Banes Motor České Budějovice
27.02.2014, Martin Pešek

České Budějovice vyrážejí dobýt ”Bránu Jeseníků”

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Ke třetímu utkání play out míří Motor České Budějovice na severní Moravu, kde se střetne s hokejisty Šumperku. Jihočechům se vstup do bojů o udržení na domácím ledě příliš nepovedl, ze dvou úvodních zápasů získali pouze dva body za výhru 4:3 v prodloužení s posledním Mostem. Hosté jsou na tom ale s bodovým ziskem v play out podobně, kdo se bude radovat z výhry ve vzájemném klání se dozvíme v sobotu od 17:00.

O soupeři: Salith Šumperk

Založen: 2003
Stadion: Zimní stadion Šumperk (kapacita 3500 diváků)
Webové stránky klubu: hokejsumperk2003.cz
Umístění v poslední sezóně: 11. místo v ZČ
Hlavní trenér: Radek Kučera
Vzájemná utkání:
ČEZ Motor - Šumperk 4:0
Šumperk - ČEZ Motor 4:2
ČEZ Motor - Šumperk 5:2
Šumperk – ČEZ Motor 3:4

Sestava z posledního zápasu

Štůrala – Starý, Holík, Gewiese, Novotný, Sedlák, Dudáš – Haas, Plášek, Půhoný – Staněk, Moskal, Žalčík – Brunec, Semorád, Popelka – Cink, Skoumal, Langr – Chomič.


Moravané nezavršili základní část zrovna úspěšně, v posledním utkání jim udělilo tvrdou lekci Ústí nad Labem, které rozvlnilo síť celkem osmkrát a radovalo se z pohodlné výhry 8:2. Šumperk se ale dokázal rychle zberchat a do bojů o udržení vstoupil vítězstvím, odnesla to Kadaň, která se Salithem padla po nájezdech (4:3). Ve středu však domácí, stejně jako Motor, úspěšní nebyli, na ledě podceňovaného Berouna prohráli 3:4 a klesli na čtvrté místo ve skupině o udržení. Pikantní je, že o tři ze čtyř branek berounských Medvědů se zasloužil Miroslav Třetina, hráč, který ještě na podzim hrál v Budějovicích, kde ve 28 utkáních vstřelil pouze dvě branky.

Další zajímavostí může být i zmínka o nejproduktivnější hráči Salithu Šumperk, je jím totiž obránce. Tomáš Sedlák nastoupil v základní části k 49 utkáním a připsal si v nich na konto 41 (!) bodů, v play out doposud přidal další tři. Jen tak pro zajímavost, nejproduktivnějším hráčem Motoru je kapitán Aleš Kotalík, který má kanadských bodů o dvanáct méně.

Šumperk: Brána Jeseníků

První venkovní klání v play out sehrají českobudějovičtí hokejisté v dalekém Šumperku, ale kde bychom toto okresní město vlastně hledali? "Brána Jeseníků", jak bývá Šumperk právem označován, je centrem severozápadní Moravy a rozkládá se v malebném údolí řeky Dasné. Co by kamenem dohodil se tyčí majestátné pohoří Jeseníků. A co mají České Budějovice a mužstvo tohoto města krom účasti v první lize společného? Například století založení, první zmínky o Šumperku, správním centru oblasti, kde probíhala těžba drahých kovů, pocházejí z roku 1281 a samotné založení historikové vymezují mezi léta 1269-1276. České Budějovice, založené roku 1265, jsou tak pouze o pár let starší než sobotní soupeř.

Pravda, hokejový klub vznikl v tomto městě "o pár let později", ale i tak si již stihl vydobýt slušnou pozici na české hokejové scéně. První mužstvo zde vzniklo krátce po osvobození, v roce 1945, jako součást TJ Železničář Šumperk. Místní družstvo zažilo během své existence úspěšná i méně úspěšná období, ve velmi svízelné situaci se šumperský hokej ocitl v letech 2002-2003, kdy vlastníci klubu včas nevyjednali patřičné náležitosti k provozu hokejového týmu a posléze prodali licenci na 1. ligu Hradci Králové a Šumperk zůstal skoro rok a půl bez seniorského hokeje, to se však změnilo již v roce 2003, kdy vzniknuvší občanské sdružení přihlásilo do krajského přeboru nový tým pod názvem Hokej Šumperk 2003. Následoval postup o dlouhodobé "pendlování" mezi 1. a 2. ligou.


OU3: Salith Šumperk – ČEZ Motor České Budějovice

sobota 1. 3. 2014, 17:00
Zimní stadion Šumperk

Z tábora Motoru:

Nevídaná série Českých Budějovic je u konce, ve středu ji ukončilo Ústí nad Labem, které vyloupilo Budvar arénu a domácím nenechalo ani bod. V deseti předchozích zápasech získali Jihočeši alespoň jeden bod a hned v osmi z nich zvítězili, tuto dlouhou "šňůru" dobrých výsledků by si především na přelomu listopadu a prosince dokázal českobudějovický fanoušek jen těžko představit. Ve středu se však znovu projevila skutečnost, která často sužuje hokejisty Motoru, a totiž špatné výsledky s týmy z druhé poloviny tabulky. Základní část vyzněla, co se týče vzájemných soubojů Motoru se Šumperkem, lépe pro Budějovice (3:1), uvidíme zda se budou radovat i tentokrát.

Sestava z posledního zápasu

Halmoši – J. Novák, Chmelíř, Kasík, Vráblík, Růžička, Platil, Prokop – Kotalík, Pajič, Boháč – Melka, Skuhravý, Pšurný – Kuchejda, Šachl, Ondřej – Vaniš, Přibyl, Ferebauer.


Věděli jste, že ...

... Jihočeši mají v kádru nejtrestanějšího hráče 1. ligy? Budějovický útočník Václav Skuhravý stále "vévodí" kolonce trestných minut, od začátku sezóny jich zatím stihl nasbírat 133.


Statistiky

OU3
Salith Šumperk
vs
ČEZ Motor České Budějovice
4. - O baráž
Umístění v tabulce
2. - O baráž
54/ 14 - 10 – 3 - 27
146:189 / 65
Statistiky v sezóně
(O baráž)
54 / 17 - 6 - 4 - 27
120:132 / 67
Tomáš Sedlák 45 bodů (14+31)
Nejproduktivnější hráč v sezóně
Aleš Kotalík 33 bodů (17+16)
Žálčík, Plášek, Sedlák (14)
Nejlepší střelec v sezóně
Aleš Kotalík (17)
Tomáš Sedlák (31)
Nejlepší nahrávač v sezóně
Kotalík, Šachl, Ondřej (15)
Tomáš Sedlák 45 bodů (14+31)
1. v lize
Nejproduktivnější obránce v sezóně
Lukáš Chmelíř 10 bodů (5+5)
Hlinka, Popelka, Chomič (-1)
Tomáš Brunec (-26)
+/- bodování v sezóně
Lukáš Chmelíř (+12)
Václav Skuhravý (-15)
Martin Dudáš (94)
Nejtrestanější hráč v sezóně
Václav Skuhravý (133)
1. v lize
Tomáš Štůrala 91,01 % - 3,14
Libor Kašík 88,03 % - 4,67
Vratislav Vajner 86,64 % - 4,50
Statistika brankářů v zákl. části: úspěšnost zásahů - průměr branek
Hynek Kůdela 93,17 % - 1,95
Dominik Halmoši 91,69% - 2,47
932
Průměrná návštěvnost na domácích utkáních
3 724
1. v lize
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....