Banes Motor České Budějovice
23.01.2014, Miroslav Mayer

Mládež: Dokáže to juniorka?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Další hrací víkend mládeže bude neméně důležitý, než ten předchozí. Tentokrát ovšem bude hrát doma jen mladší dorost a ostatní celky se utkají na hřištích soupeřů. Hodně nabitý a důležitý program bude mít juniorka. Tu totiž čekají po víkendových zápasech další kola hned v úterý a ve středu. A bude se hrát opravdu o všechno. Starší dorost tentokrát pojede na Moravu a bude chtít přivést další body. Své zápasy odehrají i oba týmy mladšího dorostu.

Juniorka

Pozornost bude jednoznačně upřena na tento tým. Svádí totiž nesmírně důležité souboje a udržení juniorské extraligy v Českých Budějovicích, která je důležité pro další vývoj mladých hokejistů v jižních Čechách. Minulý víkend juniorka ukázala, že umí bojovat a prát se o výsledek a když se k tomu přidá mimořádný výkon gólmana, je úspěch možný. Nyní čekají juniorku dva zápasy v Praze. V pátek to bude souboj na Slavii, která je zatím úspěšnější z obou pražských S. Patří ji totiž šesté místo a má o devět bodů více než Jihočeši. Zatím ani Slavia nemá úplnou jistotu play-off, ale má dobře nakročeno. Přesto má stále o co hrát. Na domácím ledě ovšem nejsou Slávisté příliš úspěšní, což dává určitou naději. Navíc první zápas v Budvar aréně vyhráli Jihočeši 4:1 a tak by mohli mít na soupeře recept. Poslední dva zápasy dokázali Slávisté vyhrát a to v Liberci 6:3 a v Mladé Boleslavi 2:1sn.

Hned druhý den se Budějovičtí přesunou do Holešovic na souboj se Spartou. Ta drží desátou příčku a má jen o čtyři body více než Jihočeši a tudíž se jí týkají barážové starosti. Navíc doma není ani Sparta zrovna úspěšná a rozhodně má o co hrát. První zápas na jihu Čech vyhráli hosté 5:3, když rozhodli v poslední třetině. Perličkou je, že Sparta má úplně nejhorší přesilovky v celé soutěži a poměrně hodně inkasuje. O minulém víkendu Sparta získala jen dva body za vítězství v Mladé Boleslavi 3:2sn a pak prohrála v Liberci 3:7. Pokud chtějí Jihočeši dále pomýšlet na postup do play-off musejí nutně z Prahy přivést alespoň nějaké body. Tabulka je totiž hodně vyrovnaná. Na postup do play-off nyní Budějovičtí ztrácejí jeden bod a na poslední příčku mají náskok jen tři body. Navíc všechna mužstva stále nemají sehraný stejný počet zápasů. Což tabulku zkresluje.

Další kolo sehrají junioři již v úterý a to doma přivítají Bílé Tygry Liberec. V této chvíli ani Tygři nemají jistotu play-off a to jim patří osmé místo v tabulce, ale mají jen o šest bodů více ne Jihočeši. Venku se Tygrům celkem daří, když vybojovali již osmnáct bodů. Tygři zatím, jako jediný tým, ještě nedali branku při vlastním oslabení. První duel v Liberci vyhráli domácí 4:2 a tak jsou na tahu Jihočeši. Stále platí, že hrát se musí na hranici vlastních sil a sebeobětování. Body jsou důležité i v případě nepostupu do play-off, protože se počítají do dalších bojů o baráž. Při vyrovnalosti tabulky je každý bod velice cenný. Důležitý zápas juniorů se odehraje v úterý od 18.00 v Budvar aréně. Žádný příznivec budějovického hokeje by si ho neměl nechat ujít a přijít mužstvu pomoci.

Neméně důležitý bude i souboj předposledního kola, kdy hned ve středu přijede BK Mladá Boleslav. Ta má zatím pouze o bod více než Jihočeši a má odehraný stejný počet zápasů, ale v pátek má volno a tak sehraje jen jeden zápas. Pokud Jihočeši v Praze uspějí, budou tak mít psychickou výhodu na své straně. Bruslařům se také venku příliš nedaří, ale v této fázi se hraje na krev a statistiky nemusí platit. První zápas v městě aut Jihočeši prohráli těsně 1:2 a to si už určitě dovolit nemohou. Zápas se odehraje ve středu od 13.00 v Budvar aréně.

Starší dorost

Starší dorost dokázal doma porazit lídra tabulky a tak ukázal, že má svoji sílu a určitě se play-off o postup porve. Zatím ovšem bojuje o lepší umístění v tabulce a v konečném důsledky o snadnějšího soupeře. Nyní tým čeká moravská mise. V pátek se jim v Brně posatví domácí Kometa. Brňané drží devátou příčku, ale mají o celých třináct bodů více než Jihočeši. Doma se Kometě příliš nedaří a patří spolu s Jihočechy k nejhorším. V posledních kolech Kometa vyhrála na Spartě 4:3 a v Plzni prohrála 4:5p. Favoritem budou spíše domácí.

Druhý den se Jihočeši přesunou do Zlína. S tímto soupeřem pak dokončí první polovinu nadstavbové části a na řadu tak přijdou odvety. Zlín je v tabulce desátý s náskokem deseti bodů na českobudějovický tým. Ovšem ani bilance Zlína na vlastním ledě příliš respektu nebudí. Navíc v posledních dvou kolech Zlínští dvakrát prohráli a vždy odešli s větším přídělem. V Plzni 2:5 a na Spartě 2:6. Snad tedy Budějovičtí tady vytěží nějaké body.

Mladší dorost A

Mladší dorost čeká tentokrát jen jeden zápas. Doma přivítá Kometu Brno. Ta je tradičním účastníkem přeborů republiky a míří tam i letos, když drží druhou příčku se ztrátou jednoho bodu na čelo tabulky. Navíc vede tabulku venkovních zápasů, když přišla jen o deset bodů. Oba soupeři se již utkali dvakrát. Nejprve Kometa vyhrála v Českých Budějovicích 7:4 a pak Jihočeši v Brně 4:2. V posledním kole Kometa doma porazila Mladou Boleslav 3:1. Jihočeši by měli tentokrát svůj domácí led uhájit. Zápas se odehraje v neděli od 17.00 v Budvar aréně.

Mladší dorost B

B dorost čeká v neděli poslední zápas základní skupiny soutěže. Na pořadu je jihočeské derby s Vajgarem Jindřichův Hradec. V tabulce je na tom lépe Vajgar, který navíc bude hrát doma. První vzájemný duel v Budvar aréně vyhráli hosté 4:3sn a jsou mírnými favority i tohoto zápasu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....