základem je fair play v tréninku, při zápase, i v životě.

Jedním z častých témat v celém mládežnickém hokeji je spravedlnost v přístupu k mladým hráčům. Aby každý dostal poctivou šanci a měl možnost se rozvíjet. Jak se k tomuto problému stavíte?
Pro nás není fair play nebo spravedlivý proces žádným prázdným pojmem! Jsme přesvědčení, že klub musí mít nastaveny takové mechanismy, aby rodiče chtěli děti dávat na hokej a aby měli jistotu, že se jim dostane dobrého zázemí, servisu a dobrých trenérů. Nezbytností je vytvoření odpovídajících a motivujících podmínek. Pokud by docházelo k nějakému nerovnému zacházení, tak to určitě nejsou podmínky, do kterých byste chtěl dávat svoje dítě. To je i jedna z rolí trenérské rady, která bude řešit i určité stížnosti rodičů na přístup trenéra, na nepřipravenost trenéra atd. Jsme přesvědčeni, že v základnách a v žácích by měli hrát všichni stejně. Doba, kdy zásadní bude výkonnost, přijde v dorostu a v juniorce. Je samozřejmě nezbytné pracovat s rodiči, poskytnout potřebné informace ve správnou chvíli. Celá řada nepříjemných situací vzniká dle mého názoru na základě chybných předpokladů, nedostatku relevantních informací a různých zákulisních kvazi znalců. Chceme připravit informační semináře pro rodiče, jak nejlépe podporovat sportovní kariéru svých potomků, čeho se vyvarovat, otázky pitného režimu, stravování, doplňkových a kompenzačních cvičení, atd.

Budete zaujímat nějaké stanovisko k postaršování hráčů?
Nejde jen o postaršování hráčů, jde o vytvoření prostředí, kdy každé individuální rozhodnutí trenéra ohledně konkrétního hráče bude projednáno v rámci trenérské rady. A to včetně relevantních sportovních důvodů, pro které je nezbytné takové rozhodnutí učinit. Cílem je umožnit v odůvodněných případech individuální přístup. Na druhou stranu ovšem tyto možnosti dostat pod kontrolu, což projednání na trenérské radě umožňuje. Pokud bude trenér chtít postaršit hráče, měl by předložit trenérské radě argumenty o výkonnosti a důvodech. Měla by o tom rozhodnout trenérská rada a ne jen trenér sám. Z tohoto důvodu padlo rozhodnutí, že do letní přípravy nastoupí všichni hráči za své ročníky. Takové věci budou pak i zveřejňovány, aby každý věděl, o koho jde a kde bude hrát.

Nemůže chybět otázka na akademii. Takže akademie ano či ne a případně kdy?
To je složitá odpověď. Je to především o financích. Přemýšlíme o tom, jestli již v této době nejsme schopni nabídnout odpovídající servis a pestrou nabídku aktivit našim hráčům. Rádi bychom akademii v Budějovicích měli, ale v této chvíli jsme v situaci, kdy musíme především klub ekonomicky stabilizovat a zajistit jeho životní funkce. Na Motoru například leží poměrně ambiciózní představa na vytvoření jihočeské akademie s hokejovou školou. Máme tu na to lidi i zázemí a v tuto chvíli je to o tom, jaké prostředky dokážeme zajistit.

Z Hradce Králové se do klubu vracejí odchovanci klubu za stejných podmínek, za jakých byli „převzati“. Jak se na to díváte?
My jsme samozřejmě rádi, že se odchovanci vrací do klubu, kde byli vychováni. Naším cílem je, aby byl Motor postaven hlavně na našich odchovancích. Z tohoto důvodu je skvělé, že se vrací. V této věci se snažíme maximálně spolupracovat s Motorem a ohledně podmínek postoupení hráčských práv vycházíme z ustanovení smlouvy, kterou máme uzavřenou.

Jak jste reagovali na nálezy auditu BDO?
Pro nás to bylo jednoznačné doporučení, co je potřeba změnit, nastavit jinak, procesně zajistit. Zpracovali jsme seznam úkolů vycházejících ze zprávy auditora, změnili účetní, uzavřeli smlouvu s externí účetní firmou, mapujeme základní procesy pro vytvoření interních směrnic. Opětovně je to o nastavení jasných pravidel.

Jak pokračuje spor o hráče, kteří „odešli“ právě do Hradce Králové?
To je další změna v organizaci, kdy jsme si uvědomovali, že na jednoho právníka dobrovolníka je toho opravdu moc. Vytvořili jsme tzv. „Právní servis“, kdy se nám podařilo získat kvalitní právníky, kteří již odvedli značný kus dobré práce. Zároveň se seznamují s podklady a připravují právní analýzu kauzy, včetně návrhů další komunikace i s Mountfieldem. K 30.4. byla ukončena smlouva a tak začínáme řešit vypořádání. Tam patří i věci okolo převodu sedmnácti hráčů. My naprosto nesouhlasíme s cenou, za jakou si „Mountfieldy“ mezi sebou převedly hráče. Pokud nebude Mountfield reagovat na naše podněty, popřípadě pokud nebude možné vyjednat odpovídající mimosoudní vypořádání, podáme žalobu. Je naší povinností učinit veškeré kroky narovnání a vypořádání odchodu takového množství našich hráčů. Ten odchod je problematický z více důvodů. Ti hráči tady nehrají a nejsou tady, i když v předmětu smlouvy bylo řečeno, že je uzavřena za účelem podpory budějovického hokeje. Což odchod do Hradce Králové rozhodně není. Naším cílem je dostat se k těm prostředkům a použít je znovu do budějovické mládeže.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice