Banes Motor České Budějovice
25.10.2013, Jakub Musil

Šumperk doma v oslabení ještě neinkasoval. Změní to Motor?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Hokejisté Českých Budějovic se v sobotu vydají do Šumperka. Tým, se kterým slavili svou první domácí výhru, sice není papírovým favoritem na zisk bodů, ale ani Motor se stále nenachází v ideálním rozpoložení. Důležitým faktorem se mohou stát přesilové hry. V těch se Jihočechům zatím moc nedaří, zato Šumperk z nich doma ještě neobdržel branku.

O soupeři: Salith Šumperk

Založen: 1945
Stadion: ZS Šumperk (kapacita 3500 diváků)
Webové stránky klubu: hokejsumperk2003.cz
Umístění v poslední sezóně: 11. místo v ZČ
Hlavní trenér: Radek Kučera
Poslední vzájemné utkání: 4:0

Sestava z posledního zápasu

Štůrala (Vajner) – Matějíček, Holík, Sedlák, Tesařík, Novotný, Starý – Haas, Plášek, Půhoný – Brunec, Hulva, Semorád – Staněk A., Moskal, Žálčík – Kucsera, Kolouch, Cink – Langr.


I když se tyto dva týmy dají herně asi těžko srovnávat, při pohledu do ligové tabulky jsou si Motor a Salith v některých údajích až nápadně podobní. Oběma už čtyřikrát k rozhodnutí zápasu nestačilo šedesát minut a oba v oněch čtyřech zápasech braly třikrát bonusový bod navíc. S vítězstvím v základní hrací době je to také podobné, jen Motor je na tom o jednu výhru lépe. V čem se naopak naprosto liší, je počet obdržených branek. Šumperk je totiž s pětapadesáti inkasovanými góly druhým nejhorším týmem ligy, zatímco Motor se třiatřiceti třetím nejlepším.

Šumperku vůbec nevyšel vstup do sezóny a z prvních šesti zápasů si připsal pouze dva body. Nutno dodat, že na začátek neměl zrovna nejpříznivější los, posuďte sami: Mladá Boleslav, Olomouc, České Budějovice a Havlíčkův Brod nejsou zrovna soupeři na lehké rozehrání. O to víc si však šumperští hokejisté spravili chuť v závěru první čtvrtiny soutěže, ve které zaznamenali sérii tří výher. Vyřádili se především na Benátkách nad Jizerou, kterým nadělili devět branek, což je v letošním ročníku zatím největší gólový příděl za jeden zápas. Poslední dvě utkání Moravanům však opět nevyšla a skórovat nedokázali ani doma s Mladou Boleslaví (0:5) ani v nedaleké Olomouci (2:0).

Zaostřeno na: Stoprocentní oslabení a nejproduktivnější obránce

Šumperku by možná pomohlo, kdyby všechna domácí utkání odehrál v oslabení. Při vyrovnaném počtu hráčů na hřišti už doma inkasoval třiadvacetkrát, ale pokud je Šumperských na ploše méně než hráčů soupeře? Nepřekonatelní. Šumperk na domácím ledě zatím v oslabení neinkasoval a drží si v této disciplíně stoprocentní úspěšnost, což v posledním domácím zápase nezměnila ani Mladá Boleslav, která zatím využila úctyhodných 35 % svých přesilových her. Šumperk se na své beky však může spolehnout i ve hře dopředu. Aleš Holík je totiž s deseti body (4 + 6) nejproduktivnějším obráncem ligy.

16. kolo: Salith Šumperk - HC Motor České Budějovice

sobota 26. 10. 2013, 17:00
Zimní stadion Šumperk

Z tábora Motoru

Tři prohry v řadě, vydřené vítězství v prodloužení, až na výjimky stále mizerná produktivita a nejméně vstřelených branek z celé ligy. To je jistě pohled pesimisty. Do Budvar arény však, zdá se, chodí pouze optimisté a především diváci, kteří za svým týmem stojí i za nepříznivých výsledků. A to na české poměry není zcela běžné. Sami hráči si podporu nemohou vynachválit a skvělí diváci jsou pro ně obrovskou vzpruhou.

Zato přesilové hry stále zcela ideální nejsou a proti Šumperku, který je doma v oslabeních stoprocentní, to jistě nebude jednoduché změnit. Sportovci však jak známo mají výzvy rádi. Dobrou zprávou ale je, že se začínají prosazovat mladíci. Ve středu byli u všech vstřelených branek v základní hrací době. Kříž vstřelil první, Semrád nahrával na druhou, Rob dal třetí a Kotalíkovi připravil čtvrtou.

Sestava z posledního zápasu

Halmoši (Kůdela) – J. Novák, Kříž, Posmyk, Boháč, Chmelíř, Prokop, Semrád – Kotalík, Rob, Bárta – Třetina, Melka, Kuchejda – Ferebauer, Přibyl, Vaniš – Ondřej, Šachl, Skuhravý – Prokeš.

Věděli jste, že...

... hráči Šumperka vévodí i dalším statistikám? Tentokrát však ne příliš lichotivým. Hned jeho dva hráči totiž mají nejvíc minusových bodů za negativní účast na ledě z celé ligy. Marek Bail jich stihl nasbírat šestnáct a Tomáš Sedlák byl dokonce u dvaceti inkasovaných branek svého klubu.

Statistiky

16. kolo
Salith Šumperk
vs
HC Motor České Budějovic
12.
Umístění v tabulce
8.
15/ 3 - 3 - 1 - 8
39:55 / 16
Statistiky v sezóně
(základní část)
15 / 4 - 3 - 1 - 7
30:33 / 19
Karel Plášek 11 bodů (7+4)
Nejproduktivnější hráč v sezóně
Aleš Kotalík 10 bodů (4+6)
Karel Plášek (7)
Nejlepší střelec v sezóně
Aleš Kotalík (4)
Marek Haas (8)
Nejlepší nahrávač v sezóně
Aleš Kotalík (6)
Aleš Holík 10 bodů (4+6)
Nejproduktivnější obránce v sezóně
Jiří Moravec 5 bodů (2+3)
Aleš Holík, Martin Dudáš (+2)
Marek Bail (-15)
+/- bodování v sezóně
Jiří Moravec (+3)
Miroslav Třetina (-8)
Patrik Moskal (40)
Nejtrestanější hráč v sezóně
Zdeněk Ondřej (35)
Tomáš Štůrala 91,83 % - 2,97
Libor Kašík 88,03 % - 4,67
Vratislav Vajner 83,78 % - 4,93
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Dominik Halmoši 92,70 % - 2,23
Hynek Kůdela 94,85 % - 1,64
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....