Banes Motor České Budějovice
24.10.2013, Lukáš Dvořák

Zaplaťpánbůh to tam padlo, byl rád za šťastnou trefu Lukáš Kříž

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Byl spokojený. Aby také ne, když vsítil svůj první gól v barvách Motoru. Ten navíc i díky němu prolomil černou sérii a po třech utkání znovu bodoval. Lukáš Kříž patří k nejvíce vytěžovaným obráncům a důvěru v něj vloženou s přehledem splácí.

Utkání, ve kterém museli českobudějovičtí hokejisté zvítězit. I tak se dá popsat duel s Třebíčí. Ta zvládla přečkat úvodní přesilovou hru Motoru a ihned po ní udeřila. Start zápasu tak domácím vůbec nevyšel. „Já už ani nevím, jak ta branka padla. Musíme si to víc pokrýt a nedělat chyby ve středním pásmu. Nemůžou na nás jezdit přečíslení, jaké na nás jezdí.“ Střetnutí mohlo svým vývojem trochu připomínat souboj s Mladou Boleslaví. Hra se přelévala ze strany na stranu, stejně jako výsledek. „Myslím si, že jsme to odehráli celkem solidně,“ hodnotil utkání Lukáš Kříž.

Právě mladý obránce byl tím, který skóre utkání poprvé vyrovnal. Byl ve správnou dobu na správném místě a jeho zásluhou využil jihočeský celek početní výhodu dvou mužů. Vedení hostů tedy nemělo dlouhého trvání, bek s třiadevadesátkou na zádech kontroval po dvou a půl minutách. „Aleš Kotalík s Honzou Novákem to výborně sehráli na modré čáře. Honza jej uvolnil, Aleš tak mohl vystřelit a já jsem se jenom snažil, abych gólmana trochu rozhodil a puk získal jiný směr. Povedlo se mi to asi nejlépe, jak mohlo.“ Byla to zvláštní situace, když se právě on, jeden z nejmenších obránců týmu, objevil před brankářem Falterem. Kdekdo by tam čekal daleko urostlejšího hokejistu, ale možná právě to soupeře překvapilo. „Trénovali jsme to poprvé, ale nijak zvlášť připravené jsme to neměli. Zaplaťpánbůh to tam padlo,“ těšilo dvacetiletého zadáka.

Nakonec to ale nestačilo ani na nerozhodnutý stav po první třetině, hosté ji totiž zvládli lépe a do kabin šli spokojenější. Na pozitivní vlně se přenesli i do druhé části a Motor znovu zabředl do průměrného výkonu. Třebíč byla aktivnější, nebezpečnější a zaslouženě navýšila svůj náskok. „Dostávali se za nás nejenom ve středním, ale i v útočném pásmu. To se nám nesmí stávat, musíme to více hlídat, protože zkušení hráči tohle umí.“ A když už se zdálo, že po dvou třetinách bude v Budvar aréně hodně ponurá atmosféra, vykřesal jiskru naděje Petr Šachl a zadělal na dramatickou poslední část. „Šachy to tam pěkně dorazil pod víko. Byl to krásný gól, který jsme na konci třetiny potřebovali dát, abychom na ně mohli naplno vlétnout v té třetí a něco s tím ještě udělat,“ rozebral zvrat v utkání Kříž.

A Motoru se zadařilo. Díky brankám Kotalíka a Roba byl poprvé v utkání střelecky lepším týmem a mířil za vytouženým ziskem tří bodů. Nakonec mu ale Třebíč radost na poslední chvíli zkazila. Inkasovaná branka jednašedesát sekund před závěrečným hvizdem poslala utkání do prodloužení. „To se stane. Když je soupeř v šesti, blbě se to brání. Měli jsme si hráče asi trochu lépe rozebrat, hlavně ty před bránou, aby nedoráželi střely. V tom jsme udělali chybu a z toho taky padl gól.“ Jihočeši ale mají Antonína Melku, hráče pro prodloužení, jenž znovu přisoudil bonusový bod svému týmu, stejně jako proti Jihlavě. Budějovičtí tím prolomili neúspěšnou třízápasovou sérii. „Myslím, že jsme za ty dva body všichni spokojeni. Mohli jsme mít tři, ale i dva bereme, protože jsme po téhle sérii proher potřebovali výhru. Snad teď budou mít útočníci střelecké sebevědomí. Já se teď musím zeptat Honzy Nováka, kolik mi za mou trefu vypsal,“ poznamenal s úsměvem. Jistě věří, že nezůstane jen u jedné trefy v sezóně.


FOTO: Pavel Kacerovský, Robert Straka
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....