Banes Motor České Budějovice
13.11.2013, Michal Špírek

Reprezentant Václav Nedorost: Za Motor si chci jednou zahrát

H e l s i n k y - Na poslední akci českého národního týmu, turnaji Karjala, odehrál dva zápasy, proti Rusku už českobudějovický rodák Václav Nedorost kvůli zdravotním problémům nenastoupil. Útočník Donbassu Doněck v létě přispěl ke vzniku HC Motor a svými slovy nyní potěšil českobudějovické fandy: "V budoucnu se chci vrátit a odehrát v Motoru pár sezón."

Nyní jednatřicetiletý útočník Václav Nedorost v Českých Budějovicích vyrůstal. A i když si za zdejší seniorský tým zahrál naposledy v sezóně 2006/07, při letním vzniku HC Motor neváhal přiložit ruku k dílu a zasadil se o setrvání profesionálního hokeje v jihočeské metropoli. Jak k tomu došlo? "Jsem z Budějc, občas zajdem s klukama na pivo a přišla myšlenka, že bychom mohli budějovický hokej nějak podpořit. Vyjádřil jsem se kladně, ať se na mě klidně kluci kdykoliv obrátí, a když se mi ozvali, tak jsem nijak neváhal," vzpomíná Nedorost na překotné léto budějovického hokeje. "Pomohl jsem zatím jen finančně, ale samozřejmě, protože nic jiného než hokej neumím, tak bych se chtěl za pár let, až mi skončí smlouva v zahraničí, vrátit a odehrát v Motoru pár sezón. Uvidíme, jak to vše dopadne, u mě je stěžejní, jak mi bude sloužit zdraví."

V Doněcku žije Nedorost bez rodiny. "V Budějovicích mám dvě děti, takže se chci vrátit už kvůli nim, rodina mi v zahraničí chybí. Zrovna v neděli dal syn Vašík (ročník 2008, pozn. autora) čtyři branky, hraje hokej v Budějovicích, vyhráli 4:1," vyprávěl hrdý otec s dodatkem, že by syna rád na ledě viděl. "Doufám, že se do Budějovic vrátím ještě jako aktivní hokejista a myslím, že už to moc dlouho trvat nebude. Na příští sezónu mám ještě smlouvu v KHL, po ní mi bude třiatřicet. Záleží na tom, jak se Doněcku bude dařit, zda dostanu smlouvu i na další rok, přece jen nějaké peníze musím pro rodinu vydělat a Rusko v tomhle ohledu zabezpečení slibuje."

Nedorost působí v KHL již čtvrtou sezónu, po ročních angažmá v Novokuzněcku a Popradu forvard hraje již druhou sezónu za ukrajinský klubu Donbass Doněck. V minulém roce byl dokonce kapitánem týmu. "Loni jsem měl dobrou sezónu a dostal jsem po ní smlouvu na dva roky. Letos mě zbrzdila operace kolena, které jsem si zranil na tréninku a přišel jsem o celý srpen a úvodní zápasy sezóny. Návrat pro mě byl těžký, ale kupodivu jsem měl začátek dobrý a bodoval jsem. Poslední dobou to ale bylo horší. Jako tým nehrajeme špatně, musíme postoupit do play-off, jinak se s námi vedení mazat nebude. Naše divize je tak nabitá, že stačí dvakrát třikrát prohrát a tým bude rázem devátý," přibližuje reprezentant.

Vyhnanství českobudějovického hokeje v první lize nebere Nedorost nijak tragicky."Já si na jednu stranu říkal, že už to bylo třeba vyčistit, spolupráce město - klub prostě nefungovala, bylo otázkou času, kdy se to stane. Myslím, že je dobré začít od nuly, s čistým štítem, mít v Motoru lidi, kteří tomu rozumí, kteří nemají žádné vedlejší úmysly a uvidíme, jak se bude dařit. Postoupit v dohledné době do extraligy ale bude hrozně těžké," střízlivě odhaduje budoucnost Nedorost.

S českobudějovickým týmem zůstává Nedorost ve spojení. "Výsledku Motoru sleduji, občas si napíšu s Kotlem (Aleš Kotalík, pozn. autora), ale jinak to nechávám na internetu. Klukům fandím, aby se to dalo do kupy. Začali tři týdny před ligou, takže tím to měli od začátku hodně ztížené, to není žádná sranda. Pár přípraváků a skočili do sezóny. Uvidíme, jak zabereme ve druhé půlce ligy."

Jaké má Nedorost plány, až jednou ukončí kariéru hráče a pověsí brusle na hřebík? Útočník, který si mimo jiné zahrál i v NHL za Colorado nezastírá, že by u hokeje a nejlépe u Motoru rád zůstal. "Samozřejmě, že každého nějak láká spolupracovat ve vedení, v mládeži, kdekoliv v klubu, ale takových nás může být také sto."

A slovo závěrem k příznivcům českobudějovického Motoru? "Fanouškům bych chtěl vzkázat, ať jsou trpěliví, jenom to může přinést úspěch. A hlavně ať klub podporují a fandí," s úsměvem dodal Václav Nedorost.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....