Banes Motor České Budějovice
17.02.2014, Michal Špírek

Olympijský bronz oceňuji zpětně víc a víc, říká Aleš Kotalík

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Kapitán týmu ČEZ Motor Aleš Kotalík pozorně sleduje výkony národního mužstva na olympiádě v Soči a věří v postup do čtvrtfinále. Sám má doma cenný kov z turínských olympijských her. Jak zpětně na své působení na nejvýznamnější sportovní akci vzpomíná?

V roce 2006 jste byl takovým případem "Hudler", dařilo se vám, ale na olympiádě jste přesto málem chyběl, že?
Byl jsem zklamaný, v tu dobu jsem měl formu, nominace se tenkrát dělala už před Vánoci, ne jako nyní v lednu, a já už měl na kontě asi patnáct gólů a patřil jsem s Milanem Hejdukem mezi nejlepší české střelce v NHL. Ale do původní nominace jsem se nevešel.

Nakonec to ale vyšlo a za reprezentační mužstvo jste si v Turíně zahrál...
Ani jsem s tou možností už nepočítal. Odjel jsem domů a tady mě zastihla zpráva od vedení nároďáku, jestli mám zájem přijet, že se zranil Patrik Eliáš. Nebylo o čem přemýšlet, sbalil jsem se a odjel do Turína, kde jsem se hnedka zapojil do týmu a nakonec odehrál čtyři zápasy.

Jenomže těch zápasů mohlo být ještě více, nebýt smolného zranění.
Dostal jsem koňara od kanadského obránce Roba Blakea. A dodneška si pamatuju, jak to bylo hrozně bolestivé. Nevím jak, ale fyzioterapeutovi Pavlovi Kolářovi se podařilo dát mě dohromady během tří dnů. Vynechal jsem sice poslední dva zápasy ve skupině a čtvrtfinále, ale do semifinále jsem už naskočil.

Takže jste chyběl i ve vítězném čtvrtfinále proti Slovensku. Právě se Slovenskem se utkají Češi v úterý o postup, co od utkání očekáváte?
Je to asi nejtěžší soupeř, jakého jsme mohli dostat. Já bych Slováky bral, ale až ve čtvrtfinále (úsměv). Bude to velmi těžký zápas, i když podle mě je náš mančaft hráčsky někde jinde, než slovenský. Zápasy se Slováky jsou vždycky vypjaté a není to tak dávno, co nás vyřadili v semifinále na mistrovství světa.

Ale třeba ještě právě v době turnaje v Turíně se mluvilo o tom, že Slováci zápasy s námi psychicky nezvládají. Bylo to tak i ve zmíněném čtvrtfinále?
Pamatuji si, že jsme ten zápas tehdy celý kontrolovali a byli jednoznačně lepší. Dnes už tam ale hraje také jiná generace, tenkrát za ně nastupovali nejlepší hráči historie, kterým se dříve podařilo vyhrát i zlato na mistrovství světa.

V kariéře jste zaznamenal mnoho úspěchů, jak vysoko v nich řadíte zisk bronzové medaile z olympiády?
Zpětně to oceňuji víc a víc. Když jsem si tenkrát jako mladší pro medaili šel, tak mi to ani nepřipadalo, ale s odstupem času, vlastně už osmi let, se na to dívám jako na jeden z největších úspěchů kariéry. Zvlášť teď, když vidím ty týmy a jak těžké je propracovat se mezi poslední čtyři celky, které hrají o medaile. Jsem rád, že jsem od trenéra Hadamczika dostal šanci a že mi doma může viset olympijský bronz. Jednou svým dětem budu moci ukázat, že jsem na olympiádě byl.

Stihl jste tehdy nasát atmosféru olympijských her? Navštívil jste nějaká jiná sportovní odvětví?
Nenavštívil. V Turíně to bylo dost roztahané, většina sportů se odehrávala v horách, ale my jsme stejně neměli ani pořádně čas. Jinak život v olympijské vesnici byl příjemný, znovu musím říct, že zpětně na to moc rád vzpomínám, a nyní v době olympiády se mi ty myšlenky vybavují ještě častěji.

Letošní nominace vyvolala mnoho vášní a diskuzí, své si řekli i někteří hráči z turnaje v Turíně. V nejmenovaných novinách byl dokonce i váš názor, byť jeho znění bylo dost podezřelé...
Už se mi omluvili, citace byla vybraná z rozhovoru s Honzou Hejdou a chybně k ní bylo přiřazeno moje jméno. Já nemám důvod mluvit o trenérovi špatně, byl jsem nadšený, že jsem se na olympiádu dostal. V nároďáku jsou takoví hráči, že by měli umět hrát vše, co trenér řekne, ale je zde místo i pro jejich kreativitu, vždyť jde o nejlepší české hráče.

Jste s někým z olympijského týmu v kontaktu?
Jo, s Jiřím Novotným a zrovna jsem si volal i s Andrejem Sekerou ze Slovenska. Že prý jsou v bojovné náladě a chtějí uspět, tak uvidíme. (úsměv)

Takže jaký je váš tip na úterní výsledek?
Myslím, že vyhrajeme, ale nebude to jednoduchý zápas. Máme lepší tým, větší zkušenosti. Se Švýcarskem nám tam sice góly nenapadaly, ale věřím, že to tak nemůže vydržet věčně a proti Slovensku to přijde.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice