Banes Motor České Budějovice
23.01.2014, Miroslav Mayer

Jak do konce juniorské NOEN extraligy

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Do konce základní části Juniorské NOEN extraligy zbývá už jen šest kol a ve hře je hodně. Tabulka soutěže je nebývale vyrovnaná a záležet může na každém bodu a žádný tým si již nemůže vybrat slabší chvilku. Důkazem vyrovnanosti soutěže je i to, že šest kol do konce základní části mají úplnou jistotu play-off jen první dva týmy. Pojďme se podívat na to, co čeká Jihočechy v boji o play-off a tím i jistotu udržení juniorské extraligy v Českách Budějovicích.

Juniorka by měla být výstavní skříní každého mládežnického klubu. Díky vývoje mládežnického hokeje v České republice to dávno není pravda, ale svůj velký význam tato soutěž stále má a je velmi důležitá pro další vývoj mládežnického hokeje v Českých Budějovicích.

Příznivci budějovického hokeje, či čtenáři webu klubu jistě vědí, že budějovické juniorce se nedaří již dlouhodobě. Před šesti lety hrála juniorka pod vedením Karla Soudka semifinále play-off a byla velice blízko finále. Od té doby hraje juniorka vždy o udržení v soutěži a jednou musela dokonce až do baráže. Před začátkem sezóny se vždy mužstvo motivuje na lepší umístění, ale nikdy se to zatím nepodařilo. U mužstva se vystřídala řada trenérů a docházelo vždy k výměně trenérů v průběhu sezóny. V mužstvu hráli i hráči, kteří hrají extraligu a reprezentovali v mládežnických kategoriích Rousek, Sedlák, Švihálek, Prokop, Plášil, Rob atd.

Letos je situace podobná té z minulých pěti let. Přesto je v něčem jiná. Osudem zkoušené České Budějovice potřebují juniorskou extraligu pro udržení prestiže i kvality svého potěru. Bylo by určitě smutné přijít během roku i o druhou nejprestižnější soutěž v hokeji. Další důležitou věcí je i neuvěřitelná vyrovnanost soutěže a minimální bodové rozdíly mezi soupeři. Navíc hrací systém při lichém počtu účastníků vždy neukazuje tabulku úplně objektivně. Dalším rozdílem je, že letos není v soutěži žádný otloukánek, který by byl jasně poslední. I v případě nepostupu do play-off, byť těsného, bude o tom, kdo bude muset do baráže rozhodovat doslova každý vstřelený gól.

Hrací sytém NOEN extraligy juniorů

Po základní části bude hrát prvních dvanáct týmů spolu nadstavbou část o umístění pro play-off. Zbylých pět týmů spolu sehrají každý s každým dva vzájemné duely a do tabulky se jim počítají všechny, až do té doby získané body. Poslední dva týmy z minitabulky těchto pěti pak budou hrát baráž o udržení v extralize s vítězi Ligy juniorů. Celkem tedy čtyři týmy spolu opět sehrají dva zápasy každý s každým a pouze vítěz bude hrát extraligu juniorů v další sezóně.

Co čeká na HC České Budějovice

Před Jihočechy je ještě pět zápasů. To znamená, že v předposledním kole mají Budějovičtí volno. Do té doby je ovšem čekají da zápasy v Praze, na Slavii a na Spartě. Další tři zápasy odehrají doma a dva navíc v rychlém sledu. Poslední dvě kola se pak odehrají až později a to 14. 2 a 15.2. Ve hře je tedy ještě patnáct bodů, které mohou Jihočeši maximálně získat. Plný počet bodů dává 90% jistotu postupu. Při předpokladu, že hlavní boje se odehrají mezi mužstvy na osmém až sedmnáctém místě. Poslední Kladno má třicet bodů a osmý Liberec třicet devět. Z těchto týmů májí nejvíce odehráno Pardubice, které čekají ještě čtyři zápasy a mají 35 bodů. Nejvíce toho ještě odehraje Olomouc, ještě sedm zápasů a nyní má 33 bodů. Z nejvíce ohrožených týmů se Jihočeši ještě utkají nejprve se Spartou a pak s Mladou Boleslaví a Jihlavou. Navíc s posledními dvěma na svém ledě.

Program HC České Budějovice

24.1  Slavia - HC Č.Budějovice 
25.1  Sparta - HC Č.Budějovice 
28.1  HC Č. Budějovice - Liberec       18.00
29.1  HC Č.Budějovice - Mladá Boleslav 13.00
15.2  HC Č.Budějovice - Jihlava        12.30

Tým trenérů Formánka a Koldy tedy musí hrát za hranicemi svých možností a získat co nejvíce bodů. Ty by se v horším případě nutně hodily i do bojů o baráž. Do zápasů by měl jít tým v plné síle, tedy i s Lubošem Robem, který je v týmu hodně platný a měl by mužstvu pomoci hlavně svými body i zkušenostmi, které získal v dospělém hokeji.

Ve středu večer bude určitě již jasněji o tom, kdo bude blíže záchraně a na koho čekají boje o baráž. Budějovičtí minimálně v posledních dvou zápasech ukázali, že bojují srdnatě a obětavě a dají do zápasů úplně všechno, čeho jsou schopni. Jejich boje by neměly zůstat stranou pozornosti fanoušků, kteří by měli zapomenout na spory s občanským sdružením a přijít povzbudit tým, který musí nutně soutěž udržet. V případné baráži totiž zřejmě bude hrát Hradec Králové a nechat si vzít rok po sobě od tohoto týmu druhou nejdůležitější soutěž by bylo opravu nešťastné.

Aktuální tabulka NOEN extraligy zde.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....