Banes Motor České Budějovice
18.11.2013, Michal Špírek, Karolína Antošová

Trojnásobný medailista z MS Jiří Novotný: Motoru držím palce

Jiří Novotný, reprezentant a kapitán týmu KHL Lev Praha, patří k hokejistům, kteří finančně pomohli Motoru k jeho zrození. Výsledky Jihočechů útočník nyní bedlivě sleduje a letos by mu ke spokojenosti stačila účast v play-off. "Cílem je vybudovat tým a za dva tři roky ho dostat tam, kde má být, a to je extraliga," bojovně vyhlašuje Novotný.

Českým Budějovicím se v létě vyplatilo, že dokázaly vychovat mnoho vynikajících hokejistů. Někteří z nich se totiž rozhodli tradiční hokejové baště něco vrátit a podpořit nově vznikající klub HC Motor. Českobudějovický hokej se tak mohl znovu postavit na nohy. Jedním z hráčů, kteří pomohli, byl i Jiří Novotný, momentálně útočník pražského Lva.

Ten působí již pátou sezónu v KHL, ale vzhledem k angažmá v pražském Lvu to nemá do Budějovic daleko. „Samozřejmě, že Motoru fandím. Ještě s dalšíma klukama jsme se v létě domluvili a pomohli aspoň tím, že jsme přispěli finančně, aby bylo vůbec možné koupit licenci a znovu pomoci klub nastartovat. Nedá se říct, že jsem nějakým podílníkem, spíš jsem pomohl k restartu toho nového, co tam kluci zatím budují,“ osvětluje Novotný.

Prozatím desáté místo HC Motor úspěšnému reprezentantovi vrásky ve tváři nepřidělává. „Management a lidé okolo udělali hlavně velký kus práce, protože, dalo by se říct, tam nebylo vůbec nic. Zatím je to tedy dobré. Já hlavně doufám, že se kluci dostanou do play-off, letos už jenom to by bylo úspěchem. Tam už se může stát cokoliv," dokládá Novotný. "Ale jak vidno, hrát první ligu není sranda. Na to, že v Motoru poskládali tým dva týdny před začátkem soutěže, si myslím, že to není tak špatné."

Na nejbližší budoucnost klubu se dívá Jiří Novotný střízlivýma očima: "Uvidíme, jak to vše dopadne. Podle toho, co vím od lidí v klubu, se kterými jsem v kontaktu, tak je cíl úplně jiný, než zaznamenat letos nějaký výrazný úspěch. Cílem je vybudovat tým a za dva tři roky ho dostal tam, kde má být, a to je extraliga!“


Klub HC Motor České Budějovice finančně podpořili tito skvělí, ať už bývalí či stále aktivní hokejisté: Aleš Kotalík (bronzový medailista z OH, 576 zápasů v NHL - 299 bodů)
Filip Novák (mistr světa, dvojnásobný mistr KHL)
Václav Nedorost (99 zápasů v NHL, kapitán Doněcku v sezóně 2012/13 - rozhovor s ním jsme nedávno uveřejnili)
Stanislav Neckář (mistr světa, vítěz Stanley Cupu)
Roman Turek (mistr světa a vítěz Stanley Cupu)
Jaroslav Modrý (753 zápasů v NHL - 256 bodů)
Jiří Novotný (trojnásobný medailista z MS - 1x zlato, 2x bronz)

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....